Aurinko armas kippura varvas..



Auringonvalo ja lämpö ovat meille suomalaisille niin kaivattua pitkän talven jälkeen. En kuitenkaan halua olla ilonpilaaja, mutta kerron heti kättelyssä, että teksti sisältää varoituksia ja tietoa joka saattaa tuntua ikävälle innokkaimmista auringonpalvojista.

Olen parhaillaan mukana tutkimusprojektissa jossa kerätään laajaa tietoa auringon iholle aiheuttamista vaurioista. Tutkimus kantaa nimeä Pohjois-Savon ihosyöpäohjelma (PosIho). Tutkimuksen tarkoituksena on vähentää ihosyöpien sairastavuutta sekä löytää uusia immunomarkkereita ennustamaan ihosyöpien riskiä ja kehittymistä. Ihosyövät ja ihovauriot ovat voimakkaasti lisääntyneet väestössä joten tämä tutkimus on ollut aiheellinen jo pitkään.

Tutkimuksessa ovat mukana Kuopion yliopistollinen sairaala, Iisalmen sairaala ja Varkauden sairaala. Ohjelmaan kuuluu myös tutkimusyhteistyö Itä-Suomen Biopankin kanssa.

Riskiryhmässä ovat helposti palavat henkilöt kuten punatukkaiset, runsasluomiset ja auringolle työssään tai vapaa-aikanaan altistuneet tai ihonsa usein polttaneet (jo lapsuudessa) henkilöt sekä solariumin käyttäjät ja immunosuppressiiveja käyttävät potilaat. Lisäksi tutkimukseen voivat osallistua kaikki 18-80 vuotiaat vapaaehtoiset henkilöt jotka ovat kiinnostuneet oman ihonsa kunnosta. Tiesitkö, että osa väestöstä on myös piilevästi punatukkaisia joka voi selittää ihon aurinkoherkkyyden.

 VARJO ● VAATTEET ● VOIDE

Parhaiten auringon haitalliselta UV-säteilyltä suojautuu välttämällä auringonottoa. Iho kannattaa suojata yli 30 suojakertoimella sekä lisäksi suojaavalla vaatetuksella ja leveälierisellä aurinkohatulla joka suojaa myös kaulan, niskan ja korvanlehdet. Värikkäät paksut vaatteet suojaavat ihoa paremmin kuin ohuet ja valkoiset. Muistisääntönä toimii varjo, vaatteet ja voide. Vältä auringossa oloa, kun UV-indeksi on yli 3, yleisesti klo 11–15 välillä. Elimistölle tärkeää D-vitamiinia saa myös purkista keho ei osaa erotella mistä sen ottaa. On hyvä tietää, että päivän D-vitamiiniannoksen saa keskikesällä jo 15 min aurinkoaltistuksella vaikka pelkästään alaselän iholle, joten pienikin aurinkoaltistus pystyy kattamaan päivän D-vitamiinitarpeen.



Auringon UV-säteilyltä suojautuminen on tärkeää, se pitäisi nykyään kaikkien omasta terveydestään välittävän tiedostaa.  Minun ikäryhmäni ihmiset (40-50 vuotiaat), puhumattakaan meitä vanhemmista ihmisistä, kuuluvat  juuri siihen riskiryhmään joka lapsena ja nuorena ei osannut suojautua riittävästi auringolta, koska auringon haitoista tiedettiin silloin hyvin vähän. Oliko edes olemassa kunnollista aurinkovoidetta ja käyttikö sitä kukaan? Sitten tulivat solariumit ja alettiin käydä talvisin etelänmatkoilla. Rusketusta pidettiin tuolloin muodikkaana. Muistan, että ruskettumisen sanottiin jopa olevan terveellistä ja meidän lasten piti olla paljon kesällä auringossa jotta saatiin vastusutuskykyä talvea varten. Nyt sitten korjataan sitä satoa..Onneksi hyvissä ajoin löydetyt ihosyövät voidaan hoitaa melko helposti vastaanotolla. Tärkeää ja ennaltaehkäisevää on tarkastaa ihon kunto säännöllisesti.

