Vanhan senkin uusi elämä

 

Innostuin ihan pitkästä aikaa tuunailemaan. Olohuoneen tamminen senkki oli jo jonkin aikaa pistänyt ikävästi sisustussilmään ja jotenkin se täytyi pelastaa. Senkin pinta oli niin haalistunut ja läikikäs, että maalaus tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Aikani eri maalivaihtoehtoja mietittyäni päädyin lopulta perinteiseen kalkkimaaliin, kolmesta hyvästä syystä: hyvä peittävyys (ei siis tarvitse montaa maalikerrosta), maali ei sisällä myrkyllisiä aineita (ympäristöystävällinen), maalin tuoksu on miellyttävä, joten raskasta kaappia ei tarvinnut siirrellä maalauksen ajaksi jonnekin, vaan homman pystyi hoitamaan ihan siinä hollilla. Lisäksi halusin juuri sellaisen rouhean hieman kuluneen maalipinnan joka pukisi kauniisti huonekaluvanhusta. No siinä tulikin jo neljä syytä. :-)Väriksi valikoitui perus vaaleanharmaan, joka löytyi värikartasta, koska en löytänyt juuri sitä oikeaa harmaata suoraan hyllystä. Samalla ostin purkin kalustevahaa joka sopi kalkkimaalin päälle ja teki kulutustakestävän kiiltävän pinnan muuten huokoiselle maalipinnalle.

Oikean harmaasävyn valinta on muuten yllättävän vaikeaa, uskokaa pois.  
Helposti harmaa taittaa siniseen tai vihreään 
ja jos haluaa ihan harmaan harmaan,
 pitää valkoisen joukkoon lisätä pelkästään mustaa pastaa sopivan tummuusasteen mukaisesti.No niin ei kun tuumasta toimeen. Sivelin senkin maalilla kahteen kertaan välissä noin reilu tunnin kuivumisaika. Maali olikin nopeaa kuivumaan, joten rivakasti piti pensseliä heilutella. Lopputuloksesta tuli mielestäni aika hyvä vaikka en maalia edes ohentanut. Levityksessä käytin hyvin pehmeäkarvaista ns. rikottua pensseliä joka jätti kauniin tasaisen jäljen. 

Hyvä pensseli on maalaushomissa kaiken A ja O.

Maalin kuivuttua halusin siihen vielä lisää patinaa ja pyyhkäsin hiomapaperilla kevyesti tammipintaa paikoitellen näkyviin luodakseni antiikkista ilmettä. Lopuksi pyyhin maalipölyt huolellisesti pois nihkeällä liinalla ja annoin pinnan kuivahtaa seuraavaan päivään.Viimeistelin senkin vahalla ja vahan kuivuttua kiillotin pinnan lopuksi pehmeällä liinalla. Vaha oli jäykkää levitettävää ja sitä pitikin hieroa voimalla jotta sen sai tasaisesti levitettyä.

Mitäs sanotte lopputuloksesta eikös ole aika kiva vaikka itse sanonkin? Maalin mainostetaan tarttuvan melkein mihin tahansa pintaan, mutta kalustevaha kannattaa poistaa huolellisesti ennen levitystä ja kevyt hiontakaan ei ole koskaan pahitteeksi. Maalimyyjä neuvoi puhdistamaan kalustevahan pois asetonilla ja neuvoa noudattamalla hyvin maali tarttui. 

Kalkkimaalikokeilut eivät tämän kokemuksen myötä jää ensimmäiseksi eikä viimeiseksi,
 vaan pensseli heiluu täällä varmaan jatkossakin. :-)Katja22 kommenttia

 1. Voi,kaunis tuli! <3
  Ja kiitos kannustuksesta kalkkimaalin käyttöön. Itselläni on koivuviiluinen peililipasto, joka ei oikein sovi muuhun sisustukseen, joka on aika vaaleavoittoista. Olen pitkään harkinnut vaalealla mintulla maalaamista.:)Pitänee hankkia sitten tuota vahaakin.
  Tosi hienosti sait "ajan patinaa" aikaiseksi pienillä kulumilla.
  Teillä näyttää olevan unelmoivani vaalea lautalattiakin.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. Kalkkimaali oli minusta helppo levittää ja vaikka tuoreessa maalipinnassa näkyi siveltimenjäljet ne tasoittuivat kun maali kuivui. Hioin kannen kevyesti vielä ennen vahausta koska halusin siitä ihan tasaisen. On tietty makuasia tykkääkö siveltimenjäljistä vai ei. Vahaus oli koko hommassa se työläin vaihe, koska vaha oli niin jäykkää, että levittämisessä piti käyttää kunnolla voimaa.

   Poista
 2. Upea lopputulos ja onpa kaunis senkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, senkki on tullut ruotsista. Tekijästä ei ole tietoa.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää, todellakin. Minulla olisi kaksi vanhaa maalattavaa kalustetta, nyt sain taas inspistä aloittaa niiden tuunaamisen, kalkkimaalilla en ole ennen maalaillut, joten nyt voisikin olla sopiva paikka. Kiitos hyvistä vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kalkkimaalilla saa nopeasti uutta ilmettä, ei kun vaan rohkeasti kokeilemaan. Yllätyin itsekkin miten helppoa maalaaminen lopulta oli.

   Poista
 4. Komea on lipasto tuunauksen jälkeen!

  VastaaPoista
 5. Mahdottoman kaunis lipasto, kalkkimaalia täällä blogistaniassa on monet kehuneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihastuin aikoinaan noihin puutarha-aiheisiin puukaiverruksiin. Blogeista minäkin sain idean kalkkimaalaukseen.

   Poista
 6. Oi miten hienoa jälkeä tuli ja on kyllä todella kaunis tuo senkki! Monta kertaa on kalkkimaalia itsekkin pitänyt kokeilla, jospa kesällä:) Ihanaa kevätpäivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Kalkkimaali on tosi monikäyttöinen kun sillä voi maalata niin monenlaisia materiaaleja, jopa tekstiiliverhoiluja. Epäilen kyllä tarttuuko maali miten hyvin muovin pintaan, sitä pitäisi itse kokeilla. Kiitos samoin sinne.

   Poista
 7. Hieno senkki ja kiitos kalkkimaali vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä. <3 Aurinkoista päivää sinne. :-)

   Poista
 8. Voi miten ihana! Tykkään juuri tuollaisesta tyylistä.
  Olenkin miettinyt tuota kalkkimaalia, miten se toimii. Kiitos tästä vinkistä ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Voin suositella ihan lämpimästi. Tämä oli minulle ihan ensimmäinen maalikokeilu eikä tulos ole yhtään hullumpi(näillä olemattomilla maalarintaidoilla). :-)

   Poista
 9. Lopputulos on suorastaan uskomaton, ihan tosi upea. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, maalaus pelasti tämän senkkivanhuksen häädöltä. :-)Ihkua viikonloppua.

   Poista
 10. Todella kaunis lopputulos! Taitava olet käsistäsi.:) Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista