Ruusuja


Mikä sen ihanampaa kuin haaveilla tulevasta kesästä ja ruusutarhasta täällä loskan keskellä. Kuvat eivät ole valitettavasti omasta puutarhasta (voi kun olisikin) vaan kirjoista joita olen viime päivinä lumoutuneena selaillut. Viikonloppuna tein paikallisella kirpparilla suuren puutarhakirjalöydön ja joukossa olivat nämä ihanat ruusukirjat. Voin vain ihmetellä miksi ne olivat sinne joutuneet ja kuka oli niistä hennonut luopua. Onneksi satuin paikalle juuri parahiksi ja poimin euron kirjalöydöt talteen.

Kirjojen kuvat toivat heti mieleeni lämpimät lapsuuden kesät ja äidin kukkivat ryhmäruusuistutukset talomme seinustalta. Muistin myös upean köynnösruusun joka kohosi korkeuksiin lämmintä tiiliseinää vasten ja kukki niin ihanan kirkkaanpunaisin kukin keskikesällä. Tontin laidalla oli vanha suuri juhannusruusupensas mikä houkutteli runsaasti pörriäsiä valkoisiin kerrottuihin kukkiinsa. Kukat avautuivat aina heinäkuun ekalla viikolla juuri sopivasti isäni syntymäpäiville. Noita muistellessa saatoin melkein aistia ihanan kesäpäivän tuoksun..

Mökkipuutarhaan olen istuttanut tuota iki-ihanaa juhannusruusua. Se jotenkin kuuluu suomalaiseen puutarhaan. Olen aina pitänyt sen vaatimattomuudesta ja puhtaan valkoisista kukista. Mökillä on myös lahjaksi saatu vaaleanpunainen suurikukkainen ruusu, joka luultavasti on jokin vanha ranskanruusu, lahjoittajakaan ei ruususta enempää tiennyt. Ruusu paleltui pahoin muutama talvi sitten ja luulin sen jo kuolleen, mutta se lähti yllättäin versomaan viime kesänä.  Toivottavasti ruusu vielä toipuu, pidän kovasti sen runsaasti kerrotuista kukista.

Nyt ruusukirjoja selaillessani alkoi pieni ruusukuume nousemaan. Eniten viehättivät suuret kerrotut ruusut mutta lajikkeet rajautuvat aika minimiin tällä viidennellä vyöhykkeellä jonka vain voin niille tarjota. Ryhmäruusut kiinnostaisivat monipuolisuudellaan. Jospa tontilta löytyisi niille sopiva paikka. Korkeuserojen vuoksi alueella on paljon ns. mikroilmastoista ja tuulelta suojaisia paikkoja, joten hyvällä säkällä jopa jokin arempi laji saattaisi menestyä, kunhan uskaltautuu kokeilemaan.

Ruusupenkki pitää perustaa aurinkoiseen paikkaan. Paras paikka mökkitontilla olisi varmaan rannan tuntumassa rinteen alla. Paikalla on suorastaan paahteinen. Rannassa on kuitenkin paljon puunjuuria joten kohopenkki tulisi ainoastaan kyseeseen. Lämmin rinne suojaisi ja lämmittäisi hyvin taustalla ja keväällä lumet sulavat siitä ensimmäisenä. Toinen mahdollinen alue olisi myös rannan tuntumassa viimekesän dahliapenkissä joka sijaitsee lähellä kasvimaata. Siinä olisi myös valmis penkki joka ei tarvitsisi kuin lantaa ja kompostia joten ruusuja pääsisi heti istuttamaan. Sopivia paikkoja löytyisi varmasti myös yläpihan kukkaniityltä perennojen joukosta. Sopivien lajikkeiden valinta taitaakin olla se suurin ongelma ja mistä niitä löytyisi. Otankin nyt mielelläni teiltä lukijoiltani vastaan suosituksia ja niksejä mistä ruusujen kasvatuksen aloittaisin.

Viikonloppuna ajattelin aloittaa ensimmäiset taimikasvatukset perinteisesti paprikoista. Viime vuonna kylvin paprikat itämään 19.2 joten hyvin aikataulussa pysytään. :-)

Ruusuisin ajatuksin..tsau, tsau..