 

Nyt reilun vuoden pyörineessä tutkimuksessa on vapaaehtoisia tutkimuspotilaita saatu jo lähes kaksisataa joten kiinnostus on ollut iloinen yllätys. Seulonnalla on saatu kiinni ja hoidettu useita melanoomapotilaita. Ihosyövän löytyminen tulee usein yllätyksenä ja saattaa säikäyttää potilaan. Silloin viimeistään tulee potilaan usein mietittyä syitä ja seurauksia ja pohdittua mitä on tullut tehtyä oikein ja mitä väärin. Onneksi hyvät asiantuntijat ovat silloin meillä tukena, vastaamassa kysymyksiin ja monet ihosyövät pystytään hoitamaan jo vastaanotolla.  

Jos kiinnostuit tutkimuksesta ja oman ihon kunto arveluttaa voit ilmoittautua tutkimuspotilaaksi ottamalla yhteyttä Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan ihotautienpoliklinikalle tai laittamalla viestiä minulle sähköpostiin joka löytyy sivupalkista. Tutkimusta meillä koordinoivat ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima ja LT, FM Hanna Siiskonen. Tutkimukseen halukkaille lähetetään kotiin ohjeistus tutkimuksesta sekä esitietokaavake jonka he täyttävät kotona ja ottavat mukaan ensikäynnille. Vastaanotolla potilaan iho tarkastetaan päästä varpaisiin ja arvioidaan ihon vaurioaste ihon pigmenttimuutoksen ja ryppyisyyden mukaan. Samalla tutkitaan mahdolliset ihosairaudet ja luomet alan ammattilaisten toimesta. Potilaan suostumuksella otetaan mielellään ihokoepalat biopankkiin sekä verinäyte. Tästä eteenpäin potilaan iho on tarkassa syynissä kymmenen vuotta jos hän niin haluaa. Ihokoepaloja ja verinäytettä ei kuitenkaan oteta kuin yhden kerran. Uusintatarkastukset määräytyvät ihon vaurioasteen ja löydöksien mukaan.



Onneksi moni on jo tiedostanut UV-säteilyn haitat ja osaa siltä jo suojautua. Lasten ja nuorten iho on vielä erittäin herkkä palamiselle joten sen suojaamiseen pitää vanhempien kiinnittää erityistä huomiota. Rannalla kannattaa leikkiä aurinkovarjon alla ja lisäksi muistettava suojavaatetus pihaleikeissä. Lisää auringoltasuojautumisesta, ihosyövistä ja tästä tutkimuksesta saa tietoa täältä ja täältä . Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin ja konsultoin tarvittaessa asiantuntijoita jos oma tieto ei riitä. Neuvoa voi kysyä myös sähköpostilla. Linkeistä löytyy myös hyödyllisä testejä joilla voi testata esim. oman riskiluokkansa.
 
Loppukevennykseksi pyöräytin pienen runonpätkän.

Aurinko saa helliä puutarhurin kukkia, ei kasvoja jottei tarvitse käyttää ryppyrasvoja. 
;-)

Katja






24 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen postaus ja tosi tärkeä aihe. Aurinko ja kesä ovat ihania asioita, ja niitä on nyt jo kovasti ikävä, mutta auringon vaarat on tosiaan syytä ottaa huomioon. Minulla on "onneksi" niin helposti auringossa palava iho, etten juuri koskaan oleile kesällä ulkona suojautumattomana. Silti olen polttanut etenkin naamani jo useamman kerran tosi pahasti - aina se on tapahtunut keväällä, kun en ole vielä tajunnut, että pitäisi alkaa käyttää hattua ja aurinkorasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätsää on siitä salakavala, että viileällä säällä auringon lämpösäteily ei tunnu iholla ja silloin auringolta suojaaminen helposti unohtuu ja saadaan liikaa UV-säteilyä - iho palaa. Lierihattu ja aurinkorasva tai päivävoide jossa suojakerroin yli 30 jatkossa käyttöön niin ei tule ongelmia.

      Poista
  2. Tärkeä aihe. Kyllähän noita auringon vaaroja aina silloin tällöin keväällä ja kesällä tulee mietittyä, kun tuntikausia kukkapenkissä häärää. Yleensä pyrin oleskelemaan varjossa ja vältän keskipäivän ja alkuiltapäivän tunteja. Muutaman kerran on kuitenkin niska tai olkapäät pikkuisen punoittaneet kun on aika kulunut nopsempaan mitä ajatteli. Koskaan en ole pahasti polttanut itseäni, mutta kyllä tuollaisen pienenkin punoituksen jälkeen muistaa pitkään suojata itsensä paremmin auringolta.

