Taimikasvatusta ja siemeniä


Nyt on hankittu jo osa ensi kesän "toivoista" ja paprikat itämässä. Tulevana kesänä olisi tarkoitus kasvattaa neljää eri paprikalajiketta ja kolmea eri chililajiketta. Paprikoiden joukkoon valitsin muutamia uusia lajikkeita joita en ole aiemmin kasvattunut ja nyt on mielenkiintoista nähdä miten niiden kasvatus sujuu.


Ohjeista poiketen en liottanut siemeniä ennen kylvöä, vaan laitoin ne suoraan kosteaan multaan, 2-3 siementä per purkki. Hieman yllättynyt olin Lord Nelsonin paprikansiemenpussin sisällöstä joka sisälsi kokonaiset neljä siementä! Ensin ajattelin saaneeni virheellisen pakkauksen ennen kuin hoksasin pussin kyljessä lukevan ihan selvästi: sisältää 2-4 siementä. Toivottavasti itäminen on sitten 100 prosenttista muuten on aika heikoilla onnistuminen, enkä takuu varmasti lähde uutta siemenpussia kaupasta noutamaan, jos eivät idä, sen verran tyyritä olivat.

Chileistä kokeilen yhtä kaupasta ostamaani tosi pientä ja pippurista punaista, siemenkaupasta ostamieni kahden muun chilin lisäksi. Tarkempaa raporttia paprikoista laitan heti kun nähdään miten lähtevät kasvuun.


Kesäkukkien siemeniä olen haeskellut eri kaupoista ja metsästäessäni tietyn värsiä petunioita olen rampannut läpi kaikki mahdolliset lähistön siemenkaupat. Tarjolla näyttäisi olevan enimmäkseen värilajitelmia joten sellaisen ja pinkin petunian lopulta nappasin mukaani(kun en muuta saanut). Petuniat pitänee laittaa esikasvatukseen ihan lähiaikoina.

Sievikkejä en ole aiemmin esikasvattanut mutta ihastuin muutaman pussin kuvaan siinä määrin, että päätin kokeilla niitäkin. Sievikit ovat kyllä sieviä, harmi kun ovat yksivuotisia.


Tomaateista lähti mukaan kätevä pitkulainen ja tietenkin suklaa kirsikka ihan nimensä houkuttelemana, namskis.Viime kesän paprikankasvatus kokeilu parvekkeella onnistui kohtalaisesti kylmästä kesästä huolimatta (voit käydä kurkkaamassa parvekkeen kasvua täällä) tästä syystä paprikat tulevat olemaan vahvoja ennakkosuosikkeja ensi kesän parvekeviljelyssä.

Nyt odotellaan peukut pystyssä paprikoiden itämistä. Ensimmäisten reippaiden pitäisi kokemuksen mukaan ponnahtaa mullan pinnalle jo viikon päästä kylvöstä. Itämisen aikana pitää muistaa huolehtia sopivasta kosteudesta joten siemenet muhivat ruukuissa kosteassa mullassa muovin alla :-) Itämisen jälkeen siirrän ne valoisaan ja karsin samalla ylimääräiset pois, yksi taimi per purkki, siitä se sitten lähtee. 
Täällä kovasti nyt odotellaan pikku taimia ja peukutellaan.👍


   
Pirtsakkaa pakkasviikkoa kaikille puutarhaystäville. 💚

Katja

32 kommenttia

 1. Ensi kesän "toivot" näyttävät varsin lupaavilta. Toivotaan suotuisia istutuksia ja onnistuneita taimen alkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotaan, että kesästä tulee oikein ihanan lämmin ja satoisa.

   Poista
 2. Paprikoita on kiva kasvattaa. Viime kesänä kylvin ensimmäistä kertaa tuota 'Yellow california wonderia', sopivan mieto ja makea vaikka voileivän päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kuulostaa herkulliselta lajikkeelta. Toivottavasti täälläkin onnistuu niin pääsee maistelemaan.

   Poista
 3. Kivan näköisiä sievikkejä ja herkkutomaatteja! Täällä myös ensimmäiset siemenet mullassa, paprikat mukaan luettuina... alkaa meillä jännät ajat! Onnea kylvöillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin alkaa, ei kun peukut pystyssä nyt, että onnistutaan. Kiitos samoin sinne. 😀

   Poista
 4. Siellä sitä vaan istutellaan ja kasvatellaan pakkasen paukkuessa ulkona!
  Hauskaa puuhaa varmasti.
  Kipakkaa pakkasviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😄 Tosiaan tuntuu nyt ihan hullulta kun katsoo pakkaslukemia, mutta kesää kohti mennään, jihuu! Samoin sinne. <3

   Poista
 5. Sinulla on kesän toiveet jo hyvällä alulla. Siementen kylväminen onkin sopivaa puuhaa pakkaspäivinä. Maaliskuu alkaa olla käsillä, joten pian aion itsekin laittaa tomaatinsiemenet multaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreät versot virkistävät talven keskellä. :-) Aurinkoista päivää sinne.