~Katja26 kommenttia

 1. Hieno kirppislöytö. Upeita kuvia ja tuovat todellakin kesän mieleen. Ruusut ovat myös lemppareitani ja niitä löytyy pihastamme muutamia lajikkeita. Minulla on myös juhannusruusua tontin rajalla muutamia kymmeniä raja-aitana. `Vahinko vain, että ne kukkivat niin lyhyen aikaa ja ovat arkoja sateelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannusruusuaita on varmasti upea kukkiessaan, voin vain kuvitella. :-)

   Poista
 2. Voi, miten upeita ruusuja!
  Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Ja niitä löytyy niin ihastuttavan paljon eri värisinä ja muotoisina. :-)

   Poista
 4. Voiko olla kesää ilman ruusujen tuoksua. Ihana löytö kirppikseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi. :-) Huippu löytö puutarhan ystävälle. :-)

   Poista
 5. Hieno löytö! Hyviä puutarhakirjoja ei voi olla liikaa. Minä en niin ruusuihminen ole, mutta joku suurikukkainen, tuoksuva jaloruusu saattaisi olla sellainen, jonka voisin puutarhaani hyväksyä. Hansaruusu ja hillittömästi superpiikkisiä juurivesoja puskeva ruusupusikko on jo raivattu pois tontilta enkä anna vastaavien pirulaisten vallata puutarhastani pienintäkään nurkkausta! Ihania hetkiä ruusukirjojen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloruusut taitavat olla ruusuista arimpia mutta niin kauniita. Piikkisten ruusupensaiden leviäminen kannattaa estää jo istutusvaiheessa. Juhannusruusussa on tosi paljon ikäviä piikkejä ja on valitettavasti myös kova leviämään juuriversoista. Kiitos Minna. :-)

   Poista
 6. Teitpä hienoja kirjalöytöjä! Ruusut ovat niitä kauneimpia kesäkukkia. Meilläkin on muutamat ruusupensat, osa mummulasta ja vanhalta talolta siirrettyjä. Äidillä oli joskus upeita köynnösruusujakin, jollaisia minä en ole saanut menestymään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnösruusu olisi tosiaan ihana mutta on valitettavan arka tänne levelille, ehkä hyvällä tuurilla pysyisi hengissä. Kiitos :-)

   Poista
 7. Onpa hyvät löydöt! Joskus aina onnistaa löytämään halpoja puutarhakirjoja kirpparilta, ja ne kyllä tarttuu mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, nämäkin kirjat pääsivät hyvään kotiin. :-)

   Poista
 8. Hienot löydöt! Kukahan tosiaan on raaskinut kirjoistaan luopua?
  Noita upeita kuvia on kiva katsella ja väkisinkin nousee kaipuu kevääseen ja kesään. Toivottavasti saamme hyvän ruusukesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, voiko puutarhainnostus lopahtaa? Olisipa yhtä lämmin ja pitkä kesä kuin viime vuonna.

   Poista
 9. No mutta kokeile ihmeessä kanadaruusuja! Minulla kestävimmät ja parhaat kukkijat ovat olleet 'Henry Kelsey', 'William Baffin' ja 'Morden Centennial'. Monet muutkin ovat pärjänneet oivallisesti, ja kukkia piisaa elokuun alusta pakkasiin asti. Minä tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoja vinkkejä olin tyystin unohtanut kanadanruusut. Alanpa heti tutkimaan lajikkeita tarkemmin. Kiitos! :-)

   Poista
 10. Olet tehnyt hyviä löytöjä. Kun tällaisia aarteita löytää, ihmettelee miten joku on raskinut luopua tällaisista. Ruusut ovat kertakaikkisen ihania. Mukavaa helmikuun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että satuin sopivasti paikalle. Kirjat pääsivät hyvään kotiin. :-) Samoin sinulle.

   Poista
 11. En ole varsinaisesti ruusuihminen, vaikka kauniita ne toki ovat. Meillä mökillä on myös tuollainen juhannusruusu, joka kukkii juuri silloin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten kukkavalintoihin vaikuttaa minulla hoitovaatimukset ja talvenkestävyys. Ruusut olisivat mielenkiintoinen kokeilu ja olisihan se hienoa jos ne saisi menestymään. :-)

   Poista
 12. Hyvä kirppislöytö! Olen haaveillut Suomalaisesta ruusukirjasta, lainasin sen joskus kirjastosta ja tykkäsin siitä kovasti. Hyvää ystävänpäivää ❤

  VastaaPoista
 13. Hienot kirjalöydöt. Meillä oli mökillä ostaessa juhannusruusu. Nyt olen muutamia ruusuja saanut lisää, toivottavasti onnistun. Osto vinkkejä en osaa antaa.

  VastaaPoista
 14. Minä en ollut ruusuihminen, mutta minusta on alkanut tulla :) Pihaan on alkanut tulla mm. kanadanruusuja ja pensasruususja. Monet pohjattomaan saaviin.

  VastaaPoista
 15. Minäkin täällä V-vyöhykkeellä ruusuja kasvattelen ja hyvin ovat menestyneet. Tilasin omani Oulujoen taimistolta, suosittelen lämpimästi. Osan taimista luvattiin menestyvän V, mutta valitsin myös arempia, omajuurisia. Sitten istutin ne melko syvään, kohopenkkiin.
  Ei muuta kuin ruusutarhaa perustamaan:)

  VastaaPoista