Tänään on juhlapäivä


Tänään vietettävän Suomen luonnonpäivän kunniaksi piti ehdottomasti laittaa kuvia eilisestä tyynestä illasta ja hempeästä iltaruskosta joka maalasi purppuraväreillään taivasta ja heijastui kauniisti tyynen veden pinnasta.


Saunan lämmetessä sytytin rantaan palamaan ulkotulia kallionkielekkeille ja istahdin hetkeksi laiturille tunnelmoimaan. Kauneinta loppukesässä on minusta hämärtyvät illat, iltaruskot ja usvaiset maisemat.


Mökiltä löytyi kerran pihaa haravoidessa sammalien alta tällainen mystinen merkki kalliosta. Kallioon on hakattu kuvio jossa on suunnikkaan keskellä ympyrä. Tarkistettiin tuolloin, että suunnikkaan kulmat osoittavat pääilmansuuntia.

Ollaan monesti pohdittu kuka sen olisi voinut tehdä ja villein veikkaus on ollut, että se saattaisi liittyä Täyssinän rauhaan (TÄYSSINÄN RAUHA WIKIPEDIA) jonka rajamerkit on hakattu kallioon Pisavuorelle joka sekin sijaitsee lähellä mökkiä. Voin kuvitella miten nämä merkin tekijät ovat vaeltaneet tänne joskus silloin vuonna 1595 jostain kaukaa ja kenties yöpyneet rannassa. Minkälainen habitus ja vaatteet heillä on ollut ja mitä ovat miettineet? Voi miten kiehtovaa.

Jos täällä blogissani sattuu nyt vierailemaan muinaishistoriantutkijoita tai muita alan asiantuntijoita niin kertokaa viestikentässä oma mielipiteenne niin saadaan selvyys tähän mysteeriin. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla mitä asiantuntijat ovat merkistä mieltä.


Nautitaan tästä päivästä ja muistetaan miten tärkeä luonto on 
meille ihmisille ja eläimille. 
Se on ainutkertainen, korvaamaton rikkaus 
jota siitä syystä pitää osata arvostaa ja kunnioittaa.Ihanaa juhlapäivää kaikille luonnonystäville.
💚
Katja


36 kommenttia

 1. Todella upeita kuvia! Ihanat tulet kalliolla!
  Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nautitaan kauniista Suomen luonnosta tänään ulkoillen. 🌲🐿

   Poista
 2. Hyvää Suomen luonnon päivää! :) On kyllä kertakaikkisen kauniit kuvat. Ihana sinertävä iltahämärä, ulkotulet, järvimaisema, auringonlaskun väreissä hehkuvat pilvet, pieni sauna koivujen katveessa, lumpeenlehdet ja kaikki. Hienosti vangittu hetki. <3

  Voisin kysäistä arkeologisiskoltani tuosta kuviosta, vaikkei se välttämättä lukeudukaan varsinaisesti hänen alaansa, kun on kuitenkin pitkälti historiallisen ajan puolelta. Heitän vaikka kommenttia tähän, jos saan vastauksen.

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken hieman aurinko pilkisteli ja ehdin pienen sieniretken tehdä raikkaassa ilmassa. Olisi tosi mielenkiintoista kuulla siskosi mielipide kalliomerkistä. Kuulumisiin 🌻

   Poista
  2. Hei, siskoni sanoi, että tuollaista merkkiä on käytetty yleisenä rajapyykin merkkinä maanmittauksissa viimeisen parinsadan vuoden ajan, joten merkki on todennäköisesti 1800-luvulta, vanhimmillaan 1700-luvulta. Mikään ei kuitenkaan sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että merkki olisi tehty jo Täyssinän rauhan solmimisen aikaan.

   Poista
  3. Hienoa, että jaksoitte paneutua asiaan. Rajapyykki se tosiaan voisi olla mutta niinkuin mainitsit sekään ei voi olla varmaa. Arvoitukseksi taitaa lopulta jäädä mikä on merkin tarkoitus kun aikalaiset eivät ole sitä enää kertomassa. Kiitos kuitenkin vaivannäöstä. Sana on vielä vapaa.

   Poista
 3. Oi, oi miten kaunista! Olet oikea onnentyttö kun luonto lähelläsi on noin ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k luonto on myös aina ollut lähellä sydäntäni joten sinne on aina arkiviikonloppuisin päästävä pois kaupungin kiireestä. Ihanaa Suomen luonnon päivää sinulle.

   Poista
 4. Hienoja kuvia ja mitkä kuvaukselliset maisemat! Olisipa jännää jos saisit enemmän tietoa tuon piirroksen alkuperästä. Ajattele jos se tosiaan olisikin joltain tosi vanhalta ajalta peräisin. Kerrothan meille blogisi seuraajille jos saat enemmän tietoa asiasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raportoin toki heti jos jotakin asiasta selviää ja jään mielenkiinnolla odottamaan lukijoiden kommentteja myös. Mukavaa Suomen luonnon päivää sinne Ahvenanmaalle.

