"Millainen puutarhuri olet?"Sain kivan haasteen Hiidenkiven puutarhassa- blogista. Se vei minut mielenkiintoisten kysymysten äärelle. Haasteen ajatuksena oli avautua puutarhurina valitsemalla vastaus aina viidestä eri vaihtoehdoista. Tämän hauskan haasteen laittoi liikkeelle Pauliina Kukka & kaali - blogista ja se on tavoittanut jo varmasti monta innokasta kotipuutarhuria. Kysymyksiä on tosi paljon ja minulle sattui tuo vaihtoehto kolme usein sopivaksi. Aloinkin miettiä onko sillä jotain merkitystä ja mitä se kertoo minusta? Mutta tämä ei ilmeisesti ollut: Oletko hyvä puutarhuri testi, joten se jäi minulle onneksi arvoitukseksi. :-)

Puutarhasuunnittelu


 1. Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
 2. Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
 3. Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
 4. Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
 5. Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa.

Mökkipuutarha on perustettu kallioiselle metsätontille ja moni istutustyö alkaa kiven tai kannon kankeamisella ja siitä syystä menevät suunnitelmat monesti uusiksi.  Teen suunnitelmat mielellään paperille, mutta usein saan myös puutarhaideoita yllättävissä paikoissa ja kirjoitan ne heti ylös puhelimen muistioon, jonne ne hyvin usein unohtuvat.

Jälkikäteen kukkamaan perustaminen metsän paikalle hartiavoimin, tuntuu ihan hullun hommalta. Tästä muistona on kynsikallioksi ristimä suuri kallio, joka nimensä mukaisesti vei varpaankynnen puolisoltani, joka auttoi valtavien juurakoiden raivaamisessa. Tunnetusti sisukas ja valitettavan itsepäinen kun olen, synkkä metsäryteikkö muuttui puolessa vuosikymmenessä aurinkoiseksi kukkamaaksi joka on mökkipihan paraatipaikalla. Parasta tässä on, että suunnitelman vaatimaton ketokukkamaa onkin nyt runsas perennapenkki. Haluaisin niin näyttää tosi pitkää nenää mökin myyjälle, joka aikoinaan puutarhasuunnitelmistani kuultuaan naureskellen tokaisi: "Kyllähän siellä voi porkkaa kasvattaa kun ensin poraa kallioon reiän."


 Ostokset

 
 1. Minulla on nollabudjetti. 
 2. Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
 3. Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
 4. Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
 5. Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.
 
Välillä siis villiinnyn puutarhaliikkeessä kaikesta suunnittelusta huolimatta, varsinkin jos ei ole mies mukana toppuuttelemassa. :-)


Työkalujen säilytys

 1. Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
 2. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
 3. Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu  viskelee niitä minne sattuu.
 4. Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
 5. Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma. 

Haaveilen omasta puutarhavajasta jonne saisin kaikki puutarhatavarani hyvään järjestykseen, koska omat tavarat penkoutuvat talven aikana miehen tavaroiden joukossa. Sukat eivät ole vielä aakkosissa mutta taiteltu laatikkoon Marie Kondon tapaan. :-) Järjestys helpottaa elämää ja on kiireiselle ihmiselle ihan välttämättömyys.


Minä hyötytarhurina
 
 
 1. Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
 2. Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
 3. Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit.
 4. En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
 5. Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.

Kolmas vaihtoehto olisi unelmani ja siihen haluan pyrkiä, mutta valitettavasti ei vielä ole kellaria johon satoa säilöisin.  Pakastimet siis syksyisin pullistelevat joten kuivaamisesta on tullut mainio säilöntäkonsti tähän hätään. Hamsterit on inspiroivaa luettavaa syksyisin. :-)


Kitkeminen

 1. Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
 2. Kitken ja itken.
 3. No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
 4. Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
 5. Miksi kitkisin?
 
Oikealla asenteella olen päässyt sinuiksi kitkemisen kanssa. Yritän myös kasvattaa perennat niin tiheää ettei tarvitse kitkeä ja vihanneslavat katan nurmikonsilpulla.


Puutarhapuuhat

 1. Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
 2. Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
 3. Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
 4. Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
 5. Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä.
 
Puutarha on kesällä nr. 1 ehdottomasti!


Puutarhan tyyli

 1. Ihan perus
 2. Aina cool
 3. Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
 4. Iloinen hurlumhei
 5. Täysi kaaos
 
Koskaan ei mennä siitä missä aita on matalin, mutta välillä on pakko kun voimat ei riitä ja sekös kenkuttaa. Olen myös yrittänyt kasvattaa kasveja sinnikkäästi väärissä paikoissa jossa ne eivät menesty, tunnustan.


Kasvivalikoima

 1. Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
 2. Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
 3. Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
 4. Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
 5. Mahdollisimman modernia, kiitos!
 
Kasvien sommittelu on lempipuuhaani ja jos en puutarhalta saa just sitä mitä sieltä lähdin hakemaan olen tosi pettynyt, siksi mietinkin valmiiksi kasvivaihtoehdot ettei tarvitse palata tyhjin käsin.


Minä ja sää

 1. Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
 2. Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
 3. Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
 4. Asennekysymys. 
 5. Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.

