Kiviraput ja villasukatTällä viikolla on ollut niin pilvisen harmaita ja sateisia päiviä, että syksy on käynyt jo monta kertaa mielessä. Tiistai-iltana suuntasin kaupunkiin kun vettä tuli jo kuin saavista kaatamalla ja samalla tuuli niin navakasti pohjoisesta, että meinasi tukka päästä lähteä. Pihalla ei liikkunut kuin yksi nälkäinen orava joka kiireesti naposteli auringonkukansiemenet laudalta ja katosi sitten yhdellä pörröhännän heilauksella takaisin metsään. Tänään kaipasin jo mökkipuutarhaan jupisin ja manailin säätiedotuksia ja kuulostin varmaan itsekin ihan pikku oravalta. Viime päivinä olen yrittänyt ajatella positiivisesti ja löytää ilonaiheita kiitollisuushaasteeseen johon Ulla Rannanpihasta blogista minut aiemmin haastoi. Mietin juuri mitä positiivista voin nähdä rankkasateessa? Hmm, no ainakin sain tämän villasukkaparin vihoviimein valmiiksi, ihan kiva juttu, nyt ei syysviimoilla pitäisi jalkojen palella.Tämä viikko ei ole muutenkaan mennyt ihan harakoille. Sain nimittäin luonnonkiviraput rantaan valmiiksi! Haasteellisen siitä teki paitsi se, että omistan erittäin heikot riukuranteet myöskin se, että rantaan olin jo aiemmin tehnyt kapeammat raput joita nyt sitten levensin siten, että vanhat raput sulautuivat uusiin rappusiin. Haasteellista oli myös käyttää luonnonkiviä jotka ovat monimuotoisina niin hankalasti sovitettavissa askelmiksi.
Raput valmistuivat onneksi vielä hyvän sään aikaan mutta lopussa piti jo kiristää tahtia kun tummat pilvet alkoivat rynniä uhkaavina taivaalle.Rappumateriaalia meiltä löytyi omalta tontilta jossa nimensä mukaisesti (Kallio) on kivi kiven vieressä. Mies ehti apuun kantamaan sopivia kiviä ja tekemään sementtilaastia. Eipä homma olisi muuten onnistunutkaan (pusu ja halaus vielä ❤-käpyselleni). Sementtiä rappuihin meni muistaakseni kymmenkunta säkkiä jotta niistä tuli tarpeeksi vahvat. Halusin raput nimenomaan luonnonkivestä koska se sopi minusta parhaiten miljööseen ja tyyliin/mentaliteettiin "omin käsin tehty".
Eipä tästä mikään taidonnäyte tullut ja moni kokenut kivirakentaja siellä varmaa naureskelee tälle luomukselleni mutta nyt on helpompi kulkea rantaan ja ylös terassille kun ei tarvitse sovitella jalkaa entisiin pieniin kiviaskelmiin, joten ihan hommansa hoitaa. Rappujen oikea puoli on siis reilu kymmenen vuotta sitten tehty ja uusi rappu erottuu siitä vaaleampana vasemmalla.En pidä tuosta sementin ilmeestä ja tarkoitus olisikin, että se sammaloituu ja näin ollen sulautuu paremmin rinteeseen niinkuin vanhat raput aikanaan. Betonista valittiin siitä syystä hieman karkeampaa jotta siihen helpommin sammal pesiytyisi.Kivirappujen reunaan olisi sitten tarkoitus siirtää tontilta keväällä kukkivaa vaaleanpunaista sammalleimua ja kirjovuohenputkea jota on jo ennestään rappujen oikealla puolella. Jos innostusta riittää niin muuraan rappujen reunaan jonkinlaiset kukkapylväät tai astiat luonnonkivistä joihin sopisi istuttaa kesäkukkaa. Pylväät sopisivat minusta hyvin siitäkin syystä, että kun näin leveisiin rappuihin ei ole tarvis tehdä kaidetta pari pylvästä tekisi siitä viimeistellymmän ja kenties vielä jämäkämmän näköiset.Hieman on vielä selkälihakset kipeinä kivien pyörittelystä ja käsivarret mustelmilla mutta siitä huolimatta olen tyytyväinen kätteni töihin. Toivottavasti raput kestävät talven yli se jää vielä nähtäväksi.
Nyt pitäisi alkaa käydä sipulikukkatilausten kimppuun ja miettiä montako ja mitäkin tilaan. Voi olla että menee taas ihan överiksi, mutta kun ne on niin i h a n i a!

Lupsakkaa loppuviikkoa.
Katja

36 kommenttia

 1. Hienot portaat, tuollaisia meilläkin tarvittaisiin. Ahkera olet ollut kun vielä komeat sukatkin olet saanut valmiiksi. Nyt kelpaa odotella talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Unelma. Kyllä kohta jo villasukkia tarvitsee.

