Syyskesän puuhia


Tilaamani kukkasipulipaketti pitäisi saapua postiin lähipäivinä. Malttamattomana jo odotan, että pääsen fiilistelemään sen sisältöä. Täällä onkin näpit "syyhynneet" kovasti istutuspuuhiin ja odottavan aika on ollut pitkä, nyt kun olisi mitä mainioin sää puutarhatöihin.
Joko teillä lukijat on sipulit istutettu vai odotetaanko sielläkin yhä syksyn"puuha"pakettia saapuvaksi?


Viikonloppuna sain kuitenkin jo istutettua maahan osan salkoruusun ja jaloritarinkannuksen taimista (tästä siementilauksesta voit käydä lukaisemassa TÄÄLLÄ). Salkoruusun eri värimuotojen kasvussa huomasi nyt selviä eroja. Jotkin olivat jo varsin roteviksi kasvaneita alkuja kun taas toiset vielä hentoisia. Jokin ötökkä oli järsinyt osasta lehdet kokonaan, mutta onneksi siemeniä tuli kylvettyä sen verran runsaasti, että kaikista väreistä sain siitä huolimatta vielä hyvät alut maahan.

Ritarinkannukset itivät salkoruusuja paljon hitaammin ja näyttivät riittävän topakoilta istutettavaksi. Päätin istuttaa ne suojaisaan rantapenkkiin kasvipengerryksen seinustalle jossa kukinnot on tarpeen vaatiessa helppo tukea puuseinää vasten.


Kivirappujen sementtivalu näyttää kovettuneen kestäväksi. Luontoäiti saa nyt vapaat kädet somistaa portaat vihreällä sammaleellaan. Tuo uuden ja vanhan rapun sauman väriero näkyy vielä niin järkyttävän selvästi, huh.

Viikonloppuna en malttanut olla suunnittelematta jo rappujen reunan istutuksia. Toteutus jää kuitenkin melko varmasti ensi kevääseen, jos ei nyt ihan tosi pitkä ja lämmin syksy tule. Kiva olisi saada sekin pian valmiiksi.Rinteen kotkansiipisaniaiset ovat vallanneet alaa vuosi vuodelta ja nyt ne ovat hukuttaneet alleen lähes kaikki siihen istuttamani kuunliljat. Onneksi hostat ovat sinnittelijöitä (olen sen monesti huomannut) mutta ne pitäisi kaivaa saniaisviidakon keskeltä näkösälle. Keväällä niiden löytäminen olisi vieläkin haastavampaa kun hitaasti kasvavat lehtiversot peittyvät hetkessä saniaiskasvuston varjoon.


Nurmikon reunassa on toinen kuunliljavyöhyke. Pian lehtiruusukkeet peittävät koko reunan. Hostien kukinnot kääntyvät kaikki alarinteeseen päin joten jos mielii niitä ihailla joutuu menemään rinteen alapuolelle. Tänä syksynä kukinta onkin runsasta.


Tämä kesä ei ollut paras mahdollinen hernekasveille. Ruusupavun kasvatus oli ihan mahdottoman vaikeaa. Kylvin pavut alkukesällä terassilaatikkoon jossa ne eivät itäneet. Sitten idätin pavut sisällä purkeissa ja istutin taimet laatikkoon mutta kolea alkukesä teki taas tepposet. Mutta en lannistunut vieläkään vaan kylvin kolmannen erän (kolmas kerta toden sanoo mantraa mielessäni hokien) heinäkuun alussa uudestaan laatikkoon joista jokunen pitkän odottelun jälkeen viho viimein onnistui ja kukkii nyt vihdoin kermanvalkoisin kukin. Näitä kukkia täytyy nyt ihailla koko vaivan edestä.


Arabella on ilahduttanut puutarhuria tänäkin kesänä. Se on kukkinut yhtenä kukkamerenä aurinkoisella seinustalla. En ole vielä koskaan nähnyt siinä noin paljon kukkia. Tästä kiitollisesta kukkijasta olen alkanut pitämään koko ajan enemmän ja enemmän. Voiko tästä olla tykkäämättä?


