Nagelin kynttilänjalka


BMF Nagel candlesticks made in West Germany


Tämän kynttilänjalan yhteen osaseen törmäsin vuosia sitten kirpputorilla. 
Muistan miten pyörittelin pientä esinettä kädessäni ja mietin, 
mikä ihme tämä oikein on?
(Silloin en vielä tiennyt, että kyseistä kynttilänjalkaa oli olemassakaan.)
Kappale oli kovaa metallia ja se oli nikkelöity. Esineessä oli kolme suoraa jalkaa joista toinen puoli pallomainen ja näissä palloissa oli reiät. Jalkojen välissä oli kartiomainen kappale joka yhdisti jalat tukevasti toisiinsa. 
Muistan miettineeni, että tämä "mikä lie juttu" oli hyvin tehty ja näyttää hieman jonkin koneen tai laiteen osalta mutta mikä sen functio oli?
Lopulta sitten, aikani ihmeteltyäni, laitoin esineen takaisin hyllylle, kaiken muun kirpparitavaran joukkoon ja jatkoin matkaani.


Seuraavan kerran samaisella kirpparilla käydessäni tämä esine edelleen odotti siellä, mietin että varmaan siksi, että moni muukin oli ihmetellyt esineen tarkoitusta ja jättänyt sen siksi ostamatta. 
Jostakin käsittämättömästä syystä maksoin siitä pyydetyn yhden euron (vai oliko peräti "mummon" markan) ja vein sen kotiini. En tosiaan vieläkään tiennyt mitä sillä tehdään ja mikä juttu se oli :-)  Eikä kassakaan osannut kertoa sen enempää esineen tarkoituksesta, kun sitä tiedustelin.

Kotona arvuuttelin, että se voisi olla jonkinlainen kynttilänjalka, vaikka mitkään normaalit kynttilät siihen eivät sopineet ja esine ei ollut mikään kummoisen näköinenkään. 
Kerran sitten selailin erästä sisustuskirjaa ja silmiini osui koriste-esine jossa oli samanlaisia muotoja. Katsoin kuvaa tarkemmin ja niin minulle selvisi, että kyseessä oli näistä pienistä osasista koostuva kynttilänjalka.
Esine oli suurena kokonaisuutena kuin moderni taideteos.

Olin jotenkin aavistanut, että tässä esineessä oli jokin "juju" , ehkä se muuten olisi jäänyt kirpparihyllyyn.
Menin tietenkin heti nettiin googlaamaan kynttilänjalkaa mutta hakusanaa ei meinannut löytyä. Yritin sinnikkäästi kuiten hakea ja hakea eri hakusanoilla ja viimein useiden hakuyritysten jälkeen lopulta tärppäsi. En valitettavasti enää muista kyseistä avainsanaa millä sen löysin, mutta tiedätte varmaan sen tunteen kun on jotakin sinikkäästi googlettanut ja tiedon lopulta löytää, miten hyvälle mielelle siitä voikaan tulla :-)

  
Sevisi, että nämä kynttilänjalat on suunnitellut Ceasar Stoffi ja Fritz Nagel ja ne on valmistanut BMF (Bayerische Metallwaren Fabrik) Länsi-Saksassa 1960-luvulla, avaruusajan aikakaudella. 
Hienoa!

Nämä kynttilänjalat olivat aikanaan huippusuosittuja ja siksi niistä tehtiin paljon erilaisia mielenkiintoisia versioita (avaruusajan inspiroimana) ja eri värisinä. Vaikka näitä on paljon kopioitu nekin ovat keräilijöiden suosiossa. Lisäksi Nagelilla oli aikoinaan myynnissä jalkoihin sopivia kapeita pitkiä kynttilöitä mutta niitä on nykyään jo tosi vaikea löytää ja ovat siksi kalliita.

Ihastui tähän hauskaan vanhaan moderniin esineeseen lopulta niin paljon, että tilasin siihen englantilaisesta  liikkeestä useamman kappaleen kotiin jotta pääsin viimein kokoamaan omaa "taideteostani" :-)

Olen käyttänyt omassa Nagelissani kuusen/ enkelikellon kynttilöitä. Havin pienet pallokynttilät näyttäisivät myös hyviltä, mutta niitä ei tiettävästi enää valmisteta. Ostaisin mielelläni omaan Nageliin juuri noita Havin palloja jos vain niitä jostain saisin.

Hei huoh, tätä postauksesta tuli hieman pitkähkö tällä kertaa kun innostuin asiasta, mutta kiitos jos jaksoitte lukea loppuun. Lopuksi mielenkiinnosta tiedustelen onko kellään kotona Nagelin-kynttelikköä ja minkä mallinen? Olisin myös kiitollinen jos joku osaisi kertoa mistä saisin noita Havin pallokynttilöitä omaani?

 Kivaa keskiviikkoa kaikille toivotellen Katja.Ei kommentteja