Auringonvalo ja lämpö ovat meille suomalaisille niin kaivattua pitkän talven jälkeen. En kuitenkaan halua olla ilonpilaaja, mutta kerron heti kättelyssä, että teksti sisältää varoituksia ja tietoa joka saattaa tuntua ikävälle innokkaimmista auringonpalvojista.
Olen parhaillaan mukana tutkimusprojektissa jossa kerätään laajaa tietoa auringon iholle aiheuttamista vaurioista. Tutkimus kantaa nimeä Pohjois-Savon ihosyöpäohjelma (PosIho). Tutkimuksen tarkoituksena on vähentää ihosyöpien sairastavuutta sekä löytää uusia immunomarkkereita ennustamaan ihosyöpien riskiä ja kehittymistä. Ihosyövät ja ihovauriot ovat voimakkaasti lisääntyneet väestössä joten tämä tutkimus on ollut aiheellinen jo pitkään.
Tutkimuksessa ovat mukana Kuopion yliopistollinen sairaala, Iisalmen sairaala ja Varkauden sairaala. Ohjelmaan kuuluu myös tutkimusyhteistyö Itä-Suomen Biopankin kanssa.
Riskiryhmässä ovat helposti palavat henkilöt kuten punatukkaiset, runsasluomiset ja auringolle työssään tai vapaa-aikanaan altistuneet tai ihonsa usein polttaneet (jo lapsuudessa) henkilöt sekä solariumin käyttäjät ja immunosuppressiiveja käyttävät potilaat. Lisäksi tutkimukseen voivat osallistua kaikki 18-80 vuotiaat vapaaehtoiset henkilöt jotka ovat kiinnostuneet oman ihonsa kunnosta. Tiesitkö, että osa väestöstä on myös piilevästi punatukkaisia joka voi selittää ihon aurinkoherkkyyden.
VARJO ● VAATTEET ● VOIDE
Parhaiten auringon haitalliselta UV-säteilyltä suojautuu välttämällä auringonottoa. Iho kannattaa suojata yli 30 suojakertoimella sekä lisäksi suojaavalla vaatetuksella ja leveälierisellä aurinkohatulla joka suojaa myös kaulan, niskan ja korvanlehdet. Värikkäät paksut vaatteet suojaavat ihoa paremmin kuin ohuet ja valkoiset. Muistisääntönä toimii varjo, vaatteet ja voide. Vältä auringossa oloa, kun UV-indeksi on yli 3, yleisesti klo 11–15 välillä. Elimistölle tärkeää D-vitamiinia saa myös purkista keho ei osaa erotella mistä sen ottaa. On hyvä tietää, että päivän D-vitamiiniannoksen saa keskikesällä jo 15 min aurinkoaltistuksella vaikka pelkästään alaselän iholle, joten pienikin aurinkoaltistus pystyy kattamaan päivän D-vitamiinitarpeen.
Auringon UV-säteilyltä suojautuminen on tärkeää, se pitäisi nykyään kaikkien omasta terveydestään välittävän tiedostaa. Minun ikäryhmäni ihmiset (40-50 vuotiaat), puhumattakaan meitä vanhemmista ihmisistä, kuuluvat juuri siihen riskiryhmään joka lapsena ja nuorena ei osannut suojautua riittävästi auringolta, koska auringon haitoista tiedettiin silloin hyvin vähän. Oliko edes olemassa kunnollista aurinkovoidetta ja käyttikö sitä kukaan? Sitten tulivat solariumit ja alettiin käydä talvisin etelänmatkoilla. Rusketusta pidettiin tuolloin muodikkaana. Muistan, että ruskettumisen sanottiin jopa olevan terveellistä ja meidän lasten piti olla paljon kesällä auringossa jotta saatiin vastusutuskykyä talvea varten. Nyt sitten korjataan sitä satoa..Onneksi hyvissä ajoin löydetyt ihosyövät voidaan hoitaa melko helposti vastaanotolla. Tärkeää ja ennaltaehkäisevää on tarkastaa ihon kunto säännöllisesti.
Nyt reilun vuoden pyörineessä tutkimuksessa on vapaaehtoisia tutkimuspotilaita saatu jo lähes kaksisataa joten kiinnostus on ollut iloinen yllätys. Seulonnalla on saatu kiinni ja hoidettu useita melanoomapotilaita. Ihosyövän löytyminen tulee usein yllätyksenä ja saattaa säikäyttää potilaan. Silloin viimeistään tulee potilaan usein mietittyä syitä ja seurauksia ja pohdittua mitä on tullut tehtyä oikein ja mitä väärin. Onneksi hyvät asiantuntijat ovat silloin meillä tukena, vastaamassa kysymyksiin ja monet ihosyövät pystytään hoitamaan jo vastaanotolla.
Jos kiinnostuit tutkimuksesta ja oman ihon kunto arveluttaa voit ilmoittautua tutkimuspotilaaksi ottamalla yhteyttä Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan ihotautienpoliklinikalle tai laittamalla viestiä minulle sähköpostiin joka löytyy sivupalkista. Tutkimusta meillä koordinoivat ihotautien ja allergologian professori Ilkka Harvima ja LT, FM Hanna Siiskonen. Tutkimukseen halukkaille lähetetään kotiin ohjeistus tutkimuksesta sekä esitietokaavake jonka he täyttävät kotona ja ottavat mukaan ensikäynnille. Vastaanotolla potilaan iho tarkastetaan päästä varpaisiin ja arvioidaan ihon vaurioaste ihon pigmenttimuutoksen ja ryppyisyyden mukaan. Samalla tutkitaan mahdolliset ihosairaudet ja luomet alan ammattilaisten toimesta. Potilaan suostumuksella otetaan mielellään ihokoepalat biopankkiin sekä verinäyte. Tästä eteenpäin potilaan iho on tarkassa syynissä kymmenen vuotta jos hän niin haluaa. Ihokoepaloja ja verinäytettä ei kuitenkaan oteta kuin yhden kerran. Uusintatarkastukset määräytyvät ihon vaurioasteen ja löydöksien mukaan.
Onneksi moni on jo tiedostanut UV-säteilyn haitat ja osaa siltä jo suojautua. Lasten ja nuorten iho on vielä erittäin herkkä palamiselle joten sen suojaamiseen pitää vanhempien kiinnittää erityistä huomiota. Rannalla kannattaa leikkiä aurinkovarjon alla ja lisäksi muistettava suojavaatetus pihaleikeissä. Lisää auringoltasuojautumisesta, ihosyövistä ja tästä tutkimuksesta saa tietoa täältä ja täältä . Vastaan mielelläni kaikkiin kysymyksiin ja konsultoin tarvittaessa asiantuntijoita jos oma tieto ei riitä. Neuvoa voi kysyä myös sähköpostilla. Linkeistä löytyy myös hyödyllisä testejä joilla voi testata esim. oman riskiluokkansa.
Loppukevennykseksi pyöräytin pienen runonpätkän.
Aurinko saa helliä puutarhurin kukkia, ei kasvoja jottei tarvitse käyttää ryppyrasvoja.
;-)
Katja