Terassin Suomi-100 ruukkuistutuksessa eivät valkoiset tuoksuherneet niinikään itäneet. Muutama onneton verso nousi elokuussa ja eikä kukinnasta ole tietoakaan.
Istutuksen orvokit sen sijaan kukkivat koko kesän runsaasti ja jatkoivat kasvuaan joutaviin hernekeppeihin nojaten yhä ylemmäs korkeuksiin. Näin korkeaa orvokki-istutusta minulla ei koskaan ollut. Taidan laittaa ensi kesänäkin tukikepit orvokeille. Näyttää näinkin kivalle.


Ihanan aurinkoista ja reipasta alkavaa viikkoa!
💛
Muistakaa osallistua arvontaan (sivupalkista löytyy pikalinkki arvontasivulle).

Katja

30 kommenttia

 1. Ihana kärhö sinulla ja en minäkään ole nähnyt näin korkeita orvokkeja. Kivan näköinen kokonaisuus. Ja erittäin kaunis asetelma lopuksi, ilmeisesti sinun tekemä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nila! Tämä Arabella kärhö on kuin tehty mökkiolosuhteisiin, on vaatimaton ja kukkii koko kesän. Laitan ensi kesänäkin tukikepit ihan varta vasten orvokeille. Hauska nähdä tuleeko uusi korkeusennätys. :-) Kynttiläasetelma lepää vanhan sorvattun kynttilänjalan päällä jonka maalasin ensin valkoiseksi ja liimasin siihen alustaksi vanhan metallitarjottimen. Toimii myös hyvin apupöytänä.

   Poista
 2. Kaikki kuvat ovat niin mahdottoman kauniita. Minä odottelen postista yhtä perennapakettia. Toivottavasti posti tuo sen pian minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu. Rakastan kauniita asioita ja niitä tulee myös haettua kameralla. Valokuvaaminen on mainio keino saada kaikki ihanat asiat talletettua. Aurinkoista viikkoa.

   Poista
 3. Ansun sanoja lainaten. Kauniita kuvia ja tunnelmia.
  Ymmärrän täysin ihastuksesi Arabellaan, sen kukinta on yltäkylläistä ja runsasta. Se aloittaa lähes aina kukintansa ensimmäisenä ja lopettaa viimeisten kärhöjen joukossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tekee ja en silloin tiennyt, kun sen puutarhalta hankin, millainen ihanuus minulla on käsissäni. Kaunista viikkoa ja lämpimästi tervetuloa mukaan.

   Poista
 4. Kauniita tunnelmallisia kuvia! Jännä, että orvokitkin vielä kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä on tainnut olla orvokeille just passelin viileä. Nehän eivät tunnetusti lämpimästä tykkää. Aurinkoista viikkoa sinulle.

   Poista
 5. Onpa kauniita tunnelmallisia kuvia. Ja vielä on kaunista kukintaa, vaikka on jo syyskuun alku. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Toivottavasti lämpimät säät jatkuvat niin saadaan nauttia puutarhakukista vielä pitkään. Aurinkoista viikkoa sinne päin.

   Poista
 6. Samat jutut ruusupavun kanssa täällä. Osa ei itänyt ollenkaan, mutta ne muutamat jotka itivät, ovat nyt alkaneet kukkimaan. Ruusupapu on sellaista, mitä yritän laittaa joka vuosi. Se on niin kaunis ja syötäväkin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusupapu vaatii itääkseen melko korkean lämpötilan. Olikohan peräti 15 astetta (jos en väärin muista). Papujen kasvatuksen kanssa on tosiaan ollut yhdellä jos toisella temppua tänä kesänä. Ruusupapu on meillä vakiokasvi terssilaatikossa ja en oikein ole keksinyt mitään sen korvaajaksi joten se on siihen laitettava vaikka millainen kesä olisi. Onneksi edes jokunen kukkii vaivanpalkaksi. Ruusupavut ovat tosi herkullisia.

