Liljojen hehkua


Mökkipuutarhan länsi-etelä rannassa on paahteinen istutusalue johon olen kerännyt joukon oransseja ja vaaleanpunaisia kukkijoita. Alueella kasvaa mm. pioni (Sarah Bernhard), värililja Monte Negro ja Algarve, kurjenpolvi, töyhtöangervo, korallikeijunkukka ja täpläimikkä sekä kesäkukkaa krassia ja silkkikukkaa iloisena sekamelskana.


Liljat sopivat hyvin pionien seuraan koska ne viihtyvät myös lievästi happamassa maassa ja eivät matalan juuristonsa avulla juuri kilpaile ravinteista pionin kanssa. Tuo pinkki oranssi yhdistelmä on jotenkin ihastuttava. Ne myös rakastavat lämpöä ja suorastaan hehkuvat loppukesän auringossa. Juuriston on kuitenkin hyvä olla varjossa joten olen istuttanut ne penkin keskelle ja matalampien kasvien katveeseen.

Oranssi Monte Negro kasvoi aluksi talon päädyn kukkaniityllä mutta siirsin sen viime syksynä alas rantapenkkiin ja eipä tuo näyttäisi olleen moksiskaan siirrosta. Vaalenapunaista Algarvea oli viime kesänä vielä kymmenkunta mutta tänä vuonna vain yksi ainokainen kukkavarsi nousi, minne lie muut kadonneet? Olen kuitenkin ihastunut tähän myöhemmin kukkivaan suurikukkaiseen liljaan niin kovasti, että aion hankkia sitä vielä kadonneiden tilalle. Toiveissa on, että saisin sen vielä tulevaisuudessa menestymään ja pysymään penkissä.

Ylhäällä talon päädyssä tummanpunaiset Mapirat ovat aloittaneet pitkään kestävän kukinnan. Pidän tosi paljon tuosta tummanpunaisen liljan ja valkoisen ukonkellon raikkaasta combosta.
Mapira on myös ykkössuosikkini ja sitä tulen hankkimaan myös lisää. Lisäksi syksyn hankintalistalle menee jokin matala valkoinen lilja joka sopisi aiemmin suunnittelemaani loppukesän kuutamopuutarhateemaan.


Paras liljojen istutusaika on syksyllä siispä kohta puoliin pitäisi alkaa katselemaan puutarhamyymälöiden tarjontaa sillä silmällä.
Ohjeen mukaan liljasipuleiden istutussyvyys on kaksi ja puoli kertaa niiden korkeus ja kasvupaikan tulisi olla hyvin ojitettu, humuspitoinen ja vettä läpäisevä. Olen perustanut rantapenkin suoraan metsänpohjan päälle ns. kohopenkiksi jossa on turvepitoisen puutarhamullan joukossa puolet tuoretta kompostia. Keväällä ropsautin juurille ripauksen kalkkia ja kevätlannoitteen sekä myöhemmin kesällä muutaman kourallisen kananlantaa (määrät on meillä aina noin suurinpiirtein).

Pidän valtavasti liljojen tuoksusta, kaikki liljat taitavat tuoksua? Ne ovat myös mainioita leikkokukkia ja kestävät pitkään vaasissa, mutta heteet kannattaa muistaa poistaa ensin etteivät ne tahraa vaatteita ja pöytäliinaa, niin on kukkakauppias joskus neuvonut.Viikonlopusta pitäisikin tulla lämmin ja suorastaan helteinen, hienoa!
Kaunista viikonloppua teille ihanat puutarhaystävät.
Muistakaa seurata myös Instagramia.
Lämpimästi tervetuloa mukaan uudet lukijani.
Katja

22 kommenttia

 1. Mitä tässä nyt voisi sanoa, kun on niin hengästyttävän kauniita liljoja. Tuntuu, etten löydä sopivia sanoja kuvaamaan liljojen kauneutta ja kuvaajan taitojasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansu, yritän parhaani. ☺️ Liljat ovat loppukesän kaunottaria. Aurinkoista viikonloppua sinulle.

   Poista
 2. Kuljin vähän aikaa sitten erään torpan raunioiden ohi. Ei siitä torpasta ole enää kuin yksi kulma jäljellä, mutta ihanasti kukat vieläkin muistuttavat entisestä asutuksesta. Siellä hehkui pari kirkasta liljaa, niin kauniisti äkkiseltään villiltä näyttävän luonnon keskellä. Upeita kukkia ovat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläpäin oli myös autio tontti jossa oli isolle alalle levinneitä varjoliljoja. Ihastelin niitä ohi kulkiessa, kauniisti kukkivat heinikon keskellä. Aurinkoista viikonloppua.

   Poista
 3. Nuo liljat on sitten upeita kukkia..niin kaunis ja näyttävä tuo kukinto😍👌Tänä syksynä pitäisi liljoja tännekkin istuttaa😊Mukavaa viikonloppua💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti istuttaa, piristävät hienosti kukkapenkkiä loppukesällä. Samoin sinulle. 🍀

   Poista
 4. Kyllä on kauniita ja voimakkasn värisiä liljoja!
  Ihanaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ovat kyllä räväköitä ja näkyvät hyvin kauas järvelle. Samoin sinulle. 🌸

   Poista
 5. Komeat ovat liljat sinulla! Minulla vain vähän.Lämmintä lienee luvassa- ja myrskyisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma. Sunnuntaiksi luvattiin tänne kunnon ukkosta. Lupsakkaa viikonloppua. 🐝

   Poista
 6. Kauniit leiskuvat liljat! Hienosti sointuvat yhteen valkoisen ukonkellon kanssa. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen ja kirkkaanpunainen on kyllä pirteä yhdistelmä. Kaunista kesäviikonloppua myös sinulle. 🌼

   Poista
 7. Kiitos vierailusta :). Liityin myös lukijaksi. Liljat(kin) ovat ihania kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, lämpimästi tervetuloa mukaan! 😀 Kuulumisiin 🌸

   Poista
 8. Upeat liljat!
  Kivaa lauantai päivää!

  VastaaPoista
 9. Ukonkellot ja liljat sopivat tosiaan hienosti yhteen. Liityin myös lukijaksi. Nukkekoti ja puutarhablogi samassa, ihanaa! ♥

  VastaaPoista
 10. Todella hehkuvat liljat, värit ovat upeita! Hyvin sopivat ukonkellojen seuraksi, kellot kun ovat yleensä niin korkeita, että niille harva pärjää :). Taidan jäädä lukijaksi samantien. Mukavaa elokuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin tänä kesänä kasvaneet ennätyskorkeiksi. Ihanaa kun liityit lukijaksi, tervetuloa mukaan. ☘️

   Poista
 11. Tulin piipahtamaan vastavisiitille, hieno blogi ja kauniit liljat! Olen kantapään kautta oppinut, että liljojen heteet tahraavat. Tänä kesänä sain keltaisia liljoja, jotka tiputtelivat niin massiivisesti keltaistaväriä, että jouduin kantamaan ne ulos. Tuoksu oli myös sisällä aika voimakas. Hyvä kikka, että laikkaa heteet pois, ennekuin ne alkavat tiputtaa, en ollut hoksannutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuulevi! Liljoilla on tosiaan nuo heteet siitä ikäviä, että ne sotkevat mutta onneksi ne voi napsauttaa saksilla nätisti pois. Lämpimästi tervetuloa mukaan ja kaunista alkavaa viikkoa sinulle.

   Poista