Kasvimaan kuulumisiaSateiset viileät päivät ovat saaneet kasvun pomppaamaan ihan silmissä. Vihannekset suorastaan rakastavat tätä kosteaa ja viileää säätä mikä on saanut ne melkoiseen kasvuvauhtiin.

Lavakauluksissa kasvattaminen on toiminut mökillä jo usean kesän ajan ja erityisen tyytyväinen olen ollut lavakauluskasvimaan helppohoitoisuuteen. Enää kun ei tarvitse kyykkiä maanrajassa kitkemässä ja kuopimassa ja muutenkin vihanneksia on kevyempi/ siistimpi hoitaa kun ne ovat kompaktissa "paketissa".

Tänä kesänä kasvatan paljon keräsalaattia joka on mukavan rapeaa ja paranee vain syksyä kohden. Keräsalaatti alkaa nopeasti muodostamaan löyhää lehtiruusuketta joten sisemmät salaatinlehdet pysyvät puhtaina kun eivät rötkötä mullan päällä. Yksi kerä riittää hyvin salaattiin.

Porkkanaa ja punajuurta pitää olla tottakai. Punajuurista kasvatan ainoastaan pitkulaisen mallisia jotka kasvutavallaan säästävät arvokasta multatilaa.  Juurikasvit kasvavat lavoissa tiheästi jotta niitä voisi alkaa heti alkusyksystä syömään samalla kun kasvustoa sopivasti harventelee.

Lisäksi on tulossa paljon makeaa sokerihernettä, se kun on niin herkkua. :-) Sitä kasvaa lähes jokaisessa lavassa. Yhden lavan varasin pelkästään kyssäkaalille. Siitä tulee mainiota gratiinia ja se sopii ihanasti myös monenlaisiin pataruokiin. Tilaa kyssäkaalille löytyi kun jätin kurpitsat lavoista pois ja päätin kasvattaa sen koreissa joissa se näyttäisivät menestyvän parhaiten.

Kesäkurpitsaa on tulossa kolmenlaista; sitä perinteistä vihreää pitkulaista (joka on tosi satoisaa), keltaista litteää ja ekstrana koristekurpitsaa tuleviin syysasetelmiin. :-)

Kasvihuonetta pitänee käydä siistimässä, ihan lähiaikoina, siitä on kehkeytynyt viidakko.. Samalla otan kuvia ja päivittelen satokuulumisia.

Ihanaa kesänviettoa kaikille lukijoilleni ja kuulumisiin pian.

-Katja

5 kommenttia

 1. Lavakaulus viljely on tosiaankin siistiä ja melko vaivatonta, minulla on mökillä pari lavaa ja perinteinen kasvimaa, jonka tein todella vanhan maan päälle johon oli useita vuosia syksyisin kerätty syyslehdet ja maa olikin nyt kuohkeaa ja multavaa sekaan laitoin mustaa multaa ja hyvin itivät kaikki mitä kylvin.Sinulla näyttää kaikki voivan tosi hyvin puutarhassasi, nyt sitten vaan toivotaan suotuisia säitä ja mukavasti satoa josta nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikompostista tulee todella hyvää ja muhevaa multaa ja hyvä kasvualusta kun sen kalkitsee hyvin. Toivotaan hyvää satokautta myös sinne ja pian taas aurinkoisia lempeitä kesäpäviä, nyt kun sadetta on saatu jo ihan riittämiin.

   Poista
 2. Kasvimaasi on rehevyyden lisäksi kaunis katsella. Voiko hienompaa maisemaa kasvimaalle ollakaan, kuin rantavesi. Lavakaulusviljey on erinomainen keksintö. Säästää selkää ja on kaikin puolin muutenkin kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, veden läheisyys selittyy ihan käytännön syistä; tontin aurinkoisin ja suojasin paikka ja kasteluvesi lähellä. :-) Hyvää satokautta sinne myös.

   Poista
 3. Lavaviljelyy on meilläkin. Ihe tehtiin lavoja ja helepotti kummasti kyykkimistä. Tykkeisin ihan pittee kunnon kasvimuata, en tuohon pellolle kehtoo kierreltäväks isoilla konneilla laittoo sitä. Onnistuu lavoissakin kasvattaminen. Kauniita rauhallisia kuvia oot ottanu. Sokeriherneet jostain syystä iti huonosti tänävuonna! Omasta puutarhasta kun suapi suuhunpantavoo, se maistuu kaikkein parhaalta!

  VastaaPoista