   Poista
 5. Onpa todella upeita kuvia. Taivas on niin hienon värinen. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Mahtavien kuvien myötä kaunis kunnianosoitus Suomen luonnolle ♥

  VastaaPoista
 7. Voi miten upeita kuvia oletkaan ottanut, niin kauniita ja tunnelmallisia♥ Luonnossa, sen hiljaisuudessa ja rauhassa on jotakin niin sanoinkuvaamattoman kaunista ja rauhoittavaa.. Tunnelmallista Suomen luonnon päivää sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle. Nautitaan vielä loppukesän kauneudesta ennen kuin syksy maalaa maisemat uusilla hienoilla väreillään.

   Poista
 8. Tänään sain taas huomata miten ihana luonto on, kun kannoin metsästä melkein ämpärillisen kantarelleja. Upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau oletpa löytänyt hyvän sieniapajan. Kanttarellit on niin herkkuja.

   Poista
 9. Tuikut näyttivät varmasti kauniilta pimeässä illassa. Suomen luonto antaitsee oman juhlapäivänsä. Hienot kiviraput edellisessä postauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma. Lyhdyt ja ulkotulet kuuluvat ehdottomasti pimenevien iltojen tunnelmointiin. Luonto on aina ollut lähellä sydäntäni niinkuin varmaan monelle suomalaiselle ja on hienoa, että sitä suomessa osataan arvostaa omalla juhlapäivällä. Lupsakkaa sunnuntaita.

   Poista
 10. Kyllä tämä meidän luontomme on vaan niin uskomattoman kaunis <3

  VastaaPoista
 11. Uskomattoman upeita, jopa henkeäsalpaavan kauniita kuvia! Kyllä saamme olla onnellisia puhtaasta ja kauniista luonnostamme, jota liian usein tulee pidettyä itsestäänselvyytenä! Mielenkiintoinen tuo historian lehtien havina mökillänne, tosiaan, millaista väkeä siinä onkaan matkallaan levähtänyt silloin 1500-luvulla!

  Kaunista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi kiva jos tuon kalliomerkin arvoitus joskus ratkeaisi. Toivottavasti jokin lukija kenties pystyy auttamaan. Raportoin täällä heti kun jotain selviää. Samoin sinulle.

   Poista
 12. Kyllä teillä on kauniit maisemat, ja tuo merkki kalliossa on mystinen. Toivottavasti suat siihen selevyyven! Syksyn tulo on kaunista aikoo, meiltäkin on lokit ja hanhet lähteny jo etelämmäks. Kyllä myö suahaan assuuu hienossa muassa.

  VastaaPoista
 13. Voi taivas mikä taivas! Upeat ja tunnelmalliset kuvat.

  Tuon kallioon hakatun merkin täytyy olla jokin rajan merkki. Ennen käytettiin pyykkikiviä, joihin hakattiin numeroita ja merkkejä. Kalliopaikkoihin merkit hakattiin kiveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taivas on ollut upeana monena iltana tällä viikolla. Merkin alkuperä on mysteeri joka olisi hauska jotenkin selvittää. Kiitos kun vierailit täällä.

   Poista
 14. Luontomme todella ansaitsee juhlapäivänsä! Kynttilöiden ja roihujen sytyttely on minustakin ihanaa, kun illat hämärtyvät. Nyt vietimme juhlapäivää kotona puutarhajuhlissa, muutoin mökkiranta olisi minuakin kutsunut. Taivaskin on syksyisin upea, hienot kuvat olet saanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämärtyvät illat ovat kuin luotuja tunnelmointiin ja ulkotulet ovat meillä osa syksyn fiilistelyä. Kiitos Sirkku kun vierailit täällä. Kivaa viikonalkua. 🌸

   Poista
 15. Olipa erittäin jännä löytö teillä! Ja on tosi kauniita kuvia. Niin kivan näköistä nuokin tuikut kallioilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti joskus vielä selviää merkin mysteeri. Raportoin siitä heti täällä. Kivaa viikonalkua. 🌸

   Poista
 16. Hei! Kyllä tuo selkeästi rajamerkin näköinen on. Usein, ei aina, ympyrän keskipisteessä on vielä pieni hakkaus keskipaikan merkkinä. Ympyrän halkaisija lienee noin 20 tai 30 sm. Harvemmin näyttää hakatun ympyrä tauluun, suunnikkaaseen, kuten tässä. Usein ympyrän ulkopuolella on hakattuna pätkä suoraa viivaa, joka osoittaa rajan tulevaa tai lähtevää suuntaa. Ikää näille merkeille on vaikea kuvasta päätellä. Eki

  VastaaPoista