Syksyä puutarhassa



Juuri äsken taivaalta sateli sitä valkoista ainetta jota lumeksi kutsutaan. 
Ei onneksi vielä paljon, mutta muistutuksena tulevasta. :-)

Tein alkuviikolla sipulikukkaistutuksia isoihin saviruukkuihin jotka sitten hautasin talvehtimaan kasvilavoihin. Osa sipuleista tuli kahteen suureen koriin jotka pitää vielä suojata talveksi juuttikankailla ja pakkasharsoilla. Korit aion siirtää keväällä aurinkoon lämpimälle terassille jossa ne toivottavasti pian ilahduttavat kukkinnallaan ennenkuin maassa olevat ehtivät kukkaan. Jätin korien reunoille tarkoituksella tyhjää multatilaa eristeeksi ja siihen tilaan mahtuu keväällä orvokkeja ym. kunhan multa lämpenee.

Voi miten kaiholla ja malttamattomana sitä jääkään taas odottamaan kevättä, 
kun jo mielessään kuvittelee kevätkukkien kukoistuksen. :-)

Syksy on tuonut tullessaan ihania värejä, joten bloginkin oli aika "pukeutua" ruskan väreihin. Etenkin tänä syksynä olen ihaillut upeaa ruskaa ja varsinkin sen syvän punaisia värejä. Värikkäät krassit sinnittelivät mökin rantapenkissä, samoin rinteen maksaruohot jotka kukkivat aina viimeisinä perennoista ja ovat nyt vasta kauneimmillaan. Monesti ne ehtivät kukkaan juuri ennen pakkasia ja sitten heti paleltuvat. Sammaleen tummanvihreä ja punaisen yhdistelmä tuo mieleen haikean aavistuksen joulusta. Lämmin ja kostea syksy on saanut rinteen sammalpeitteet kukoistamaan tummanvihreänä ja olen ihaillut niiden pehmeän samettista olemusta aina ohikulkiessani. Nyt alkaa kuitenkin olla jo se aika vuodesta, että tuo kaikki vihreys peittyy pian lumen alle. Hyvä niin. :-)

Puutarha alkaa olla valmis vastaanottamaan talven, puutarhurista en vielä tiedä. :-)

Alkuviikolla päätin, että eiköhän tämä sipulien istutus ala jo riittämään, mutta eiköhän niitä mokomia tullut hankittua vieläkin lisää. Pitäisi olla malttia tai välttää kokonaan puutarhaliikkeitä, voi pirskatti! Viikonlopuksi luvattiin aurinkoista säätä ja mökillä istutusurakka näillä näkymin siis jatkuu. Täytynee edelleen olla varovainen näiden käsien kanssa ettei saa niitä uudestaan kipeiksi. Onneksi mies lupautui istutuspuuhiin avuksi. :-)

Reipasta syysviikonloppua ihanat!
Tsau, tsau..

-Katja-

20 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Syksy on tuonut tullessaan ihanan väriloiston. Hyvää viikonloppua. 🍂🍁

      Poista
  2. Nuo punaiset maksaruohot on niin kauniita nyt. :) Äidin pihassa ihastelin, näyttäviäkin ovat isoina ryhminä. Ja on ollut aika ihana syksy. Joulukin pikkuisen mieleen hiipii jo. Nautitaan näistä väreistä vielä kun niitä riittää! Ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohon pikkuruiset kukat ovat ihanan pinkit ja siksi tykkään tästä myöhään kukkivasta erityisen paljon. Kiitos, samoin!

      Poista
  3. Ihana punainen keijunkukka heti ensimmäisessä kuvassa <3 Sopii upeasti yhteen hopeisen kaverinsa (ohotanmaruna?) ja sammaleisten kivien kanssa. Kauniita syksykuvia muutenkin ja tuo tulppaanikori-idea on hyvä. Toissatalvena talvetin kellarissa sipulikukkia ja niitä oli kyllä ihana katsella keväällä sisällä jo hyvissä ajoin ennen kuin lumet olivat ulkoa sulaneet. Meillä satoi koko aamun sitä samaista valkeaa ainetta. Nyt on jo loppunut, mutta maa on edelleen valkeana. Aurinkoista viikonloppua ja hyviä istutuskelejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punainen keijunkukka on kesäisin aivan syvän tummanpunainen mutta väri vaalenee tällaiseksi kirkkaanpunaiseksi syksyllä. Täälläkin maat oli vähän aikaa valkoisena mutta sitten sade muuttui vedeksi ja sulatti tienoot. Ensi viikoksi luvattiin taas lämmintä.
      :-) Samoin sinne! 🍁🍂

      Poista
  4. Aivan ihana tuo ensimmäisen kuvan loistavan punainen keijunkukka!
    Valkoista sadetta jo nyt. Hui, ei vielä, ei kiitos. Liian pitkä matka kevääseen.

    Mukavaa ja värikästä viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta, hrrrr! Ensi viikoksi luvattiin jo lämmintä, jei! Samoin sinne. 🍁🍂

      Poista
  5. Syksy on kaunis väreiltään ja sen näkee myös kuvissasi. Enpä ole minäkään valmis ottamaan talvea vastaan. Kevättä jo odottelen 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä syksynä on ollut kaunis ruska ja ihania värejä luonto pullollaan. Kiitos ja uutta kevättä kohden mennään. 😊

      Poista
  6. Kauniilta näyttää puutarhasi syysasu!
    Sipuleita on varmadti hauska istutella ja miettiä jo, millaista kukkaa keväällä nousee.
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuleiden istutus on tosi leppoisaa ja kivaa on tosiaan haaveilla kevään kukkaloistosta. Samoin 💚

      Poista
  7. Keijunkukka oli minulla uusi tuttavuus, sain sen tuliaisena. Ekaa kertaa oli pihassa tänä vuonna. Näyttää sinullakin se niin komeasti kukkineen. Komeat maksaruohot ovat suosikkejani nekin. Yritin niitä nyt kotipihaankin istuttaa. Toivottavasti lähtevät kasvuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijunkukat eivät ole vaateliaita ja kestävät hyvin kuivuutta. Niitä on paljon lehdistöltään erivärisiä lakeja jotka tuovat kivaa vaihtelua perennapenkkiin. Kukat niissä ovat hyvin vaatimattomat. Maksaruohot kasvaa kans melkein missä vaan. Pidetään peukkuja. 👍🏻

      Poista
  8. Kaunis väriloisto tosiaan ollut tänä syksynä ja siitä on päässyt nauttimaan pitkään.... toivottavasti ei ihan vielä lopu. Juuri sain kasvihuoneen vihdoin tyhjäksi viimeisistä tomaateista ja kukkasipuleita en ole vielä edes miettinyt.... ehkäpä jätän ensi vuodelle ;) Nuo keijukukat ovat niin hennon kauniita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin syksy saisi jatkua vielä ainakin kuukauden niin ei tuntuisi talvi niin pitkälle. Kukkasipuleita ehtii vielä istuttamaan niin kauan kuin maa on sula. Kiitos :-)

      Poista
  9. Apua, onko siellä jo tullut lunta, kääk. Onneksi ei taida vielä pysyä maassa.
    Ruska on tänä vuonna kaunis. Hyvä idea istuttaa sipuleita ruukkuihin, jotta saa aikaistettua niiden kukintaa.
    Aurinkoista syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi lumet sulivat pois mutta pakkasta oli aamulla kolme astetta niin, että auton ikkunat olivat jäässä. Keskiviikkona pitäisi jo olla lämmintä. Kiitos samoin sinne. :-)

      Poista
  10. I’m impressed, I have to say. Really not often do I encounter a blog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is one thing that not sufficient people are talking intelligently about. I'm very comfortable that I stumbled across this in my seek for something regarding this. bovada casino

    VastaaPoista
  11. you have got a terrific blog right here! would you prefer to make some invite posts on my weblog? slots for real money

    VastaaPoista