Muistan, että joskus tämän vuosituhannen alussa oli juuri sellainen kesä täällä Kuopiossa ihan oikeasti. Silloin minulla oli vielä pieni puutarhapalsta ja öinen sade helpotti suuresti kastelua eikä tarvinnut töiden jälkeen enää pyöräillä vihannesmaata kastelemaan. 


Suhtautuminen vuodenaikoihin

 1. Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
 2. Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
 3. Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
 4. En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.
 
Talvi on minulle levon aikaa ja uusien suunnitelmien. Se antaa aikaa ajatteluun, muihin harrastuksiin. Keväällä sitten on ihana odottaa toiveikkaana uutta kasvukautta, toivottavasti levänneenä ja uutta puhtia täynnä.

Kiitos haasteesta vielä Hiidenkiven puutarha- blogille. ❤

Pistän haasteen eteenpäin ihan randomisti seuraaville blogeille, että jos kiinnostusta siellä löytyypi saapi vastailla, mutta jos ei niin ei sakoteta. :-))

Inkalilja Love 
Anun puutarhan 
Lappalainen etelässä
Kastanjan varjossa 

Toki kaikki halukkaat lukijat saavat osallistua.

Alkuperäinen haaste löytyy täältä.

Valmis haastepohja avuksi jossa pelkät kysymykset on täällä.

Komppaan vielä Pauliinaa:  
Eläköön puutarhojen ja puutarhureiden monimuotoisuus!
Meitä kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan!
~Katja~
14 kommenttia

 1. Huvittuneena luin vastauksiasi, sillä olemme monessa kohtaa niin samanlaisia :) Hyötykasveissa minä olen täysi tumpelo päinvastoin kuin sinä. Puutarhapuuhien ja sään suhteen olisin hyvin voinut valita juuri nuo samat. Muuten vastauksemme olivat samoja, "kolmosen luokkaa".

  Sinulla on upea puutarha ja hattua nostan sisukkuudellesi! Ihmetellen tutkin kuvia ja ajattelin, että kunpa minullakin joskus olisi näin rehevää ja ihanaa.

  Kiitos kun osallistuit haasteeseen! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kivasta haasteesta. Sinulla on kyllä niin upea puutarha siellä ettei olla edes samalla levelillä. Ihania puutarhakuviasi on aina ollut nautinto katsella. :-) Toivottavasti tästäkin puutarhasta tulee joskus yhtä upea.

   Poista
 2. Ihanat puutarhakuvat ja hyvät vastaukset. Ei taitaisi mökin myyjä uskoa paikkaa samaksi kuin myydessään, jos porkkanaakin varten hänen mielestään olisi pitänyt reikä kallioon porata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Oli aivan hirveä puusavotta ja raivaus ennenkuin päästiin tositoimiin. Juurakoiden alta paljastui sitten kivikko ja kalliot, joka antoi vielä lisää haastetta projektiin. Aina kun uutta kukkapenkkiä perustaa saa sormet ristissä olla, ettei satu suuri kivi tai kallio kohdalle.

   Poista
 3. Sinulla on upea puutarha ja kaikesta näkee, että viherpeukalo on sinulla paikallaan.
  Tämä on kiva haaste. On mukava lukea, miten erilaisia ja kuitenkin kovin samanlaisia me kaikki puutarhaihmiset olemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 Puutarha on minulle intohimo. Tämä haaste on ihan huikea ja on ollut niin mielenkiintoista lukea kaikkien ihanien puutarhureiden vastauksia.

   Poista
 4. Niin upeita kuvia. Mökin myyjä pyörtyisi, jos näkisi kaiken tuon runsauden ja kauneuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Niin olisi mukava tietää mitä nyt myyjä tuumaisi. :-D

   Poista
 5. Upeita kuvia puutarhastasi, sinulla on kivoja kasvivalintoja ja kaunista kasvien sommittelua. Kuulostaa myös lohdulliselta, että sinnikkäästi kiviä nostamalla saa metsäpohjasta taiottua näin kauniin puutarhan. Välillä meinaa iskeä epätoivo, koska tontillamme kasvaa vain villivadelmaa, heinää ja maassa on mitäpä muuta kuin kiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 Kyllä suomalaisella sisulla selviää monesta haasteesta, eikun vaan sisuaskin ostoon. :-)

   Poista
 6. Kauniit kuvat ja mukavat vastaukset. Siulla on vihreä peukalo, kuvat osottaa sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Eh tämä nyt on tämmöistä harrastelijoiden puuhastelua. :-)

   Poista
 7. Melko haasteiselta kuullostaa, vaikka on tuo kivien ja kantojen pyörittely täälläkin tuttua. Kalliotakin löytyy, ja sen pidän mielelläni, kunhan ei koko pihaa peitä. Siellä sitä taitaa olla vähän enemmäkin. Näitä on sen verran mukava luke, että tulin etsimään tämän jälkikäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä mökkitontti on ollut tosi haasteellinen mutta en kadu pätkääkään, että tämän aikoinaan hankimme. Puutarhan korkeuserot ja kalliot ovat tontilla ainutkertaisia ja tekevät siitä samalla hyvin persoonallisen.

   Poista