Satokuulumisia ja sisustusajatuksia

(yhteistyössä Sukhimatto)
Mukavaa tiistaita!

Huomasin juuri etten ole laittanut ensimmäistäkään satopostausta tältä kesältä, mutta nyt asiaan tulee pikainen korjaus. Tämä kesä on täällä ollut kaikin puolin onnistunut, ei tuholaisia, eikä kylmyyttä vaan rehevää kasvua koko kesän, kunhan vain on jaksanut kastella. Keväällä perustamani lavakaulusviljelmät ovat tuottaneet paljon syötävää pitkin kesää. Kylvin keväällä laatikoihin papua, hernettä, yrttejä, salaattia, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja punajuurta. Nyt suurin osa on jo syöty tai säilötty, mutta vielä siellä pulskistuvat punajuuret ja pituutta kasvaa porkkanat ja salaattikerät saavat kasvaa isoiksi ja rapeiksi.


Jos joku vielä muistaa alkukesästä, kasvatin kaupungissa lasitetulla parvekkeella paprikaa, chiliä ja tomaatteja, mutta kuuman kesän myötä siirsin ne lopulta melkein kaikki ulos mökille ja hyvin menestyivät. Nyt ne ovat olleet siitä asti ulkosalla. Huolimatta muutamista myskytuulista, jotka pyyhkäisivät paprika-astiat kumoon ja mursivat osasta oksia, niin tämä kesä on ollut kaikin puolin hyvä paprikakesä.<3


Erillaiset vihanneskeitot ovat olleet mökkikeittiön kesän hittejä. Varsinkin kesäkurpitsaa on saatu niin paljon, että sitä on syöty heinäkuun lopulta lähes joka aterialla samoin kuin papuja ja herneitä.

Tässä tulee uuden sadon herkullinen vihanneskeitto-ohje Katjan tapaan :-),
määrät ja mitat sen mukaan kuin on kasvimaan antia tarjolla.

kesäkurpitsaa paloina
porkkanaa suikaleina
papua, hernettä, chiliä
hieman makaroonia (kourallinen tai kaksi)
pala (100-200 g) savukinkkua suikaleina
lipstikkaa

Keitellään rakkaudella miedolla lämmöllä hymyillen. :-)

Kun kasvikset ja makaronit ovat kypsiä, lisätään keittoon rasiallinen yrttituorejuustoa ja lisäksi omia yrttejä esim. persiljaa, basilikaa ja ruohosipulia.
Tarkistetaan lopuksi suola ja nautitaan hyvän vaalean revityn leivän kera,
joko upottamalla leipäpalat herkulliseen liemeen tai erikseen voilla sipaistuna, slurps.


Osa paprikasadosta on kypsynyt hitaasti mutta raakileet ovat jo hyvän kokoisia, katsotaan nyt ehtivätkö vielä saada väriä. En aio enää raahata niitä takaisin parvekkeelle joten toivotaan parasta ja vielä lämpimiä syyspäiviä.


Maanantaiaamuna havahduin siihen miten syksyisen tuntuista oli.  Aamu oli viileä ja hämärä ja auton nahkaistuin tuntui niin ikävän kylmältä, että täytyi napsauttaa kiireesti istuinlämmitin ja lisäksi vielä sisälämmityskin päälle jotta tarkeni. Arkisin töiden jälkeen olen rentoutunut kotona ja on ollut vaihteeksi ihan kivaa olla kaupungissa ja totutella loman jälkeen arkirytmiin. Oikeastaan pidän syksyn tulosta, vaikka kesäihminen olenkin, se tuo vaihtelua ja erityisesti kaipaan aurinkoisia kuulaita syyspäiviä ja värikästä ruskaa. Odotan jo reippaita kävelylenkkejä raikkaassa ilmassa, sen päälle lämmin sauna, hyvä elokuva ja sukkapuikot heilumaan, mikä sen ihanampaa.

Koti muutti kesällä ilmettä kun osa lattioista maalattiin valkoisiksi. Se on tuonut tiloihin lisää valoisuutta ja sen myötä minulle aivan uutta sisustusintoa. Valkoinen pinta on minulle kuin puhdas valkoinen paperi mitä täytyy päästä värittämään sisustuksella. :-)

Olohuoneen lattialle olen alkanut kaivata jotain uutta ihanaa mattoa. Vanha persialainen näytti niin nuhjuiselta valkoista vasten, että paketoin sen varastoon odottamaan uutta tulemista tai kenties uutta omistajaa. Remontin myötä raivasin pois paljon turhaa tavaraa ja mietin jälleen kerran mitä oikeastaan tarvitsen.   Kotona pitää olla kaikki tarpeellinen mutta ei yhtään enempää. Mukavuus on minulle tärkeää ja siitä en halua koskaan sisustuksessa tinkiä.

Kerron tässä samalla, että kesällä sain kiinnostavan yhteistyötarjouksen Sukhimatolta. Kävin sen myötä tutustumassa Sukhimattojen maailmaan (KLIK) ja se avasi aivan uuden käsityksen mattojen valmistuksesta. Kaikki nämä Turkissa, Nepalissa, Intiassa ja Marokossa valmistetut laadukkaat ja kauniit matot tehtiin tilaustyönä ja tekijät saivat työstään kunnon korvauksen. Maton tekijöiden ammattitaitoa ja perinteisiä käsityötekniikoita arvostettiin. Tämä kaikki tuntui niin hyvälle ja vaalimisen arvoiselle asialle, että tartuin mielelläni tarjoukseen ja valitsin lopulta monista ihanista mattovaihtoehdoista pitkään tuumittuani itselleni mieluisan huopapallomaton (KLIK) ja siihen sopivan värityksen ja kuvion.  Malttamattomana odotan, että pääsen seuraavaksi esittelemään teille uutta ihanaa mattoa, joten pysykää kuulolla, lisää sisustusasiaa tulossa jo seuraavassa postauksessa!

