PaukkupakkasissaHei tuleeko paukkupakkanen nimitys siitä, että kovilla pakkasilla puiden rungot paukahtelevat? Muistan kuulleeni tuon jostain. Se voisi myös tarkoittaa paukkuvia lämpöpattereista tai jäätyneitä vesiputkia tai autojen moottoreita jotka saattavat "paukahtaa" näin kylmällä.. :-) Enivei kylmää on ja kun mittari näytti aamulla peräti -27 celsiusastetta, hrrr, olin varma, että jossain paukkui.

Vähän aina jänskättää miten puutarhakasvit pakkasesta selviävät. Onneksi lumipeite on paksu ja antaa hyvin suojaa maassa talvehtiville kasveille. Eniten huolestuttavat onnettomat hedelmäpuut joiden rungot ja oksat ovat paljaana. Olisi kurjaa jos Lumikki-kirsikka jonka viime kesänä istutin paleltuisi heti ekana talvena.

Eilen kävin kylmää säätä uhmaten kuvaamassa talvimaisemia. Oli aivan mahtavan kaunis aurinkoinen pakkaspäivä. Vaikka sormet meinasivat paleltua kameran nappuloilla, sain napattua muutaman kuvan. Lumiset maisemat olivat niin satumaisen kauniita kirkkaassa kevätauringossa etten voinut kuin huokailla ihastuksesta.

Kuvausretken jälkeen suuntasin mökille sulattelemaan näppejä, varpaita ja nuhanenää kuuman kahvimukin äärelle. Lähtiessä tuli pengottua varastossa vähän taimikasvatus tarvikkeita ja nappasin mukaani viime keväältä ja kesältä jääneet vihannesten ja kesäkukkien siemenpussit. Hyvä minä, että olin laittanut ne helppoon talteen niin, että ne löytyivätkin helposti. Nämä siemenvarastot täytyy tällä viikolla inventoida heti kun töiden jälkeen ehtii ja samalla muistella mitä kaikkea kivaa on kesällä kasvatellut. :-)

Pirtsakkaa pakkasviikkoa!
Katja

24 kommenttia

 1. Kauniita kuvia talven ihmemaasta!
  Pirteää pakkasviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lumiset maisemat ovat ainutlaatuisen kauniita.

   Poista
 2. Kaunista on nyt! :) Meillä ainakin kerrostaloasunnon rakenteet paukkuu kun lämpötila vaihtuu. Mikseivät sitten puut ja putket ja kaikki muukin. Kuivaa ja kylmää, hrrrr. Ja meillä vieläpä tuulee kovasti! Tänään en uskalla lähteä nenääni ulos näyttämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurkissa paukkaa täälläkin ja parvekelasit napsahtelevat uhkaavasti.

   Poista
 3. Kauniita kuvia olet kierroksellasi napannut! Meillä on asteet tänään olleet tuota mainitsemaasi luokkaa aamulla ja nyt illan tullen. Päivällä vähän vähemmän. Kävin itse äsken postilaatikolla vajaan puolen kilometrin päässä ja meinasi näpit jäätyä. Varmaan se paukkupakkasnimitys tulee just niistä paukkumisista. Talojen nurkatkin paukkuu ja napsahtelee kovimmilla pakkasilla. En tiedä tekeekö se sitä kaikenlaisissa taloissa, mutta meidän hirsitönössä ainakin. Mukavaa viikkoa sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennukset elävät lämpötilan mukaan, ihmeen hyvin rakenteet kestävät. Onneksi pakkaset loppuviikolla hellittävät niin pääsee ulkoilemaan. Mukavaa viikonalkua.

   Poista
 4. Ihania kuvia! <3

  Kyllä Lumikki pärjää! Pakko olla luottavainen, koska minäkin ostin sellaisen viime kesänä! =D

  VastaaPoista
 5. Mahtavan kauniita ovat myös kuvasi tuolta reissulta! Kylmänä, aurinkoisena pakkaspäivänä saa kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätaurinko tekee lumisen maiseman niin kauniiksi. Kiitos <3

   Poista
 6. Kyllä on kauniit kuvat. Lämpötilan noppiit muutokset paukuttaa nurkkia ja puita. Meille istutettiin paratiisinomenapuu 'Dolgo' syksyllä, mielessä on käyny, mitenhän se pärjevää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivotaan että hedelmäpuut pärjäävät, pidetään peukkuja. Loppuviikolla onneksi lauhtuu.

   Poista
 7. Kauniita talvimaisemia! Eiköhän kirsikkasi selviä, kun ei tarvinnut viikkotolkulla kestää kovia pakkasia. Puut ja pensaat kestävät aika koviakin pakkasia, kunhan lämpötila ei sahaa edestakaisin plusasteiden ja paukkupakkasten välillä. Siemenvarastoja alkaa itse kukin penkoa tähän aikaan vuodesta ;) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Toivotaan parasta. Siemenvarastot odottavat vielä inventaariota. :-)

   Poista
 8. Toivottavasti kirsikkasi pärjää ja omat siemenet taisi mennä siemenkirjeeseen ja siitä saadut tuli istutettua jo syksyllä. Mutta sain ystävältä yllättäen siemeniä istutettavaksi . Joten kohta se täälläkin on istutukset ajankohtaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta pitäisi aloitella esikasvatuksia kunhan ehtii, viikonloppuna ehken.

   Poista
 9. Taitaa olla sanonta vanhempi kuin patterit eli puiden paukkumisesta luulisin tulevan. Aivan ihanat kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat sanonnat on hauskaa päivittää tähän aikaan. :-) Kiitos

   Poista
 10. Kovilla pakkasilla puiden oksissa ja rungoissa tapahtuu halkeilemista ja siksi ne paukkuvat. Näin olen ymmärtänyt.
  Olet saanut todella kauniita talvikuvia. Lumiset männyt ja vielä avovetinen joki... aivan ihanaa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen minäkin arvellut. Kuten edellä vastailin vanhat sanonnat tai niiden selitykset vaativat hieman päivitystä. :-) Kiitos

   Poista
 11. Noista kuvista huokuu kylmyys! :D

  VastaaPoista
 12. Upeita pakkasmaisemia. Mukavaa siemenvarastojen inventointia :)

  VastaaPoista
 13. Upeat kuvat! Toivotaan, että lumi antaa suojaa kasveille, vaikka pakkanen kovasti paukkuukin. Ihanaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista