Risupäivänvarjon katveessa


Mökkipihalta kaadetuista koivuista syntyi sivutuotteena valtava keko risuja ja olisi ollut haaskausta jättää tämä mahtava materiaali hyödyntämättä. Ennen kuin mies ehti syöttää kaikki oksat murskaimen armottoman ahneeseen kitaan, napsuttelin sopivan ohuita oksanpätkiä jemmaan tulevia risutöitä silmälläpitäen. Tästä mainiosta materiaalista valmistui viikonloppuna päivänvarjo tuomaan pientä katvetta mökin "aamukahviterassille".

Päivänvarjon valmistus oli yllätävän joutuisaa. Pujottelin taipuisat risuniput sateenvarjomaiseksi muotoilemaani metalliverkkoon. Varjon kuusijalan valoin betoniin, jotta se pysyy tukevasti pystyssä tuulisenakin päivänä. Vesivanerista sahattu pyöreä kannake pitää risuvarjostimen ylhäällä ja varjon alareunaan kiinnitin kaksi taivutettua pajukeppiä varjon reunaa tukemaan. Viimeistelin varjon yläpään aukon risunipulla, jonka kiinnitin kuin väärinpäin olevan risuluudan varren yläpäähän. Varjon varteen tuli vielä toinen pyöreä vesivanerirengas pöytätasoksi. Mies oli suureksi avuksi leikkaamassa noita pyöreitä kappaleita vesivanerilevystä, kiitokset hänelle siitä. (Minä pidän mieluusti itselle sopivaa turvaväliä kaikkii "vaarallisiin" puuntyöstölaitteisiin.)

Risupäivänvarjosta tuli nyt tällainen etelän kaislapäivänvarjoa matkiva suomalainen versio, toteutus savolainen ja ulkonäkö pörröinen. :-))


Lopuksi vielä katsellaan tontin kevätkukintaa. Rannanpuoleisen rinteen valkovuokkomättäät ovat nyt täydessä kukassa. Ne leviävät vuosi vuodelta suuremmalle alueelle. Joukossa on myös muutama sinivuokko joka ei ole, vaikka niin toivoisin, yhtä nopsa leviämään.


Mökille tulevan polun varrella ovat Fairytale hyasintit täydessä kukassa ja olen aivan ihastunut niiden valkoisiin kukkaröyhyihin ne tuoksuvat ihanalle ohikulkiessa. Syksyllä istutan ihan varmasti toisen satsin näitä suloisia sipulikukkia lisää.


Nyt olisi aika suunnitella kesäkukkaistutukset terasseille ja asentaa lavakaulukset hyötykasvimaalle. Kevään edetessä tulee koko ajan lisää uutta tekemistä, ihan sitä mukaa kun yhden saa valmiiksi. En nyt aio täällä sortua töitä luettelemaan, siitäkin tulisi hiki, joten "yksi asia kerrallaan ja sekin tehtyä miten sattuu.." vai miten se motto nyt meni?


Hellivää toukokuunviikkoa kaikille lukijoilleni! 

~Katja~

28 kommenttia

 1. Oih miten ihana varjo! Hauska idea:) Kyllä tuon katveessa kelpaa nautiskella vaikkapa päiväkahvit! Aurinkoa ja iloa viikkoosi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä nyt kelpaa päivää paistatella missä päin suomea tahansa.

   Poista
 2. Ihan mahtava varjo, tosi hieno! :) Tykkään. Iloa toukokuun pihahommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juup tämä on tämmöinen suomiversio kaislapäivänvarjosta. Aurinkoa ja iloa sinne myös. 🌞

   Poista
 3. Mahottoman hyvä idea. Kauniin varjon oot osannu tehä. Ja kauniit kukat. Valakovuokot on levinny siellä mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihka ensimmäinen risutyö minulla ja sen huomaa.😊 Mutta ei se lopputulos ole niin tärkeää vaan tekemisen ilo. 😄 Suloista suviviikkoa sinne.

   Poista
 4. No on persoonallinen varjostin idea, ja voi miten usein menevät koivunrisut hukkaan. Nyt löytyi uusi käyttökohde! Kauniita ovat nuo valkoiset hyasintit, kiva, kun on alkanut tulla niin hyvin talvehtivia hyasintteja markkinoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän varjoon upposi melkoinen rovio "risujätettä" joka muuten olisi mennyt hakkeeksi. Hyasintit ovat kyllä niin ihania.

   Poista
 5. Tulipa hieno päivävarjo! Valkovuokkoja on mielestäni tänä keväänä erityisen paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kiva tehdä somisteita luonnonmateriaalista ja saada ns. roskat hyötykäyttöön. Valkovuokkojen kukinta on kyllä näyttävä.

   Poista
 6. Varjostin on loistava idea ja sopii kauniisti puutarhaan. Tykkään myös hyasinteista. Kiva, että niitä voi tuoksutella muulloinkin kuin jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyasintteja päätin laittaa kun näin niitä viime keväänä italiassa monissa ruukkuistutuksissa eivätkä näyttäneet siinä ympäristössä lainkaan jouluisille. :-) Ihana tuoksu leviää kukista kauas, nämä fairyt taitavat vielä tuoksua erityisen voimakkaasti. :-)

   Poista
 7. Tuo varjohan on vallan mainio! Hyvä kun keksit käyttää ne oksat tuollaiseen projektiin. Mukavaa puutarhakesää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuista saa tehtyä vaikka mitä. On aina mielenkiintoista löytää uusia materiaaleja ja vieläpä ilmaisia. Kiitos ja samoin sinulle, jatkukoon yhtä aurinkoisena ja lämpimänä. :-)

   Poista
 8. Aivan ihana varjo! Hieno idea!
  Kauniita kukkakuvia ja nuo hyasintit!
  Aurinkoista jatkoa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjon tekeminen oli mukavaa puuhaa ja valmistui yllättävän nopsaan. Kiitos ja leppoisaa suven jatkoa sinne myös.

   Poista
 9. Aivan ihana varjo! Risuista saa vaikka mitä, kun on mielikuvitusta,

  VastaaPoista
 10. Tosi hieno ja hyvä tapa hyödyntää risuja. Näyttää kyllä sellaiselta kaislavarjolta, tai samanlainen rentoilutunnelma tulee ainakin kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaislavarjot ovat ihania ja yritin tehdä tästä sellaisen, ihanaa jos tämä näyttää edes vähän siltä.

   Poista
 11. Hieno aurinkovarjo! Risuja meidän pihalta kyllä löytyisi, mutta taito saada aikaan jotain noin ihanaa puuttuu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, toteutus ei ollut monimutkainen ja uskon, että onnistuu ihan keltä vaan jos intoa ja matskua löytyy ja vink ;-) lisää risutöitä on kesän mittaan tulossa.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos, risuista saa helposti kaikkea kivaa tehtyä.

   Poista
 13. Mahtava idea ja hieno toteutus! Todella symppis varjo :) Nyt olisi hurjasti tekemistä, mutta tosiaan yksi homma kerrallaan täytyy edetä, muuten iskee ahdistus ja stressi. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. <3 Juup, ei kannata tressata vaan tekemisen pitää olla mielekästä. Lupsakkaa viikonloppua.

   Poista
 14. Vautsi, upea varjo. Ihan mielettömän ihana! Mukavaa loppuviikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Samoin sinulle oikein lupsakkaa viikonloppua.

   Poista