Vielä loppuun muutama kuva loppukesän kukkijoista, ihanista krasseista.

Tsau, tsau ❤
~Katja



28 kommenttia

  1. Hyvältä näyttää kypsyvä paprikasato. Kasvimaasi näyttää edelleen niin siistiltä. Meillä samettiruusut ja porkkanan varret retkottavat joka suuntaan ja herneetkin ovat vielä maassa, sillä alkoivat uudelleen kukkia ja tehdä palkoja. En tiedä, onko niistä enää syötäväksi, mutta kokeillaan nyt kuitenkin. Jäävuorisalaatit hävisivät joidenkin ötiäisten suihin ja muut salaatit onkin jo melkein syöty. Perunanvarret sentään kävin katkomassa :D Itse kasvatetut syötävät ovat kyllä ihan parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja voi harmitus. Kyllä täälläkin rönsyiltiin ja herneitä sai paimentaa ja tukikeppejä jatkaa kun kurottelivat aina vain ylemmäs ja samettikukat lavoista siirsin muualle kun alkoivat kasvaa horottaa liiaksi. Omat perunat olis niin hyviä, pidetään peukkuja.

      Poista
  2. On kyllä hieno ja monipuolinen paprikasato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paprikaa tulee jos vaan lämmintä piisaa niin loputkin ehtivät kypsymään. Etenkin kiinnostaa chilit miten tulisia ovat.

      Poista
  3. Huippusatoa siellä! Ihan mahtavalta näyttää!

    VastaaPoista
  4. Onpas sulla paljon kaikkea kasvanut kesällä.Meillä on vielä tulossa paljon tomaattia,kurkkuja ja paprikaa.Saa nähdä miten ehtivät kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvälle kuulostaa. Tomaatteja täälläkin tuli jonkin verran chocolate cherryjä ja toisia pitkulaisia. Avomaan kurkku kasvaa edelleen parvekkeella yhden tomaatin kanssa.

      Poista
  5. Voi miten upean sadon olet saanut, hienoa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ihana syödä omakasvattamia kun tietää, että ovat taatusti myrkyttömiä. :-)

      Poista
  6. Kyllä on kerrassaan herkullisia kuvia rehevästä sadosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tämä kesä on ollut kasvatukseen ihan täydellinen.

      Poista
  7. Komeat paprikat ja kaikin puolin hieno sato. Keittoja en olekaan vielä kokeillut tehdä oman puutarhan tuotteista, kiitos siis vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitot on tosi helppoja ka hyviä ja kannattaa kokeilla sosekeittoa esim. kurpitsasta siihen joukkoon tuorejuusto vielä kyytipojaksi, niin nam.

      Poista
  8. Ihana postaus jälleen, slurps tuota keittoa..
    Blogissani olisi sinulle kiva haaste, käypä kurkkaamassa..

    VastaaPoista
  9. No onpas upea sato! Kyllä näitä kelpaa kuvata ja näyttää. Ja kivan keiton olet kehitellyt.

    Meillä on kaksi matonkuluttajaa collegessa tästä syksystä eteenpäin ja voisikin vihdoin lähes 20 vuoden jälkeen ajatella mattoa muunkin kuin kulutuksen kannalta.

    Mukavaa alkavaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna. Sukhi matot ovat myös eettisesti ihania. <3 Samoin sinulle oikein ihanaa.

      Poista
  10. Kovasti oot sattuu suanu. Jopas sopan keittelit, pittää miunkin keitellä sitä. Niistä mitä miulla on tarpeita.
    Miulla krassit on reijitetty ja oon ajatellu mikä sitä tekköö. Etanoita en löytäny, oisko joku lentävä hyönteinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvissoppa uudesta sadosta on herkkua. Täälläkin jokin ötökkä syö krassin lehtiin pyöreitä reikiä (kuten kuvassa näkyy) mutta en ole vielä yhyttänyt tekijää itse teossa. Voisi tosiaan olla jokin lentävä. Kukat on onneksi jättänyt vielä rauhaan. :-)

      Poista
  11. Hei Katja, upeita kuvia ja ahkeran viljelyn tuloksia! Tuo musta on tosi hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riitta, musta/violetti on patiopaprika ja kasvoi ruukussa tosi hyvin ja tekee satoa edelleen.

      Poista
  12. Hei Katja, tulin vastavierailulle ja voi kuinka ihana blogi täällä onkaan :)
    Kauniita kuvia ja mahtava sato teillä:)
    Olen katsellut noita Sukhimattoja ja ne näyttävät todella kauniilta ja lämpöisiltä, tuo valitsemasi pallomatto on kaikenlisäksi hauskan näköinen.

    Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 ihana kun tulit käymään ja toivottavasti viihdyit ja tulet pian uudestaan. Haluan esitellä sinulle uuden huopapallomaton. :-)

      Poista
  13. Ihana sato! Kyllä näitä kuvia katsoessa ja kuulumisia lukiessa tulee aika kova puutarhakuume :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 💚 Puutarha tekee monin tavoin onnelliseksi. 🌻

      Poista