Kevätihon ihmepilleri


Kevät tuo lisääntyvän auringonpaisteen mukana aina energisen fiiliksen. Valitettavasti tuo energia ei aina näy kasvoilta vaan peilistä talven jälkeen katsoo eloton ja kalpea iho. Tällä viikolla havahduin tähän julmaan totuuteen joten suuntasin lähes toivottomana lähimpään apteekkiin josta löytyikin sopiva ihmepilleri ensiapuun. Eikä mikään humpuukipilleri vaan paras kaikista nimittäin A-vitamiini!


Seuraavaksi aionkin saarnata hetken tästä tärkeästä antioksidantista. Toivottavasti jaksatte pysyä matkassa sillä turhaan ei A-vitamiinin vaikutuksia hehkuteta ihon hoidossa se kun on tutkimusten mukaan todellinen ihon eliksiiri. 

Parasta mitä A-vitamiini iholle tekee on, että se tasoittaa ihon väriä, saa sen uudistumaan ja siten näyttämään nuoremman näköiseltä. A-vitamiini stimuloi ihon kollageeni- ja elastiinituotantoa ja siten ehkäisee ryppyjä sekä normalisoi talirauhasten toimintaa. Tavallisimmin A-vitamiinia saadaan karotenoideja (A-vitamiinin esiaste) sisältävistä ruoka-aineista. Mutta vitamiinin saannin varmistamiseksi popsin sitä lisäksi purkista ihan kuuriluontoisesti.

Monet voiteet sisältävät myös A-vitamiinia.  Oikea A-vitamiinivoide sisältää puhdasta retinoilia. Olen huomannut, että monia voiteita kutsutaan kuitenkin harhaanjohtavasti A-vitamiinivoiteiksi, todellisuudessa ne saattavatkin sisältää retinyylipalmitaattia, jonka täytyy ensin ihossa muuttua ihon entsyymien toimesta retinoliksi. Läheskään kaikki retinyylipalmitaatti ei muutu retinoliksi. Joten kannattaa voideostoksilla olla tarkkana ja lukea tuoteseloste ennen ostopäätöstä. Retinolikaan ei ole itsessään vielä aktiivinen, vaan se muuttuu ihossa tretioniiniksi eli A-vitamiinihapoksi, A-vitamiinin aktiiviseksi muodoksi.

Voiteen vaikutus perustuu siihen että, tretioniini stimuloi ihon A-vitamiinireseptoreja ja käskee ihoa uusiutumaan. Se toimii ihossa siis hormoonin tavoin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun vanhat ihosolut poistuvat luonnollisesti tai kuorimalla niin uudet solut ovat parempilaatuisia ja siten kestävät paremmin stressiä.

On myös hyvä tietää, että vaikka kosmetiikassa käytetään A-vitamiinia ja antioksidantteja, pitoisuudet ovat yleensä niin pieniä, että hyöty iholle jää vähäiseksi. Iho tarvitsee A-vitamiinia melko suuria pitoisuuksia, mutta ongelma on siinä, että se saattaa suurina pitoisuuksina aiheuttaa ns. monille ihoärsytystä, hilseilyä ja näppyjä.  Niinpä ihon kannattaa asteittain siedättää suureneviin pitoisuuksiin. Ihon voimakasta kuorimista on myös syytä välttää ennenkuin iho on tottunut voiteeseen.

Tiedä sitten tepsiikö A-vitamiini paremmin ulkoisesti vaiko sisäisesti nautittuna paremmin. Itse käytän sekä-että voiteena ja purkista. Lisäksi tykkään nauttia ns. superantioksidanttifoodeista joista parhaita ovat kevyet smoothiet joihin käytän pääsääntöisesti rahkaa, marjoja, hedelmää (esim. banaania, omenaa, ananasta) antamaan makeutta ilman, että tarvitsee lisätä sokeria. Joskus lisään joukkoon hieman viherjauhetta ja mehua tai maitoa tekemään siitä juotavampaa. Smoothiessa tulee samalla nautittua A-vitamiinia sekä paljon muita hyviä antioksidantteja kuten C- ja E-vitamiineja luonnollisesti.

Kertokaas miten käytätte A-vitamiinia, säännöllisesti vai kuureina ja missä muodossa?

Pirteää loppuviikkoa!

Katja
 
Ei kommentteja