    Lasten kanssa olen tarkempi. Molemmat kun ovat perineet isänsä vaaleamman ihon- ja tukanvärin. Kauhulla katson aina leikkipuistossa alle 3-vuotiaita pikkulapsia (yleensä tyttöjä), joilla on spagettiolkaimiset topit ja lyhyet shortsit tai hame päällä. En niin paljoa luota aurinkorasvaan, että uskaltaisin antaa omien lasteni olla samanlaisissa vaatteissa auringonpaisteessa. Olkoot millainen helle tahansa, niin vähintään polviin ja kyynärpäihin ulottuvat vaatteet puen heille ja aurinkorasva siihen lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten suojaaminen auringolta on vanhempien vastuulla. Vaikka paljon asiasta ollaan koko ajan tiedotetaan silti tulee vastaan ihmisiä jotka eivät ole vieläkään asiaa oikein sisäistäneet, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Lasten iho on erittäin arka UV-säteilylle ja valitettavasti iholla on muisti joten ihon aurinkovauriot säilyvät eliniän. Hienoa, että siellä auringoltasuojautuminen osataan. Kannattaa myös muistaa aurinkohattu. Leveälierinen päähine suojaa hyvin paitsi kasvoja niin myös niskaa ja korvanlehtiä UV-säteilyltä ja tummat värilliset vaatteet suojaavat paremmin kuin valkoiset. Vaatteiden ei tarvitse olla UV-suojattuja vaan ihan normaalit vaatteet suojaavat yhtä hyvin ja ilman kemikaaleja.

      Poista
  3. Onhan tuo vakava asia, itse vain nautin auringossa olemisesta ja ihan vartavasti auringonottamisesta niin paljon, etten mitenkään osaisi noudattaa suosituksia. En tosin pala helposti, kertaakaan en ole ihoa kunnolla polttanut, joten siinä mielessä en kuulu riskiryhmään. Tutkimus kuullostaa silti mielenkiintoiselta, jos olisi lähempänä, voisin osallistuakin, Kuopioon asti en viitsi lähteä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös itse ollut aikoinaan innokas auringonpalvoja mutta kaikki tietomäärä on vienyt innostuksen koko touhuun. Ruskettuminen on seurausta UV-säteilyn iholle aiheuttamasta DNA vauriosta, tästä johtuu myös UV-säteilystä johtuva ihon ennenaikainen vanheneminen. Valitettavasti tämä on tutkittu totuus. Ymmärrän, että sellaisesta on vaikea luopua mikä tuottaa mielihyvää. Riskit ja haitat on kuitenkin kaikkien hyvä tiedostaa.

      Poista
  4. Tämäpä mielenkiintoinen ja tarpeellinen tutkimusprojekti .Minä olen ollut todella punahiuksinen lapsuudesta asti mutta sitten teininä aloin vaaleta niinsanotusti keltatukaksi .Nyt olen harmaa ellen värjäyttäisi hiuksia .Monet on sitä ihmetelleet miten voi punainen tukka vaaleta. Siihen minä en ole osannut vastata .Mutta viimekesänä joutui tosiaan suojautua kunnolla. Minulla on aina pitkähihainen ja poolo kaulus paita päällä ja samoin housut, lakkia unohtamatta. Liian pitkä matka osallistua projektiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä hiusten väri voi muuttua kuten silmienkin väri. Punatukkaiset ovat yleensä hyvin tietoisia auringoltasuojautumisesta niinkuin sinäkin. Jos sinulla on tuttuja Kuopiossa päin niin vinkkaa tutkimuksesta. ;-)

      Poista
  5. Olisi mielenkiintoinen tutkimus osallistua, kun kuulun useammasta syystä riskiryhmään, mutta Kuopio on liian kaukana osallistua. Olen joskus käynyt tarkistuttamassa huolestuttavia luomia. Yllättävän paljon ihmiset edelleen "ottavat aurinkoa" ja ovat ilman suojavodetta ym. suojausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oman ihon tutkiminen ja tunteminen on hyvä ennaltaehkäisykeino ihosyövissä. Hyvää viikonloppua.