   Poista
 2. Komeat portaat! Tosi nätit sukat olet neulonut. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Komeat kiviraput ja varmaan siihen sopisi vielä jonkinlainen pylväs/kaideteemakin...villasukkia on jalkoihin viriteltävä ja villapuserot esiin etsittävä. Harmaat villasukat ovat aina hienot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu villasukkien pitää olla ehdottomasti harmaat. Lupsakkaa loppuviikkoa. ☘️

   Poista
 4. Komeat villasukat ja vielä pitkävartiset:) Sellaisista olen oppinut kovasti tykkäämään, kun kerran sain kahdet pitkävartiset, jotka tätini oli tehnyt. Hameenkin kanssa kivat:) Itse olen joskus harvoin sukkia kutonut, mutta pitkänä versiona en vielä ollenkaan. Mutta sitten nuo sun raput, ne on upeat! Ja nehän vain komistuu ajan myötä, kun sitä sammaltakin alkaa tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nämä villasukat ovat minullakin ensimmäiset pitkävartiset. Tosi lämpimät ja kivat juuri hameen tai pitkän villatakin kanssa.

   Poista
 5. Teillä on kaunista, taitaa olla ihana Arabellakin siinä nurkalla. Syksyistä on nyyh, villasukat pian tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arabellahan se ja kukkii aina yhtä ahkerasti. Villasukat ovat ihan välttämättömyys tällaiselle vilukissalle kun ilmat viilenee. 🌸

   Poista
 6. Portaista tuli hienot ja sukat näyttävät pehmeiltä ja lämpimiltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihan tyytyväinen olen näillä resursseilla. 😊

   Poista
 7. Kivat raput ja kauniit villasukat.

  VastaaPoista
 8. Voi miten kivat tuli noista portaista..hyvä kun oli se apuri,kullanarvoista apua😍 Kyllä tuollaisissa on tekemistä ja varmasti voi vähän paikkoja jomotella.. Nuo villasukatkin on ihanat♥ Mukavaa elokuun jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on vielä ranteet hieman kipeät mutta selkälihakset jo parantuneet. Samoin sinulle.

   Poista
 9. Ihanat villasukat ja kauniit kiviportaat kukatkin niin ihanasti reunustavatniitä.
  Puutarhurintytar.blogi.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inkeri. Tarkoitus olisi lisätä kukkia vielä lisää rappujen vasemmalle puolelle. 🌸

   Poista
 10. Kivirappujen teko on parasta hyötyliikuntaa. Pidän juuri tuollaisista rouheista ja luonnollisen näköisistä rapuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli minullakin ideana, että teen mahdollisimman luonnonmukaiset jotka sulautuvat hyvin rinteeseen.

   Poista
 11. Todella kauniit portaat <3 Ja ihanat sukat. Osaat ottaa aivan uskomattoman upeita kuvia, tunnelma suorastaan välittyy katsojalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen myös ihan tyytyväinen rappusiini. Sukat tulivat tarpeeseen sillä olen pahemmanlaatuinen vilukissa. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 12. Onpa upeat kuvat. Kauniit portaat ja tuo sukat ovat niin viehättävät. - Blogissani on kahden puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamasa. Mukavaa viikonloppua Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, tulen käymään pikimmiten. Samoin sinulle.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos ja ihana kun kävit vierailulla. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 14. Onpas hienot rappuset! -Ja jyrkkä rinne. Kauniit ovat istutuksetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeusero mökistä rantaan on melkoinen joten raput piti rakentaan hieman kaarevasti jotta niistä ei tullut liian jyrkät. Kiva kun poikkesit täällä pitkästä aikaa. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 15. Aivan upeat kiviportaat, ei voi muuta sanoa! Voit kyllä olla ylpeä kättesi jäljestä. Ja muutenkin näyttää todella kauniilta <3

  VastaaPoista
 16. Hienot portaat tuli! Ja puutarhasi näyttää upealta. Sumuista rantakuvaa jäin katsomaan pidempään, siinä on tunnelma kohdallaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pidän varsinkin sumuisista aamuista mökillä. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 17. Kauniit portaat! Ihanat villasukat olet neulonut. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
 18. Kauniit portaat! Tiälläkin on villasukkakelit ja villapipo ol miulla piässä kun aikaseen uamulla hiippailin ulukona. Meijänkin pitäs tehä portaat rannasta ja nuo siun tekemät anto ajattelemisen aihetta josko meillekin suatas, rauvotitko sie niitä. Maisemakuvatkin on kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla, ei tarvinnut raudoittaa kun tuli niin paljon luonnonkiveä rappuun, että pysyy raput pelkästään niiden avulla koossa. Raput on vielä ladottu alhaalta ylöspäin niin, että ns.ohtakivi lepää alemman päällä jonka päälle seuraava rappu tulee ja näin ollen rakenne pysyisi koossa myös ilman laastia. Kannattaa kokeilla itse tehdä. Parasta niissä on, että ne ovat ikuiset ja sulautuvat aina myös hyvin maastoon.

   Poista