   Poista
 7. Nätit raput! Siitä tuli mieleeni, että liity ihmeessä perustamaani Kivikkopiha-ryhmään Facebookissa. Kaikesta kivestä tehdystä siellä ollaan kiinnotuneita:https://www.facebook.com/groups/kivikkopiha/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun vinkkasit pitää tulla mukaan. Lämmintä syysviikkoa sinne päin myös.

   Poista
 8. Onpa mahtava orvokki, en ole koskaan moista nähnyt. Olen joskus saanut orvokit menestymään keväästä syksyyn pihalla ruukuissa niin, että olen ne pari kertaa leikannut alas, mutta se on onnen kauppaa...

  Portaatkin varmaan muuttuvat samannäköisiksi parissa kesässä, kun luonto tekee tehtävänsä. Tuskailin joskus, kun omassa pihassa oli mukulakiveytys ja siivoilin siitä rikkaruohoja ja sammalia, niin selvä raja jäi aina, jos ei saanut samana vuonna tehtyä...mutta äkkiä ne värit tulivat yhteneväisiksi.

  Aurinkoista viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo orvokki tosiaan teki hauskan tempauksen kun alkoi kiipeämään ylöspäin. Jos lämmintä vielä riittää niin sehän saattaa kasvaa vaikka kuinka korkeaksi. Portaiden sammaloitumista voisin kenties avittaa hieman piimällä jos kyllästyn odottamaan sen kasvua luomusti. Nautitaan aurinkoisista syyskesän päivistä.

   Poista
 9. Voi, mitä ihanaa kukkaloistoa! Kyllä olet kaunista kasvattanut, vaikkei kaikki ole edes itäneet!
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siitä viisastuneena kylvän aina hieman ekstraa kuin liian vähän niin on enemmän mahdollisuuksia onnistua. Samoin sinulle.

   Poista
 10. Awwwww, mikä kärhö <3 Ihana! Ihanaa kukkaloistoa kyllä muutenkin, kaunista! Syyssipuleita on tullut ostettua paljonkin, mutta tuskin se siihen jää. Yritän malttaa kuitenkin odottaa loput ostot aleihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ale-sipuli-myynti yllättää joka syksy puutarhurin, sieltä kun löytyy ne viimeiset ihanuudet, joille ei sitten enää löydy tilaa, voih. Pitää siis malttaa tässä vaiheessa mielensä. :-) Kiitos ja aurinkoista viikkoa.

   Poista
 11. En ole vielä aloittanut sipuleilla, mutta kohta pitää siihenkin ryhtyä. Ihanan näköinen piha ja terassi teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulien istuttaminen kuuluu syksyn viettoon. ;-) Kiitos Kati kuin myös sinulla.

   Poista
 12. Ihanan idyllinen piha sinulla ja kauniita kuvia :) Odotan myös omaa tilaustani postista, odottavan aika on tosiaan pitkä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos 🌻 Saisivat tulla vielä hyvän sään aikaan niin ei tarvitse sitten sateessa istutella. Toivotaan lisää aurinkoisia syyspäiviä.

   Poista
 13. Kaunista .Ihana kukkaloisto sinulla vielä.

  VastaaPoista
 14. Voi miten siellä on kaunista😍osaat ottaa niin upeita kuvia♥ Mukavaa viikonjatkoa sinne!

  VastaaPoista
 15. Oi, mikä ihana piha sulla onkaan. Tuo kärhö ♥ Omani kukki vain kaks viikkoa ja thäts it!
  Orvokkikin ihmeellinen köynnösversio.

  Mukavaa syyskuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irmeli 🌻 Orvokki jatkaa edelleen pituuskasvua ja on mielenkiintoista nähdä mihin asti ehtii kivuta ennen hallaöitä. Lupsakkaa viikonloppua.

   Poista