robotti-imuriKuten viimepostauksessa vinkkasin meillä on uusi siivousapulainen. Olen hänen pätevyyttään nyt arvioinut ja tulin kertomaan saako hän vakituisen pestin vai joutuuko muuttamaan toiseen kortteeriin. Testattavana on siis ollut aivan uuden uutukainen versio iRobot Roomba e5 robotti-imurista joka testien mukaan pitäisi olla edeltäjäänsä tehokkaampi ja ainakin arvostelujen mukaan todella näppärä kaveri.

Olen aiemmin suhtautunut hieman skeptisesti robotti-imureihin koska olen kuullut niin paljon moitteita niiden toimivuudesta. Ongelmia on ollut vähän joka lähtöön joten en ihmettele, että moni on jättänyt laitteen hankkimatta. Eihän robotti vieläkään täysin korvaa oikeaa kunnon imuria mutta omasta kokemuksestani voin kertoa, että kyllä se ylläpitää perussiisteyttä lattian tasolla ihan kiitettävästi. Enää ei villakoirat vastaanota iloisesti kotiin palaavaa ja keittiön muruset ja sängyn aluset pysyvät vaivattomasti kurissa.

Seuraavaksi kerron tarkemmin käyttökokemuksista.

Laite on helppokäyttöinen. Latausasema kytketään seinään mielellään lähelle kodin wifi-antennia ja kun imuri on latautunut se on käyttövalmis. Laitteeseen kuuluu lisäksi älypuhelimella hallittava sovellus jonka voi käydä ilmaiseksi lataamassa. Sovelluksen avulla imuria voi hallita wifi-yhteydellä mikä on tosi kätevää. Imurin saa sovelluksen avulla ajastettua toimimaan tiettyinä aikoina ja laitteeseen saa yhteyden vaikka et olisi itse kotona.

Lemmikkieläinperheitä varmaan kiinnostaa imurin teho. No meillä valitettavasti ei tule karvoja nelijalkaisista vaan pelkästään meistä kahdesta kaksijalkaisesta joten en voi kertoa sen tarkemmin miten ottaa kissan tai koirankarvat. Meillä suurin karvankaristelija taidan olla minä jolta irtoaa se tilastojen mukainen määrä tooosi pitkiä hiuksia päivittäin. Imuteho riittää kyllä keräämään hiukset, leivänmurut, villakoirat, ym. ja lisäksi imuri tunnistaa erillaiset pinnat ja toimii sen mukaisesti. Se liikkuu nopeammin sileällä parketilla kuin esim. makuuhuoneiden kokolattiamatoilla, jotka se nuohoaa erityisen tarkkaan.

Imuri kiipeää vaivattomasti kahden ja puolen sentin esteen yli eli ketterästi korkealle nukkamatolle tai kynnyksen yli. Se tunnistaa ahtaat paikat eikä tunge itseään niihin jumiin. Meillä ei ole kertaakaan tarvinnut ryhtyä pelastustoimiin. :-) Ahtaista paikoista imuri aikansa "mietittyään" ja kokeiltuaan eri vaihtoehtoja löytää kyllä pois. Huonekalut kannattaa järjestää niin, ettei hankalia loukkoja synny jottei imurin tarvitse käyttää akkuaikaa "labyrinttisokkeloiden" ratkaisemiseen. Johdot on myös hyvä nostaa pois tieltä jos mahdollista, sillä imuri kyllä tunnistaa johdot mutta saattaa nykäistä vahingossa esim. pöytälampun lattialle. Imurin korkeus on 9 cm ja halkaisija 34 cm joten se sujahti sujuvasti sohvan ja lipaston alle. Imurissa on pieni pyörivä harja joka ohjaa pölyt hankalista paikoista kuten nurkista kohti imurin kitaa. Käyttösäde latauspisteestä on tässä mallissa yhdeksän metriä ja käyttöaika 90 min. Tämä kannattaa ottaa huomioon imuria hankittaessa, jotta erikokoisiin tiloihin valitaan riittävät parametrit. Imurin mukana tuli virtuaalieste jolla voidaan estää imurin pääsyn ei toivotulle alueelle.

Imuri on helppo huoltaa. Pölysäiliö irtoaa sivusta napista painamalla. Se tyhjennetään ja pestään tarpeen mukaan eikä imurissa näin ollen ole pölypussia. Lisäksi säiliössä on hepafiltteri joka vaihdetaan tarpeen mukaan. Olen tyhjentänyt säiliön joka kerta imuroinnin jälkeen ihan vain nähdäkseni minkä verran se on syönyt. Pölyä se näköjään löytää vaikka asunto silmämääräisesti näyttäisi siistille joten talon emäntä on siivonnut huolimattomasti tai sitten imuri on yllättävän tehokas (toivottavasti jälkimmäinen). :-)

Pölysäiliön tyhjennyksen jälkeen olen pyöräyttänyt vielä imurin selälleen ja tarkastanut sen kumiset telat jotka ohjaavat roskat imurin kitaan. Telat saa helposti irti ja hyvä niin, koska huomasin viimeksi, että niiden juureen oli pyörinyt juurikin niitä minun pitkiä hiuksia. Hiusrullat lähtivät pois telojen päästä onneksi helposti nyppäsemällä kun ensin irrotti telat imurista. Muuten imurissa ei ole irtoavia osia. Pyörivä harja saattaa kulua ja niitä on saatavilla varaosina samoin kuin hepafilttereitä.

