ruskea kastehelmi

Olen saanut nämä vanhat kulhot kotoani. Pääsiäisin meillä syötiin näistä aina mämmiä kera kerman tai maidon. Pyhien jälkeen kulhot nostettiin takaisin ylähyllylle jossa ne odottivat seuraavaan kevääseen.
Vaikka en pidä kovinkaan paljon ruskeasta lasista, näihin Oiva Toikan suunnittelemiin kastehelmikulhoihin liittyy minulla rakkaita lapsuusmuistoja josta syystä mämmi maistuu aina kulhoista nautittuna erityisen makoisalle.
Nyt kun olen nämä astiat omakseni saanut haluan käyttää näitä edelleen vain pääsiäisin ja ainoastaan perinteisen ruskean herkun syöntiin, näin tämä astiaperinne jatkuu. 
Käytön jälkeen pesen kulhot käsin jotta pysyvät yhtä kiiltävinä ja ehyinä kuin tähänkin asti kun säilön ne sitten seuraavaan pääsiäiseen toivoen, että saan käyttää niitä vielä monia vuosia.
Onko teillä lukijani jokin tietty astia/ astiasto joka liittyy johonkin spesiaalin ruokalajiin ja josta kyseinen ruokalaji kuuluu aina tarjota tai nauttia?
Tällä postauksella otan sopivasti osaa MakroTex-haasteeseen ruskea. Muita haasteeseen osallistuneiden kuvia voit käydä katselemassa täällä (klik)

Kivaa viikkoa toivotellen.
Katja

27 kommenttia

 1. Tuota ruskeaa väriä ei kovinkaan usein näe lasiastioissa. Se tuo mieleen ehkä 80-luvun, mutta vaikuttaa kuitenkin "uudelta". Mnulla on yhdet lasit, jotka sain lopetettuani yhdessä työpaikassa. Ne ovat Iittalan laseja, mutta sarjan nimeä en tiedä. Niissä on korkea jalka ja lasiin on maalattu valkoista kuviota, joka näyttää vähän siltä kuin se olisi maitoa tai jotain muuta valkoista juomaa. Niistä meillä juodaan usein kuohuviiniä, vaikkeivat ne varsinaisesti kuohuviinilasit olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdas valkoinen saa ruskean lasin näyttämään kattauksessa raikkaalta, samoin kuin kirkas vihreä sopii mielestäni hyvin. En tiedä onko Iittalalla jotakin esineluetteloa josta selviäisi lasistosi nimi. Vanhaa desinglasia myyvistä kaupoista kuten astiataivas voi käydä myös etsiskelemässä "unohtuneita aarteita".

   Poista
 2. Kauniit ja harvinaiset Kastehelmet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole vielä tämän väristä kulhoa näkynyt uustuotannossa ja toivottavasti ei tulekaan niin pysyvät harvinaisina :-) Mukavaa keskiviikkoa Riitta!

   Poista
 3. Ihanat Kastehelmet, itselläni on noita vihreinä.
  Tulee kyllä niin lapsuudenkoti mieleen noista väreistä, meillä oli paljon ruskeita Arabian ja Iittalan astioita silloin.

  Enää ei taida olla mitään sellaista ruokalajia, joka syötäisiin jostain tietystä astiasta. Ennen jouluisin sekahdelmäsoppa, joka syötiin riisipuuron kanssa, oli aina yhdessä vanhassa kulhossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samoin tuo sedahelmäkeittokulho jouluisin "lumihiutale"

   Poista
  2. Monelle 70-luvun lapselle taitaa nuo aikansa värit sisältyä vahvasti lapsuusmuistoihin. Ihanaa kun ne ovat niin ainutkertaisia.

   Poista
 4. Minullakin on kastehelmeä, mutta kirkkaana.
  Meillä on tietynlaiset mehiläiskahvimukit, joita vain mies saa käyttää kahvia juodessaan, koska hän on hunajantuottaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös on omat tietyt kahvimukit tottakai. Minulla hemuli ja myy miehellä haisuli ja mörkö :-)

   Poista
 5. Onpa kaunista. Olen ennen nähnyt vain vihreänä. Meillä on kotona aika paljon vihreää ja keltaista lasia, ei taida olla mitään ruskeaa. Nuo sinun kulhosi sopisivat hienosti myös joulukattaukseen 🙂

  VastaaPoista
 6. Juuri tätä samaa ruskeaa on minunkin lapsuudenkotona - kauniita!

  VastaaPoista
 7. Voi miten nättejä! Minä tykkään. :) Valo heijastuu niin hienosti tuon ruskean lasin pinnasta.

  VastaaPoista
 8. Kaunis ruskea sävy astioissasi. Heijastelevat ihanasti.

  VastaaPoista
 9. Olenkohan koskaan aiemmin törmännyt ruskeisiin Kastehelmiin? Ne ovat aivan ihania ja kun niihin lisäksi liittyy noin vahva tunnemuisto, ei ihme, että käsittelet niitä kuin kukkaa kämmenellä. Toivotaan, että voit nautiskella niistä mämmiä vielä monia vuosikymmeniä.

  VastaaPoista
 10. Väri on todella kaunis! Aarteita!

  VastaaPoista
 11. Ovat kyllä kauniit! Muistan mökillä olleen samanlaisia, kirkkaita. Vai olikohan sittenkin vihreitä =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, ruskeat taitavat olevan harvinaisia ainakin keskusteluista päätellen.
   Kiva kun kävit täällä :-)

   Poista
 12. Todella kauniit lasikulhot.

  Vuosia sitten oli tarkkaa mistä tarjottiin mitäkin, mutta nyky vuosina traditiot ovat vähentyneet.

  VastaaPoista
 13. Kiitos Liplatus :-) Minusta on ihanaa yhdistellä vanhoja perinteisiä ja uusia astioita.

  VastaaPoista