Joulukalenterin luukku 9
Eilen oli suuressa osassa maatamme kunnon lumimyräkkä, lunta saatiin useita senttejä. Olisin halunnut kuvata tänne kauniin valkoisia maisemia mutta lunta tuprutti koko päivän niin railakkaasti etten mielinyt pyryyn pyllertämään. 

Laitoin tänne kuitenkin lumisia kuvamuistoja menneiltä talvilta. 

Lumi on meille suomalaisille tuttu asia. Lunta on vaikea kuvailla sellaiselle ihmiselle joka ei ole sitä koskaan nähnyt ja kokenut, ehkäpä seuraava Wikipedian artikkeli on tarkoitettu juuri heille.

Lumi on jääkiteiden ja ilman muodostamaa kuohkeaa ainetta, jota syntyy pilvissä ja sataa maahan talvella riippuen siitä, onko ilman lämpötila tarpeeksi kylmä. Puhdas lumi on valkoista ja läpinäkymätöntä. Lumi muodostaa maan pinnalle valkoisen, eristävän peitteen, joka pysyy lumena niin kauan, kunnes lämpötila nousee nollan yläpuolelle ja lumi sulaa vedeksi.
Monet eläimet ovat sopeutuneet lumi-ilmastoon, ja niiden talvehtimisen onnistumiseen vaikuttaa lumen määrä. Lisäksi monien eläinten talviturkki on valkoinen, ja lumi suojaa myös useiden kasvien talvehtimista. Ihmisen toimintaan lumella on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Lumipeite helpottaa esimerkiksi hiihtäen tai potkukelkalla liikkumista, sekä mahdollistaa monet talviurheilulajit ja muut harrastukset, mutta toisaalta sakea lumipyry saattaa aiheuttaa liikennekaaoksen ja liukastumisia.

Lumisin tunnelmin täältä Kuopiosta. Roger

Katja

22 kommenttia

 1. Voi kuinka kaunista! Olisipa täälläkin!
  Vesisadetta tuntuu riittävän tänne etelään.
  Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut synkkää ja loskaista, joten kevät aurinkoisia hankia odotellaan.

   Poista
 2. Ei ole täälläkään noita unelmien lumimaisemia auringonpaisteineen...
  Näistä kuvista kuitenkin sai ihanaa energiaa,kiitos! <3

  VastaaPoista
 3. Kuvillasi toit mieleen, että kaiken tämän loskan jälkeen on meillä myös maailman kauneimmat lumiset maisemat ja tunnelmat, kunhan ne jonain päivänä koittavat.. varmasti myös tulevana talvena! Ihania kuvia, kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthanget ovat sanoinkuvaamattoman kauniit aurinkoisena päivänä.

   Poista
 4. Aivan ihania kuvia!
  Lumi se saa maiseman niin kauniiksi.
  Täällä vesisade on vienyt kaiken lumen.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin oli tänään harmaata ja ikävää mutta keväiset lumikuvat piristävät, toivottavasti. :-)

   Poista
 5. Hei Katja! Mikä kauneus! Sellaisten aurinkoisten päivien vuoksi, joilla on lunta, olen valmis ottamaan talven. Mukava viikonloppu! Hugs, Julia

  VastaaPoista
 6. Kauniit kuvat! Kyllä lumi kuuluu talveen. Ilman sitä talvinen maisema on synkkä ja likaisen näköinen.

  VastaaPoista
 7. Kauniit lumiset kuvat! Meilläkin sato ja nyt on lunta yl kakskymmentä senttii!

  VastaaPoista
 8. Kauniita kuvia ja hauska tuo Wikipedian kuvaus.

  VastaaPoista
 9. Lunta kun saisi tännekin päin niin olisi kivaa. Nyt on maa vihreä ja pimeys melkein pelottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi valkaisee kivasti maisemaa, tänään tosin täälläkin jo maata näkyvissä ja synkkää, niin synkkää. Kynttilöitä hyvä poltella.

   Poista
 10. Kauniita, tunnelmallisia lumikuvia:)

  VastaaPoista
 11. Voi miten kaunista! <3 Täällä Seinäjoella tuli viime viikolla lunta, mutta lähes kaikki suli pois vesisateiden myötä. Harmittaa kyllä kovasti, tykkään talvesta ja pakkaskelistä, tällainen kuukausia jatkuva räpäskä tuppaa laittamaan mieltä matalaksi. Kiva ja kaunis blogi sinulla, pitääpä liittyä lukijaksi! <3 Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on kans ilmoja pidellyt yhtenä päivänä tupruttaa lunta ja toisena taas sulattaa kaiken. Toivottavasti saataisiin valkea joulu. Kiitos ja kiva kun tulit moikkaamaan. Lämpimästi tervetuloa mukaan.<3

   Poista