Kesä 3/3Yöllä satoi ensilumi. Aamulla oli kuin valkoinen harsokangas olisi heitetty puutarhan peitoksi. Viimeiset kesäkukkien siemenet kuivuvat mökin pöydällä, pian laitan nekin varastoon, sitten on kesä "purkissa", ihan kirjaimellisesti, odottamassa uutta tulemista.

Kermankeltainen krassi siementi runsaimmin. Sen siemeniä sain talteen niin paljon, että ensi kesänä voisin kasvattaa kokonaisen krassipellon jos mielin. Mikähän viiraa päässä, kun siemeniä kerää talteen aina ylenmäärin, eikä raaski jättää yhtäkään pomimatta, vaikka muutama siemen riittäisi?


Tänä vuonna kasvimaalla kasvoi papuja, sokerihernettä, keräsalaattia ja yrttejä. Ihan kokeeksi laitoin yhteen lavakaulukseen kaksi kesäkurpitsaa, mutta eivät onnistuneet. En tiedä mikä niitä vaivasi. Niiden sato alkoi mädäntyä eikä ehtinyt edes syöntikokoon. Tästä viisastuneena päätin, että kasvatan jatkossa kesäkurpitsaa vain lämpimällä terassilla jossa se tuotti aiemmin hyvän sadon. Muuten kaikki vihannekset kasvoivat hyvin ja satoakin saatiin ihan kivasti. Keräsalaattia syötiin jopa lokakuun alkuun asti.


Loppukesällä ihastui kanadanruusuihin ja istuttelin niitä rannantuntumaan. Hieman jänskättää nyt miten talvehtivat täällä. Kesän aikana kaikki ruusut kukkivat kovasti mutta eivät päässeet vielä oikein kasvuvauhtiin. Keväällä lannoitellaan ja katsellaan josko alkaisivat rotevoitua. Kerron ruusuistani tarkemmin, sitten kun näen miten menestyvät, en uskalla innostua vielä.


Joitakin uusia kasvihankintoja tuli kukkamaalle (kuten joka kesä). Joista suurikukkainen Annabelle pallohortensia oli yksi tämän kesän suosikeistani. Istutin sen rhodomultaan kukkamaan reunaan. Paikka on hortensialle muuten mainio mutta pitää muistaa ottaa huomioon sen kasvuolosuhteet muiden kalkinsuosioiden joukossa ja välttää sen kalkitsemista hengiltä kun kalkitsee kukkaniittyä keväisin.


Näin kalman kalpeaksi muuttuvat kuutamohortensiat syksyllä, silti näen niissä jotain todella kaunista kelmeydessään. Kaikki kevätkukkasipulit istutin lokakuun alussa, valkokukkaisia tällä kertaa.


Yksi viimekesän salkoruusuista yllätti ja kukki vielä toisen kerran, vaikka pitäisi olla kaksivuotinen. Kelloköynnös teki paljon nuppuja joista suurin osa ei ehtinyt avautua, vaikka se sinnikkäästi yritti sittenkin kun kylmyys oli värjännyt sen lehdet punaisiksi. Keräsin kelloköynnöksen siemenkodat talteen ja ihmettelin niiden muotoa, pitää avata yksi ja katsoa miten siemenet ovat siihen pakattuna kunhan ovat kuivuneet..


Voih, on niin pitkä aika kevääseen, haikeaa! Onneksi sisäkasvit tuovat edes hieman lohtua kun tulee vihreän kaipuu. Pitääkin muistaa käydä ostamassa merilevälannoitetta niille, kun olen huomannut, että se auttaa pitämään ne paremmassa kunnossa talven yli. Itselle voisi myös ostaa samalla jotain vitamiinilisää pitämään kaamosmasennuksen loitolla ja ehkä saatan leipasta jonkin hyvän kahvikakun, se ainakin auttaa takuuvarmasti. :-)

Kuulumisiin ja mukavaa alkuviikkoa ihanat.
~Katja~

18 kommenttia

 1. Ihanat kuvat♥ Kun ollaan näin pitkällä vuotta sitä aina ihmettelee kuinka aika on voinut sujahtaa niin nopsasti ja miten lyhyt se kesä kuitenkin on. Toisaalta on kyllä kiva kun on monta vuodenaikaa joissa kaikissa on jotakin sellaista jota kovasti aina odottaa:) Leppoisaa alkanutta viikkoa ja lokakuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, tällaiselle kesäihmiselle kesä on aina liian lyhyt ja talvi liian pitkä. Vuodenajoissa kaikissa on omat hyvät puolensa mutta talven toivoisin olevan lyhyempi ja valoisampi. Kiitos <3

