Parvekeviidakko


Kokeilin tänä vuonna ensimmäistä kertaa parvekekasvatusta ja keväällä siemenestä kasvattamani paprikat ja tomaatit ovat valloittaneet kesän aikana lähes kokonaan parvekkeen aurinkoisen päädyn. Lisäksi parvekepuutarhassa kasvaa salaattia, yrttejä ja papuja, sekä (no mainittakoon vielä) yksi onneton pieni kurkku jonka "kaverit" paleltuivat alkukesän viileinä öinä ja jota en ole vielä hennonut heivata sinnikkyytensä ansiosta. Jospa se siitä..
Parveke on lasitettu ja suunta etelä-länsi paitsi, että etelän puolella olevan rakennuksen siipi varjostaa keskipäivän ajan kokonaan. Kasvit saavat suoraa auringonvaloa siis ainoastaan iltapäivisin. Tästä huolimatta kasvu on ylittänyt odotukseni täysin.

Paprikat ovat nyt noin reilu puolimetrisiä pensaita ja tomaatit yli kaksimetrisiä huitukoita. Tomaattien tukena toimii entinen metallinaulakko, joka jäi ylimääräiseksi eteisen remontista ja hoitaa nyt uuden "virkansa" mainiosti vaikka mokomat ovat jo ehtineet kiivetä sen yli. Onneksi naulakkoon kiinnitetyt narut jaksavat pitää kasvit vielä pystyssä. 

Isoissa saviruukuissa kasvaa punaista chiliä sekä tavallista keltaista ja punaista suippopaprikaa.
Paprikoiden siemenet ovat lähtöisin kaupan vihanneksista. Tomaatit kasvavat isommissa muoviastioissa kuten vanhoissa sangoissa, altakasteluruukuissa ja vadeissa.Tomaatti kukkii parhaillaan ja joitakin pieniä raakileita on nähtävissä samoin kuin paprikoissa. Chileissä näyttäisi olevan jo useampi raakile. Ehtivätkö kaikkien hedelmät nyt sitten tämän kesän aikaan kypsymään se jää nähtäväksi? Mielenkiintoista seurata kasvua joka tapauksessa. Vielä tarvittaisiin paljon lämpöä ja valoa, kiitos.Kasvatusastioiden juurelle olen kylvänyt papuja, persiljaa ja basilikaa. Tomaateista karsin pois alimpia lehtiä jotta aluskasvustolle tulee riittävästi valoa. Parvekkeella kasvaa myös matalassa muovilaatikossa salaattia jota syödään ahkeraan.

Mutta miten saisin joudutettua paprikoiden ja tomaattien kypsymistä? Yö lämpötilat ovat olleet koko kesän melko alhaisia joten olen pitänyt parvekkeen oven öisin auki etteivät kylmettyisi. Lisäksi olen kastellut kasvit iltaisin aina lämpimällä vedellä. Pitäisiköhän hankkia parvekkeelle jokinlainen lämmityslaite? Tai sitten pitää siirtää koko "viidakko" syksyllä sisälle ja hankkia samalla muutakin rekvisiittaa, (Tarzanihuutoa)!Tilasin äskettäin kukkien siemeniä ulkomailta. Malttamattomana olen odotellut postia saapuvaksi. Pitäisi kolahtaa postiin näinä päivinä. Paljon ihanuuksia olisi tulossa joten en malttaisi olla kertomatta, mutta pidän teitä vielä jännityksessä..kuulemisiin ;-)
Iloisin kasviterveisin täältä pohjois-savosta.

Aurinkoista viikonloppua.
💚
Katja

20 kommenttia

 1. Hienosti kasvaa parvekkeellasi! Toivotaan ettet tarvitse lämmitintä ja että kaikki kypsyy ennen kylmän tuloa.

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää. Itse olin hieman myöhäisherännäinen ja hain vasta kesäkuun lopussa tomaatin ja chilin taimet taimistolta. Nyt näyttää, että satoa saa kerätä ensi viikolla ainakin chilistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Satoa odotellaan täälläkin jo vedi kielellä. 🙂

   Poista
 3. Hienoa kun noin hyvin kasvaa! Tomaateista kannattaa poikkasta latva niin eivät kasvata enää lisää tomaattiterttuja vaan keskittyvät olemassa olevien kasvattamiseen ja kypsyttämiseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä. 😀 Täytyypä käydä leikkaamassa latvat pois. 👍🏻

   Poista
 4. Oi miten komeaa satoa pukkaa..niin ihanan vihreää/vehreää siellä! Toivotaan tosiaan kovasti että tätä kesää riittäisi oikein pitkälle ja kaikki kerkiäisi kunnolla kypsyä:) Kaunista kesän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin toivotaan! Tästä viikosta pitäisi tulla lämmin..mutta vielä vettä vihmoo. Kiva kun kävit täällä kommentoimassa. Tulen kurkkaamaan blogiisi tuotapikaa. Mukavaa alkavaa viikkoa. 🍀

   Poista
 5. Vau, onpa reheväkasvuista! Tykkään seurata muiden parvekepuutarhureiden viljelykuulumisia, joten kirjoittele ihmeessä lisää, miten sujuu. Itse olen nyt muutaman kesän ajan parvekeviljellyt ja homma on ollut sekä antoisaa että uuvuttavaa - kuitenkin ehdottomasti kaiken vaivan väärtiä. :D

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä näytti sinunkin parvekkeellasi. Käväisin juuri kurkkaamassa miten siellä sujuu. Nyt jännätään yhdessä sadon kypsymistä. Kuulumisiin ja mukavaa kesäviikkoa! 🌼

   Poista
 6. Kiitos, ja mukavaa viikkoa sinullekin! :)

  VastaaPoista
 7. Ompa siulla vihreetä parvekkeella. Toivotaan jotta sato kerkivää kypsyy siellä ja tiällä.
  Nukkekotiharrastus on mielenkiintoinen! Mie oon pitkään siitä haaveillu! Mukavoo viikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, pidetään peukkuja ja toivotaan parasta. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

   Poista
 8. Hei tulin vierailulle. Minä olen myös tilannut paljon siemeniä Virosta. Tomaatteja en ole mökillä vielä kasvattanut, mutta kun saan joskus sen kasvihuoneen niin sitten vaikka. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  VastaaPoista
 9. Onpa sulla kunnon viidakko siellä, mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Kiva kun tulit käymään, kuulumisiin. ☘️

   Poista
 10. Parvekkeesi näyttää rehevältä. Toivottavasti saamme vielä lämpöä ja aurinkoa. Luin myös edellisen postauksesi, huh, miten upea mökkipuutarha. Kiitos, kun liityit lukijakseni, liityin myös sinun lukijaksesi, niin kiva blogi täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu ja ihanaa kun liityit mukaan. Lämmintä on ainakin nyt iltspäivällä piisannut. Juuri tulin puutarhasta vilvoittelemaan, huh, huh. Toivottavasti sää jatkuu yhtä lämpimänä. Ihanaa loppuviikoa ja kuulemisiin.

   Poista
 11. Kylläpä kasvaakin hyvin! Toivottavasti kaikki ehtii kypsyä ajoissa. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista