Pihlajanmarjahyytelöä


Punaiset marjaoksat saivat alkukantaiset säilöjänvaistoni heräämään ja kauaa ei nokka tuhissut kun olin käynyt keräämässä sangollisen happamia marjaterttuja hyytelön valmistus mielessä. 

Kauniin punaisessa hyytelössä on aivan omanlaisensa hienostunut ja villi aromi, jolla saa taiottua mielenkiintoista vivahdetta arkisiinkin menuihin. Itse tykkään nautiskella hyytelöni riistaruokien kyytipoikana ja joskus myös broilerin tai jouluna kalkkunan kanssa. Hyytelö sopii hienosti myös jäätelön kera ja tekee siitä samalla astetta hienostuneemman herkun. 

Käyttövinkkejä löytää googlettamalla runsaasti samoin kuin valmistusohjeita. Tässä vanhasta keittokirjasta sovellettu helppo ohje johon voit tarvittaessa lisätä hyytelösokeria tai pektiiniä (jos ei muuten meinaa hyytyä). Omat marjat olivat vielä sopivasti raakoja joten hyytelö onnistui ohjeella mainiosti ilman hyytymisainelisääkin.

Pihlajanmarjahyytelö

1 kg hieman raakoja pihlajanmarjoja
3-4 dl vettä
800 g sokeria

Irrota marjat tertuista riipimällä ja huuhdo ne huolellisesti siivilässä runsaalla vedellä. Laita marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä 10-15 minuuttia.
Siivilöi mehu, mutta älä tilsi marjoja kattilan reunaa vasten jos mielit kirkasta hyytelöä.
Lisää sokeri ja keitä mehua hiljaisella poreilevalla lämmöllä 10-15 minuuttia.
Tee hyytelökoe. Kaada ruokalusikallinen mehua kylmälle lautaselle ja laita lautanen hetkeksi (1 min) jääkaappiin jäähtymään. Vedä vako mehuun. Jos vako umpeutuu, keitä mehua vielä 5-10 minuuttia.
Kuori vaahto ja kaada mehu heti pieniin puhtaisiin purkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. 
Anna purkkien jäähtyä pöydällä ja nosta sitten jääkaappiin tai kellariin. 

Varo keittämästä marjoja liian kauan, sillä pektiini hajoaa liian kauan keitettäessä. Jos liemi ei hyydy riittävästi, lisää keittämisen loppuvaiheessa 1 dl hyytelösokeria tai hyytelöimisainetta pussin ohjeen mukaan.
Hyytelö säilyy hyvänä parikin vuotta.

Onnistuneita hyytelöitä toivotellen 
Katja
4 kommenttia

 1. Tuota pihlajanmarjahyytelöä pitäisi itsekkin tehdä.
  Outoa, että lukijalistallasi en näy nyt "Huopalintuna", vaan nimimerkilla KM, jolla olen muuten kirjautunut gmailiin, enkä tiedä miten tuota voi muuttaa. Samaa ongelmaa olen kuullut olevan muillakin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Huopalintu, ehkäpä nimen voi muuttaa käyttäjäasetusten kautta. Tervetuloa lukijaksi :-)

   Poista
 2. Meille on tulossa makeapihlajaa, joten varmaan joskus hyytelöäkin.

  VastaaPoista
 3. Pitääpi kokeilla tätä reseptiä! En huomannutkaan viime kerralla klikata itseäni lukijaksi. Nyt sekin asia on korjattu. ;)

  VastaaPoista