Lyhyesti vielä imurin plussat ja miinukset.

plussaa
- älykäs ja huolellinen ei jätä siivoamattomia alueita
- hiljainen (hiljaisempi kuin normaali-imuri)
- Li-akku
- kulkee hyvin kynnysten yli eikä jumiudu ahtaisiin paikkoihin
- latautuu itsenäisesti
- helppo käyttää WIFI-yhteys ja sovellushallintainen ajastus ja käynnistys (vaikka töistä käsin)

miinusta
- hinta
- ei mukana suomenkielistä käyttöohjetta
- ei mahdu imuroimaan kaikkiin asunnon paikkoihin

Uusi siivousapulainen sai meiltä paikan ja ollaan siihen hyvin tyytyväisiä. Se on siirtänyt siivousvälejä ja tehnyt arjesta hitusen huolettomampaa.

Voin suositella robottia sellaisiin perheisiin jotka pitävät siisteydestä, mutta eivät aina jaksa olla imuri kädessä töiden jälkeen, silloin tästä imurista on suuri apu. Vielä kun olisi robotti joka tyhjentäisi astianpesukoneen ja ripustaisi pyykit kuivumaan. Sitä odotellessa..kuulumisiin. ;-)

-Katja
15 kommenttia

 1. Anteeksi, kun toistan itseäni, mutta Sinulle on haaste blogissani Viisi parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, huomasin vasta nyt viestisi ed. postauksessa, kiitos. :-)

   Poista
 2. Tuohan kuulosta liiankin hyvältä! Meillä ei robotti-imuria ole, mutta robottiruohonleikkurista on pelkästään hyvää sanottavaa.
  Mukavia siivouspäiviä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Robottiruohonleikkuri olisi kyllä niin kiva. Kiitos samoin sinne. :-)

   Poista
 3. Kiva postaus. :) Täytyypi harkita tuollaista robotti-imuria. Olisi se vaan niin näppärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen helpottaa kivasti arkisiivousta. Kiitos ja mukavaa viikonloppua.

   Poista
 4. Mielenkiintoinen tuttavuus!
  Itse en ole ajatellut robottia hankkia, kun on sen verran pienempi huusholli.
  Mutta uskon, että suurempiin tiloihin ihan oiva kaveri!
  Kivaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun robotti-imurit ovat koko ajan kehittyneet kohta vievät varmaan jo matotkin ulos tuulettumaan. :-) Samoin sinne.

   Poista
 5. Imuroinnista en kyllä välitä mutta se on pakkotyö...robo olisi kyllä aika kiva ;) hiljainen ääni olisi plussaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä imuri on just tarkoitettu sellaiselle joka tykkää, että on siistiä mutta ei jaksa aina olla siivoamassa. Parasta on kun sen saa tekemään työn kun olen poissa kotoa niin ei ole jaloissa pyörimässä.

   Poista
 6. Meillä mies on aina ollut innostunut tekniikasta ja taloon tuli yksi ensimmäisistä Roombista, taisi olla 2006-2007. Annoimme imurille nimen Eddie, ja kyllähän Eddie työtä teki. Mua vain rasitti, kun piti nostella tavaroita aina kotoa lähtiessä ja tyhjentää tiloja, että Eddie pääsi työntouhuun. Eikä ne ekat mallit olleet niin kovin tehokkaita. Uuusi Eddie voisikin olla paikallaan nyt kun osa lapsista on maailmalla. On kasseja ja kenkejä huomattavasti vähemmän komeroon siivottavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana nimi :-) meillä kanssa tämä on jo kuin perheenjäsen ja ristitty pikkuapulaiseksi. Kannattaa tsekata uusia malleja, varmasti paljon ovat kehittyneet ensimmäisistä. Mukavaa viikonalkua.

   Poista
 7. Robottiruohonleikkuri on meilläkin toivelistalla. Ostin jo sohvaan korkeammat jalatkin, että imuri pääsisi sen alle. Hyvä apuri pitämään yleissiisteystasoa yllä, uskoisin.
  On mielenkiintoista, että ihmiset antavat nimiä roboteille, oli sitten kyse robotti-imureista tai robottiruohonleikkureista. Kukaan ei kumminkaan nimeä tavallista imuria...

  VastaaPoista
 8. Meidän yksi ensimmäisistä (jos ei jopa eka ;)) ostoksista Saksaan muuttaessamme oli roboimuri, juuri samainen Roomba. Voi, että pidin siitä kovasti! Oli kätevä pikkulapsiperheessä ja kahden kerroksen talossa. Oli kiva, että reipas apulainen oli tehnyt työt poissa ollessamme. Kun akku alkoi tökkimään emme hankkineet uutta. Mutta se palveli todella ahkerasti ja uuden ostaisin vaikka saman tien. Mutta antaa nyt tuon Dysonin hoitaa hommat ja hänen eläkkeelle jäädessä ostetaan taas roboimuri. ;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos esittelystä, tuollaisen vekottimen hankinta on aina välillä pyörinyt mielessä. Meillä keskuspölynimurin letku on muodostunut aika kiinteäksi sisustuselementiksi (aina levällään, käyttövalmiina päivittäisiin imurointeihin), mutta tuo kyllä miellyttäisi omaa silmää enemmän;)

  VastaaPoista