Kesäkuvia 2/3


Tänä kesänä kasvatin ennätyspaljon krasseja. Ne taitavat olla niitä kesäkukista helpoimpia ja myös varmimpia onnistumaan. Ei tarvitse kuin muistaa kastella ja vähän lannoittaa niin kukinta on taattu koko loppukesän.

Krassien pirteät värit ilahduttavat mökin edustaa ja kermankeltaiset somistavat kukkaniityn puoleista terassia. Olen aivan ihastunut noihin vaaleankeltaisiin. Karsin rehevää lehdistöä heti kun ne alkavat tehdä kukkanuppuja näin ne kukkivat runsaammin ja kukat tulevat parhaiten esiin. Pitänee muistaa kerätä siemenet talteen taas ensi kesää varten.

Saunan seinustalla parhaillaan siementävät jaloritarinkannukset, jotka kukkivat elokuun puolenssavälissä. Keväällä asensin jo hyvissä ajoin tukiverkon tuleville kukkavarsille ja tuolloin tuntui aivan hullulta kiinnittää se yli metrin korkeuteen pienten taimien yläpuolelle, mutta ritarinkannukset kasvavat aina melkoisiksi huiskaleiksi. Tänä kesänä pisin kukkavana ylsi katonharjalle asti. Näissä kaunottarissa ei ihme kyllä käy pölyttäjiä, perhoset ja kimalaiset eivät ole kukista kiinnostuneita. Sireenikiitäjän olen nähnyt joskus pyörivän kukkien ympärillä ja imevän mettä kolibrimaisesti paikallaan lekutellen. Se taitaa olla yksi harvoista hyönteisistä jotka yltävät pitkällä imukärsällään ryystämään mettä kukan näyttävästä kannuksesta.


Arabella-kärhö kukkii lepovuoden jälkeen yhtenä kukkamerenä ja kukintaa riittää takuuvarmasti syksyn pakkasiin. Kuivalla ja paahteisella eteläseinustalla se vaatii kukkiakseen paljon kastelua. Seinustan salkoruusut ottivat nokkiinsa viime kesän kuivuudesta. Ainoastaan yksi "selviytyjä" jaksaa kukkia lumikärhön seurana. Salkoruusun esikasvatus takkuili tosi pahasti ja vaikka kylvin siemeniä kahdessa erässä lopulta onnistuin kasvattamaan vain muutaman alun ja niistäkin vain tämä yksi selvisi kukkimaan. Ensi vuonna on turvauduttava kaupan siemeniin jos mielii näitä kukkia kasvattaa, omat siemenet itävät näköjään niin huonosti ettei kannata nähdä enää vaivaa.


Kivaa ja aurinkoista viikonalkua

ja  kukkakuulumisiin..
:-)

~Katja~
21 kommenttia

 1. Kaunis tuo vaaleankeltainen krassi, kivan hempeän värinen! Ja upeat ovat ritaritkin. Meillä oli huono vuosi ritareilla. Yhdestä penkistä ne olivat hävinneet kokonaan ja toisessa kärsivät vähän härmästä.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunan seinusta on tosi kuiva joten härmä ei näihin onneksi iskenyt, pelkäsin myös kovasi kirvatartuntaa mutta säästyivät kuin ihmeen kaupalla. Kirvat ovat olleet suorastaan vitsaus tänä kesänä meillä ja söivät kokonaan ukonhatuttujen kukkanuput niin että jälkellä on vain kukkarangat. Toivotaan, että ensi kesä olisi siellä myös ritareille suotuisa. Olen huomannut, että syyslannoitus auttaa kukintaa.

   Poista
 2. Ihania kuvia! Ritarinkannukset ovat lempiperennojani, väri on intensiivisen sininen, mutta niin kaunis ja koko kasvi ylväs kukkiessaan! Aika helppo siemenlisättäväkin. Arabellakin noin hyvässä kukassa! Minulla Arabellan paikka on vähän vaativa; välillä tuuleton ja helteinen, välillä ikävän varjoisa. Eipä kyllä kasvakaan noin komeasti! Mukavia syyskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Ritarit ovat kyllä komeimpia perennoja ja niiden kukinta kestää pitkään. Ainut ongelma niissä on se, että ne tarvitsevat kunnon tuennan jotta eivät kaatuile. Meillä myrsky lakosi osan kukista vaikka oli tuettu. Ensi keväänä pitää laittaa vielä toinenkin tukiverkko ylemmäs. Tosiaan siemenet itävät hyvin. Arabella kukkii joka toinen vuosi näin näyttävästi, kastelua vaatii meilläkin ja paljon. Kiitos samoin sinne. :-)