   Poista
 2. Upeita kuvia! Itsellänikin aina syyshaikeus iskee, eikä kesästä tahtoisi päästää millään irti.
  Leppoisia lokakuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Onneksi kohta aletaan odottelemaan joulua ja sitten mennäänkin jo kohti kevättä. :-)

   Poista
 3. Upeita istutuksia, ihanassa ympäristössä ja syksykin on kaunis omalla tavalaann, vaikkakin vähän haikeakin, mutta ah se kaunis ensilumi ja pakkanen, kaunista sekin.Mukavaa lokauu huurruttamta kasvit ja se kimmellys.Mukavia lokakuun lopun päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ensilumi on aina se valkoisin. Samoin sinulle, kauniita päiviä.

   Poista
 4. Oi, miten ihania kuvia! Kesän vehreys tuli niin käsinkosketeltavana eteen, ah! Haikea hyvästellä kesä, mutta ehkä tämä tauko tarvitaan, jotta keväällä on sitten taas intoa puhkuen valmiina kasvukauteen. Myös syksy tuli kuvistasi upeasti esiin. Liityinkin lukijaksi, jotta voin seurata jatkossakin blogiasi. Minäkin ostin kesällä pallohortensioita ja ihastuin kukintaan, vaikka se olikin vielä hintojen varsien päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästi tervetuloa mukaan. Onneksi ehdin kuvata vielä ruskan viimehetket. Talvi yllättää myös monesti kuvaajan. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 5. Todella kauniita kuvia. Pallohortensioita on minulla kolme ja muitakin ihan riittävästi. Pidän niistä myös todella paljon. Kesäkurpitsaa saimme jonkinverran mutta nyt mätäni meilläkin ja monelta muultakin niitä. Auttoi kun poisti heti kukan kun oli kuihtunut. Nyt vaan latamaan akkuja ensivuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista kuulla ettei kurpitsat ole onnistuneet tänä kesänä. Toivottavasti ensi kesä olisi satoisampi. Pallohortensia on kyllä todella näyttävä. Lupsakkaa loppuviikkoa.

   Poista
 6. Kauniit kuvat! Ihana palailla lumisten maisemien keskeltä välillä kesätunnelmiinkin. Minä muistin merilevälannoitteen vasta kauppareissun jälkeen. Harmillista! Pitää joku toinen kerta muistaa, hyvähän se olisi edes jollain lailla edes yrittää saada viherkasvit pysymään hengissä talven yli. Mukavaa lokakuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Lumi aina yllättää puutarhurin. Täällä on vieläkin merilevä hankkimatta mutta seuraavalla kauppareissulla muistetaan. Lupsakkaa loppuviikkoa.

   Poista
 7. Kauniit kuvat runsaista kasvustoista. Keltanenkin on kaunis väri monella kasvilla ruska-aikaan. Miullakin on suunnitelmissa kanadanruusuja ens keväänä suaha kasvamaan. Pallohortenssian ostin nyt syksyalesta ja keväällä meinoon leikata sen. Ol hauskan näkönen kun pallot keikku hoikan varren piässä.
  Meille luppailoot vesisaitta tälle päivälle ja se sulattaa lumet pois!

  VastaaPoista
 8. Ihana tuulahdus kesästä tähän kuun vaihteeseen. Tuntuu hassulta, että vasta oli noin vihreää... Nyt on jo ensilumi nähty ja puista puuttuvat lehdet. Aikansa kutakin. :) Siemenissä on jo lupaus ensi kesästä.

  VastaaPoista
 9. Olipas kauniita kuvia ja saivat fiilikset hetkeksi viikkoja taaksepäin lämpimiin, aurinkoisiin päiviin! Näin kylmien, pimeiden iltojen keskellä on kiva katsella tuollaisia tunnelmakuvia!

  VastaaPoista
 10. Upeita kuvia <3 Hieno puutarha sinulla. On haikeaa luopua kesästä, mutta tuleehan se taas uudelleen. Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 11. Tulipa kesää ikävä!
  Mutta onneksi kohta saa alkaa hehkuttamaan jo joulukukkia;)

  VastaaPoista
 12. Upeat kesäkuvat tämän harmaan marraskuun keskelle! Mukavaa alkavaa viikkoa:)

  VastaaPoista