   Poista
 6. Täällä oli aamulla -27 mittarissa:) Onnea istutuksille, toivotaan että lähtevät hyvin kasvamaan! Kaunista talvipäivää❤

  VastaaPoista
 7. Kiitos Päde, samoissa lukemissa aamulla mentiin.

  VastaaPoista
 8. Kauppa se on, mikä kannattaa. Siis siemenkauppa. Taidankin napsia kaupan paprikasta siemenet. On kyllä aika hävyttömän vähän siemeniä, jos on neljä. Minulla onkin paprikat vielä kokonaan kylvämättä, kuten vähän kaikki muukin. Miten tässä näin on päässyt käymään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota päivittelin ja ihmettelin minäkin ja tuli vahvasti tunne, että on tullut huijatuksi ja pahemman kerran. No toivotaan nyt, että itäisivät hyvin. Tästä se taimikasvatus pikkuhiljaa alkaa, mukaan vaan talkoisiin!

   Poista
 9. Mulla on sama edessä, josko huomenna saisin aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu vaatii aina pientä inspistä, tsemppiä sinne. 😀

   Poista
 10. Monessa blogissa nyt sama aihe kuin sinulla. Siitä se kevät alkaa! Maaliskuun ensimmäistä elellään, vaikka sitä ei säästä huomaakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on kevättä kohti mennään, mikä on tosi hieno juttu! Tanhupallo (putoushahmo) sanoisi: WAU!

   Poista
 11. Onpa sinulla mukavia kylvösuunnitelmia! Siemenkaupan paprikapusseissa on joskus todella hävyttömän vähän siemeniä, joten sataprosenttista itävyyttä ilman muuta toivoo. Sydäntä raastavaa on itäneiden pikkutaimien karsiminen, se vaatii luonteen lujuutta. Olen jo vuosia tilannut siemenet maailmalta, osan kotimaisista siemenliikkeistäkin. Valikoima on hyvin monipuolista ja toimitus nopeaa (ruotsalaista Impectaa jaksan kaikille suositella jo siksikin, että maksaminen kotimaisilla pankkitunnuksilla tekee tilaamisesta helpon).

  Onnea kylvöillesi! Maaliskuu alkoi ja kevättä kohden mennään kovaa vauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos tosi paljon vinkistä täytyykin käväistä tuolla! Tilasin viime kesänä myös siemeniä nettikaupasta, siemenet tulivat muistaakseni englannista. Havittelin tuolloin erivärisiä salkoruusuja ja ritarinkannuksia enkä suomesta niitä löytänyt mutta netistä löytyy. Tulevana kesänä pitäisi nähdä miten onnistuivat, istutin taimet maahan syksyllä. Aurinkoista päivää ja kiva kun kävit moikkaamassa.

   Poista
 12. Ai niin, nyt onkin se aika vuodesta, jolloin jo aletaan esikasvattaa jotakin. Minä aina myöhään herään tämmöisiin asioihin. Kauniita nuo valkoiset kukat, joisa siniset pilkut:) Mukavaa loppuviikkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin alkaa pikkuhiljaa olla h-hetket parhaimmillaan. Sievikit on tosi suloisia ja eikö ole kuin olisi vesivärisiveltimellä maalattu violetit täpät terälehtiin? Samoin sinulle.

   Poista
 13. Hyvä valikoima on sinulla kaikkea. Anoppi kasvattaa sievikkiä joka vuosi samassa tutussa paikassa. Viihtyy hyvin ja kukkii koko kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin myös siemenpussista, että pitäisi kukkia heinäkuusta eteenpäin, hyvä juttu. Toivottasti lähtevä itämään. Aurinkoista viikkoa.

   Poista
 14. Hyvät on suunnitelmat siullakin. Mie pelekeen tuota chiliä laittoo kasvamaan jos ne on kovinkin polttavii. On muistissa kun yhellä Amerikan reissulla Pekka ripottel chilijauhetta miun pitsalle, suu ol auki vielä seuraavana päivänä, vaikka ranskanpulloo söin. Vähän liioteltuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😀 Täytynee varovasti maistella. Olen yhden keiton pilannut liialla tulisuudella, joten siitä oppineena. Muuten jos liian tulisia noista tulee niin käytetään tuhoeläinten karkotukseen. 🐌🐛🐀

   Poista
 15. Sievikki ihan uusi tuttavuus meikäläiselle, mutta on kyllä nätti! Tänä vuonna olen mattimyöhäinen, kun paprikat vielä itselläni kylvämättä, viime vuonna tähän aikaan oli jo hyvät taimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään hätää vielä ehtii paprikat laittaa. 😀Sievikit on kyllä ihania, toivottavasti eivät kovin vaativia.

   Poista
 16. Ompas paljon kaikkea ihanaa :) kasvatus iloa ja mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 17. Oi, ihana valikoima siemeniä! Onnea kaikille kasvatuksillesi :)

  VastaaPoista