Historiaa sisustusharrastajan silminViikonloppuna inspiroiduin ihanista entisaikojen asunnoista ja samalla fiilistelin menneen ajan tunnelmaa Kuopion korttelimuseossa.  Museoalueen rakennuksissa oli esillä erilaisten perheiden asumista 1800- luvulta 1930-luvulle. Näyttely tarjosi ei pelkästään historian havinaa vaan antoi myös mielenkiintoista katseltavaa pelkästään sisustamisesta kiinnostuneille. 

Tervetuloa mukaani museokierrokselle!


Säätyläistalossa huomioni kiinnittyi ensimmäisenä harkittuun kokonaisuuteen siihen miten hyvin seinien värit, tekstiilit, tapetit ja huonekalut oli sinne valittu. Seiniin oli käytetty ajan hengen mukaisesti pehmeitä murrettuja värejä. Korkeissa ruutuikkunoissa oli keveät valkoiset pitsiverhot ja hienoimmissa saleissa taitavasti laskostetut verhoasetelmat tietenkin sävy sävyyn seinän värin kanssa. Kuinka tyylikästä mutta samalla kutsuvaa ja viihtyisää.  


Katsokaapas tätä! Kuuluisan Minna Canthin huoneessa on kaunis suklaanruskea kuviotapetti joka sointuu aika nappiin punaisella plyysillä verhoillun sohvakaluston kanssa. Lämpimät värit tekevät huoneesta kodikkaan kutsuvan. Kalusteiden koristeelliset muodot, pehmeä villamatto, valkoinen pitsiliina. Ja nuo leveät kattolistat, ihanat! Paljon pieniä kiinnostavia yksityiskohtia voi löytää tästä historiallisesta huoneesta.Huoneen nurkassa komeili tämä uljas kaakelitakka. Hieno :-)


Jatketaan sitten matkaa makuukamariin.


Kamarissa on viehättävä puusänky, johon oli pedattuna sievät käsin brodeeratut lakanat. Houkuttelisi niin köllähtää tuohon päikkäreille, eih köysi tiellä!Soma posliininen pesusetti makuukamarin marmorisella pesupöydällä.Salin lattialla seisoo pöytä koreana. Sinivalkoinen astiasto valkoisella pellavaliinalla näyttää juhlavalta. Huomatkaa myös kauniisti taitellut lautasliinat.

  
Osa museoalueen rakennuksista edusti käsityöläisten asuntoja. ydäänpä myös niitä tutkimassa. Tupaan astuessa vierailijan vastaanottaa suuri näyttävä uuni. Huoneet on sisustettu yksinkertaisilla talonpoikaishuonekaluilla joiden pelkistetyt muodot hivelisivät varmaan monen antiikin keräilijän silmää. Työkalut ja käyttöesineet odottavat valmiina talonväkeä töihin. Tupien ikkunoita koristavat puhtaanvalkoiset pellavaverhot ja kauniisti maalatuilla lankkulattioilla on raikkaan väriset räsymatot. Tykkäisittekö asua täällä? 


Museossa oli esillä näitä ihania sivustavedettäviä puusohvia joissa oli joko virkattu tai kangaspuilla kudottu sängynpeite. Oikealla olevassa kuvassa yksinkertaista sisustusta. Peilipiironki, luultavasti talon isännän ja emännän hääkuva kehyksissä seinällä. Tuvan toisessa nurkassa olivat suuret kangaspuut.  Seinustalla rukki odottamassa kehrääjää. Vain kaikki tarpeellinen, yksinkertaista elämää. Tässä toinen kaunotar pitsipeittoineen. 💜


Pieni mutta pittoreski kyökki. Kauniisti ajansaatossa kuluneet huonekalut. Punaiseksi maalattu astiakaappi kauniina väripilkkuna seinustalla. Mielenkiintoisia  keittiövälineitä esillä seinällä. 


Pirteän punainen lattia ja virkattu pitsipeitto. Matot pitkiä ja kapeita. Kaikessa yksinkertaisuudessaan niin viehättävää.

 

Työhuone kirjoituspöytineen. Käytössä kuluneita arkihuonekaluja joissa ajan patina kertoo omaa tarinaansa. Huomatkaa seinän koristemaalaukset. Pöydällä kirjoituskone aikansa bloggarille :-)

Käydäänpä sitten lopuksi kurkkaamassa 30-luvun asuntoon.
 
Tämä museohuone voisi yhtälailla olla näkymä erään kauan sitten tuntemani edesmenneen leskirouvan asunnosta. Vaikka tämä ei tyylillisesti herättänyt minussa niin paljon tunteita kuin nuo aiemmin esitellyt suuret tuvat ja juhlavat salit, niin tässä kieltämättä on omanlaistaan viehätystä. Täälläkin värit sointuvat hienosti yhteen. Samoin tuo ryijy joka nykyään on niin aliarvostettu sisustuselementti sopii sängyn päälle kuin nenä päähän

Asunnon keittiö viehätti minua eniten. Tilan valoisuus ja avaruus tekee siitä kutsuvan.


