Joulukalenterin luukku 21





Tänään leivoin joulupullat. Olen aina käyttänyt parempiin pulliin juhlavehnästaikinaa jonka opin aikoinaan talouskoulussa. Taikinan salaisuus on se, että voi ja sokeri vatkataan sähkövatkaimella valkoiseksi ennen lisäämistä taikinaan alustuksen loppuvaiheessa. Pitää varoa alustamasta taikinaa liian kovaksi jotta se jaksaa kohota. Pullia pyöritellessäkään en käytä yleensä jauhoja koska rasvainen taikina on helppo leipoa ilmankin. Runsaan rasvan määrän vuoksi taikinasta tulee raskas ja siten kohoaminen on hitaampaa kuin arkivehnästaikinan ja siksi taikina saa kohota rauhassa reilun tunnin ennen leipomista. Pullat kohotetaan vielä ennen paistamista jolloin niistä tulee taatusti pehmeitä ja muhkeita joulupullia.

Laitan ainemäärät vielä tänne niin pääsette testaamaan, jos vaikka vehnäset ovat vielä paistamatta. 

Vink, vink. Näillä pullilla hurmaa sitten vaikka pukin. ;-)

5 dl maitoa (rasvaton käy voi toki leipoa täysmaitoon tulee tosi makoisaa)
50-75 g hiivaa
2 munaa 
2 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa (jos tykkää, itse en käytä) ja sahramia maun mukaan
1 1/2 - 2 tl suolaa
noin kilo puolikarkeita vehnäjauhoja
200-250 g rasvaa (voita tai margariinia)

Voiteluun muna ja ripaus sokeria, koristeluun manteleita, rusinoita, raesokeria ym. maun mukaan
Paistetaan 225 C tavallinen uuni (keskitasolla) tai 200 C kiertoilmalla, paistoaika noin 10 min kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Taikinasta tulee myös makoisa pullakranssi.

Joulupuuhastelut täällä vielä tänään jatkuvat, 
huomiseen...

Katja ❤


8 kommenttia

  1. Niin herkullisen näköisiä pullia..Nam!:) Mukavia joulunalus tunnelmia sinne♥

    VastaaPoista
  2. Omat joulupullat on jo paistettu, mutta pullaa tulee leivottua muulloinkin, joten välillä voi kokeilla uutta ohjetta. Kiitos! Ja hyvää joulua sinulle!

    VastaaPoista
  3. Hei, enpä olekaan kokeillut tuollaista pullataikinaa ikinä. Pitää laittaa muistiin!

    VastaaPoista
  4. Maukkaan näköistä pullaa! Sielläkin varmasti mahtavat tuoksut!
    Illanjatkoa!

    VastaaPoista
  5. Minäkin opin tekemään pullaa talouskoulussa. Tänä jouluna en leiponut pullaa. Huomenna teen taatelikakun.

    VastaaPoista