El Retiro

Espanjan puutarhakierros jatkuu. Tänään vien teidät Madridiin josta löytyy kaksi mielenkiintoista puutarhakohdetta. Molempiin on helppo löytää sillä ne sijaitsevat aivan kaupungin sydämessä ja toistensa läheisyydessä. Koska kuvamateriaalia tuli molemmista aivan älyttömän paljon jaan ne kahteen postaukseen joista tänään on vuorossa 125 hehtaarin puisto Parque del Buen Retiro wikissä ja seuraavaan kertaan jääköön pienempi muttei vähäisempi kasvitieteellinen puutarha.

Puisto käsittää erilaisia muotopuutarha-alueita, kukkapuutarhoja, tekolammen, monumentteja ja rakennuksia. Seuraavasta alueen kartasta voi nähdä miten laaja-alue on joten sen tutkimiseen on varattava aikaa, sopivat jalkineet ja hyvä sää. Onneksi nämä kaikki sattuivat meidän matkaan niin pääsimme tutustumaan puiston mielenkiintoisimpiin nähtävyyksiin. Tulkaa mukaan.Puiston hevoskastanjat kukkivat parhaimmillaan. Kukat ovat todella kauniit mutta eivät tuoksu. En tiedä onko hevoskastanjia miten montaa eri lajia mutta tässä oli punatäplikäs ja suurikukkainen. 


Puiston keskeltä löytyy puiston näyttävin rakennus. Se on suuri lasinen auringossa kimalteleva rakennelma joka on nimetty kristallipalatsiksi. Minusta rakennus näytti erehdyttävästi uljaalta kasvihuoneelta ilman kasveja. Sisällä oli paljon tyhjää valoisaa tilaa ja valkoisia patsaita. Muutama kaunis ruukkuistutus olisi tuonut sinne hieman lisäväriä. Oli se toki kaunis näin pelkistettynäkin.


Puiston eteläosassa on upea ruusupuutarha. Valitettavasti kaikki ruusut eivät olleet vielä kukassa mutta ensimmäiset kukkijat antoivat vierailijalle esimakua tulevasta kukkamerestä. Eri ruusulajit oli istutettu suuriksi saarekkeiksi medaljongin muotoiseen muotopuutarhaan jota koristivat lisäksi ruusukaaret, pylväät, puksipuureunukset ja koristeelliset suihkulähteet. En voinut kuin huokailla ihastuksesta ja voin vain kuvitella miltä ruusutarha näyttää kauneimmillaan kukkivana.


Puiston pohjoispuolella on Alfonso XII monumentti ja sen edessä suuri tekolampi jossa oli paljon innokkaita soutelijoita. Voin kyllä hyvin ymmärtää tämän souteluinnostuksen maassa, jossa ei ole järviä kuten meillä täällä suomessa ja veneilemään pääsee helposti vaikka omasta rannasta.

Kermit sammakko näyttäisi nykyään viettävän eläkepäiviään Espanjassa ja lapsenlapsikin on mukana. :-) (Paparazzi sai heidät salaa kuvattua.) 


Seuraavassa postauksessa esittelen lupaamani kasvitieteellisen puutarhan. Siihen asti..

Hola!

~Katja~6 kommenttia

 1. Kauniita ruusuistutuksia! Tuo vaaleanpunainen köynnösruusu on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ruusut eivät olleet puutarhassa kukassa ja monet niistä olivat täynnä nuppuja. Köynnösruusut olivat pääsääntöisesti kerrottuja ja suurikukkaisia.

   Poista
 2. Onpa taas hieno paikka. Minulta taitaisi jäädä kaupungit nähtävyydet näiden puistojen ja puutarhojen vuoksi käymättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meille sattui aurinkoinen ja lämmin sää joten ulkoilmanähtävyydet houkuttivat. Kävimme toki myös Pradon taidemuseossa jossa oli 200-vuotta juhlanäyttely ja samalla tuli nähtyä hieman eksoottisempaa puutarhataidetta, nimittäin Boschin mestariteos: Maallisten ilojen puutarha: :-)

   Poista
 3. Ihania ruusuja. Kaunista muutenkin!

  VastaaPoista
 4. Ruusutarha näyttää kauniilta! Kristallipalatsi olisi tosiaan parempi kasvihuoneen roolissa :)

  VastaaPoista