Kiitos seurasta, kierros päättyy nyt tähän. Toivottavasti viihdyitte matkassa :-)

Mistä sisustustyylistä piditte eniten? Selkeästä talonpoikaistyylistä, vai koristeellisista saleista ja romanttisista pitsiverhoista? Vaiko kenties 30-luvun asunnosta?
 
Jätin pois apteekkirakennuksen jonka voin kyllä esitellä myöhemmin yleisön pyynnöstä. Museossa oli myös paljon muuta kivaa katseltavaa, pienesineitä ja huonekasveja joita voitaisiin tutkiskella tarkemmin. Kävin samalla kertaa katsomassa museon näyttelytiloissa Raija Laitisen tekemiä somia nukkevitriinejä. Vitriinit kuvasivat hauskasti von Wrightin perheen kesäpäivää vuonna 1830. Siitä myös tulossa postaus. Joten mielenkiintoista katseltavaa on luvassa lisää, hiphei!

Poiketkaa ihmeessä täällä jos Kuopiossa vierailette. Korttelimuseossa avautuu perinteinen joulunäyttely joulukuussa jonka haluaisin myös ensi kertaa nähdä.

Museon sivut löytyvät täältä http://korttelimuseo.kuopio.fi/

Ilahduttakaa minua viesteillänne.

Kivaa viikkoa toivotellen
Katja


14 kommenttia

 1. Oletpa saanut hyviä kuvia. Kävin tuolla vuosi sitten joulunäyttelyssä ja olin todella pettynyt valaistukseen. Huoneet olivat niin pimeitä, että ei edes nähnyt kaikkia tavaroita. Ei voinut edes kuvitella ottavansa kuvia. Otinkin kuvia sitten pihalla rakennuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan siinä minullakin välillä temppua, että sain riittävästi valoa kuviin ja jouduin kikkailemaan kameran kanssa. Tässä ovat ne onnistuneimmat otokset. Oli kiva kun kävit moikkaamassa <3

   Poista
 2. Ihanassa museossa olet käynyt. Minua viehätti erityisesti tuo keskimmäinen koti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä kotimuseoissa miellyttää minua eniten se kun pääsee tutkailemaan kaikkea ihan oikeassa ympäristössään. Isot tuvat olivat minunkin mieleen. Tykkäsin myös Minnan huoneen väreistä. Kivaa loppuviikkoa Kristiina!

   Poista
 3. Kaunista oli, mutta en silti vaihtaisi. :) Lattiat ottaisin ihan heti, mutta lattialämmityksellä. Tuohon aikaan taisivat olla aika viileitä. Tavaroiden vähentäminen olisi toisaalta aika ihanaa, mutta aika hankalaa se nykyaikana on... Esittele ihmeessä myös se apteekkarin talo. Mielelläni katselisin. Olen käynyt vähän vastaavalaisissa säätyläistaloissa Hämeenlinnassa ja oli tosi antoisa reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Asunnot ovat varmaan olleet tosi kylmiä ja vetoisia ja tavarat ovat pysyneet paremmin järjestyksessä kun niitä ei ole yksinkertaisesti ollut. Joulun saattaisin tuolla viettää tunnelmoiden uunin lämmössä ja kynttilöitä poltellen. Sitten tulisi jo ikävä omaan kotiin. Kiitos Pauliina, laitan loput kuvat siis esittelyyn myöhemmin. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 4. Löysin tänään blogiin ja lueskelin pitkät pätkät. Tosi kiva blogi ja mahtava nukkekoti! Se inspiroi kovasti näin pimeään vuodenaikaan ja innostaa ajattelemaan, että ehkä vielä joku päivä uskallan aloitta oman rakentamisen. Haaveillut kun olen jo pitkään mutta koskaan ei tunnu olevan oikea hetki.

  Sini K.
  www.kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sini K ja ihana kun tulit tervehtimään! Nukkekotiharrastus on tosi aikaa vievää ja koukuttavaa, mutta suosittelen silti lämpimästi. Parasta siinä on kun voi melskata mielin määrin ja kun ei tarvitse miestä ruinata sohvaa siirtämään tai tapetoimaan :-) Lämpimästi tervetuloa uudestaan! Ihana blogi myös sinulla ja tulen vieraisille vastakin. Hauskaa viikonloppua!

   Poista
 5. Kiitos vierailusta blogissani! Sulla on todella upea blogi ja aivan huikea nukkekoti! Ehdottomasti tulen taas vierailulle.
  Kauniita museokuvia! Niissä on paljon inspiroivaa nukkekotisisustukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ingi! On aina kiva löytää näin muitakin harrastajia, ettei ole ainut hurahtanut :-)) Katselin myös museota nukkekotimielessä ja sain paljon uusia idiksiä. Tervetuloa mukaan ja reipasta viikonloppua!

   Poista
 6. Vastavierailulla. Hienoja kuvia sinulla täällä!

  VastaaPoista
 7. Vastavierailulla minäkin. Kiitoksia museokierroksesta, talonpoikaistyyli puhuttelee eniten. Siinä on oikea mummolameinki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tita! Talonpoikaistyylissä on sitä aitoa tunnelmaa. Tervetuloa uudestaan käymään :-)

   Poista