      Poista
  6. Mielenkiintoinen postaus ja tärkeä asia. Itse en oikein koskaan ole osannut "ottaa aurinkoa", töitä olen kyllä joutunut tekemään auringossakin ja joskus saanut liikaakin. Nykyään pysin suojaamaan mahdollisimman hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulkonatyöskentelevien kannatta muistaa suojata hyvin käsivarret ja kasvot ja työskennellä selkä aurinkoon päin. Auringon säteily siroaa myös ympäristöstä. Hyvää viikonloppua.

      Poista
  7. Tärkii assii on tuo auringolta suojautuminen. Oon ollu nuoruuvessa tummatukkanen, nyt ovat hiukset harmaat ja en milloinkaan pala. En kyllä ota aurinkuukaan, hattu tai huivi on aina piässä ja ohutta pitkähihasta pien käsivarsilla. Nykysin aurinko on jotenkin pistävän polttavoo. Kannattaa suojautuu. Hyvä ja tarpeellinen tutkimus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auringon UV-säteilyn määrä on lisääntynyt ilmastomuutoksen myötä. Kun noudattaa suojaohjeita on hyvin turvassa UV:n haitoilta. Hyvää viikonloppua.

      Poista
  8. Hyvää tietoa ja kauniita kuvia! Lasten suojaamista minäkin pidän tosi tärkeänä, työnikin puolesta. Päiväkodissa kesällä on melkoinen rasvausrumpa ennen ulkoilua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten suojaaminen on erittäin tärkeää ja ennaltaehkäisevää. Ruskettuminen myös alentaa immuniteettia ja siten lisää sairastumista infektiotauteihin. Leikkiä voi aurinkovarjon alla tai katoksessa. Vanhemmat toimivat aina esimerkkeinä. :-) Hyvää viikonloppua.

      Poista
  9. Oi voi, onkohan peli jo menetetty! Rakastan aurinkoa, vaikken sitä varsinaisesti ota, niin kesäisin tulee oleskeltua runsaasti auringossa. Olen huono pitämään hattua, joten kasvoilla näkyy varmasti myös auringosta saatu liika annos. Minullekin Kuopio on liian kaukana, mutta toki ihomuutosten tarkkailu kuuluu tämän päivän elämään. Hyvä tutkimus, todella tarpeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, koskaan ei ole peli menetetty. :-) Auringolta suojautuminen on tärkeää koko eliniän.
      Hyvää viikonloppua.

      Poista
  10. En ole koskaan asiaan paljoa kiinnittänyt huomiota, kun en itse pala helposti. Mutta auringonotosta en ole koskaan tykännyt, mikä lienee hyvä asia.
    Mutta tuo oli uutta tietoa, että tummat vaatteet suojelevat enemmän auringonvalolta kuin vaaleat. Eikö vaalea väri juuri heijasta sitä auringonvaloa kantajastaan poispäin. Kyse ei ole yksistään vain vaatteen paksuudesta, käsitin. Vaikka vaatteen paksuus tietenkin suojelee kaikkein eniten. Mielenkiintoista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo tummien vaatteiden suojaavuus tuntuu uskomattomalta mutta toimii fysiikanlakien vuoksi, siten myös tumma vaate kuljettaa paremmin lämmön pois iholta. Lisäksi vaatteiden olisi hyvä olla väljiä. Hyvää viikonloppua.

      Poista
  11. Loistava postaus! En minäkään ollut ikinä aiemmin kuullut että tummat vaatteet olisi hyvä, pitääkin tuo painaa korvan taakse! Leppoisaa alkanutta maaliskuuta ja ihanaa tulevaa viikkoa♥

    VastaaPoista
  12. Olipa hyvä postaus. Olisi kiva ottaa osaa tutkimukseen, mutta matka on liian pitkä. Itse olen punatukkainen ja ihoni on palanut lukuisia kertoja, vaikka en juurikaan auringossa makaile.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, punatukkaisten iho on erittäin arka, joten tosi varovainen saa olla ettei pala.

      Poista