   Poista
 3. Sinulla on komeat ritarit. Tukemista niissä riittää, mutta kyllä kannattaa. Tykkään krasseista. Ovat helppoja ja runsaskukkaisia. Minulle oli uusi tieto, että lehtien karsiminen lisää kukintaa. Kiitos vinkistä, aion laittaa sen talteen ja ottaa käyttöön. Vaalean keltainen krassi on kaunis. Turvauduin krassin siemenissä useimmiten markettien tarjontaan ja siksi puna-oranssi on vallitseva väri krasseissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lehtien karsintaa tehnyt jo monena vuona ja nuppuja tekee paljon enemmän. Lehdet myös imevät paljon vettä ja krassi kuivuu helposti joten se parantaa muutenkin kasvin selviytymistä kuivina kesinä. Ritarit onnistuivat yli odotusten. :-)

   Poista
 4. Aivan ihanaa kukkaloistoa! Minustakin nuo vaaleat krassit on ihania, vaikka tykkään kyllä kovasti oransseistakin. Ja tuollaiset erityisen korkeat kukat on minua aina viehättäneet. Meillä ei nyt ollut mitään sellaista, mutta joskus on iloittu korkeina kasvavista auringonkukista ja joku muukin "rehu" oli, jonka nimeä en nyt just tietysti saa nuppiini:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonkukat ovat kyllä ihania loppukesän kukkijoita. Minä laitoin ne itämään ehkä liian myöhään, joten eivät saata ehtiä kukkimaan ennen pakkasia.

   Poista
 5. Niin kaunista kukintaa! Krassia en ole tainnut koskaan kokeilla, mutta tuo vaaleankeltainen näyttää niin ihanalta että pitäisikin laittaa sitä kasvamaan ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krassia kannattaa ehdottomasti kokeilla, rehevä ja helppohoitoinen. Pidän myös krassin tuoksusta kun kasvia leikkaa ja lehtiä karsii.

   Poista
 6. Upeita ritaarinkannuksia! On se uljas kukkiessaan.

  VastaaPoista
 7. Mahtavan kokoiset ritarit! Minulla ritarinkannukset näyttävät hyvälle kukintaan asti ja sitten alkavat kärsiä kuivuudesta. Nyt suurin osa varsista on kellastuneita rötköjä, kun en ole raskinut vettä niille tuhlata. 'Arabella' kukkii kauniisti. Aurinkoista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkeat kukat vaativat paljon kastelua. Kasvi alkaa ihan hetkessä luupottaa varsinkin jos on hyvin paahteisessa paikassa. Arabella kukkii näin runsaasti joka toinen vuosi. Lannoittelin sitä hyvin syyslannoitteella ja ihan hyvissä ajoin joten voi olla, että jaksaa kukkia ensi vuonnakin, katsotaan.

   Poista
 8. Ompa upeita ritarinkannuksia, niitä pitäs miunkin lisätä. Hyvä krassivinkki, kokkeilempa sitä. Kaunista on teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ritarit ovat näyttäviä kukkia. Kokeile ihmeessä. :-)

   Poista
 9. Ihania kesäkuvia ♥️ nyt tuntuu jo niin syksyiseltä että tämmöisiä kuvia on mukava katsella ♥️ - Suvi -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Toivottavasti syksy jatkuisi pitkään lämpimänä niin talvi ei tuntuisi niin pitkältä.

   Poista
 10. Kauniita kukkia sinulla! Meillä vielä myös kukkii liljat. Istutimme niitä itse ruukkuun, ja nyt on ne ja gladiolukset kukassa.

  VastaaPoista
 11. Krassia en ole koskaan kasvattanut mutta tämä hempeä keltainen on aivan ihana. Ritarinkannusta minullakin on useampaa väriä ja kokoa. Sinulla on tosi komeat ritarit ja kärhö on ihanan värinen. Salkoruusua olen joskus kasvattanut. Minulla on yksi tuttu millä on ollut hyvin tummaa, melkein mustaa salkoruusua vuosia samalla paikalla. Hän antaa sen siementää paikalleen ja monia vuosia ne siellä on kasvanut.

  VastaaPoista
 12. Onpa kaunista ja niin siistiä <3 Krassi on kaunis ja helppohoitoinen. Mukavaa syksyn jatkoa!!

  VastaaPoista