"Sipulifestareilla"



Viikonloppuna oli SUURET SIPULEIDEN MAAHANPANIJAISET  joka on meidän oma jokasyksyinen "suurtapahtuma" mökillä. Osallistujamäärät vaihtelevat perinteisesti yhdestä kahteen sään ja innostuksesta mukaan ja väliajalla on tarjolla tottakai kahvia ja pullaa.
Laskeskelin juuri, että sipuleita tuli tällä kertaa maahan kaikkiaan 260 kappaletta ja siihen vielä muutamat perennat päälle joten nyt on tällä "osallistujalla" ainakin takareidet niin jumissa, että huomaa jotakin tehneensä.


Sipulisatsi sisälsi hyasintteja, laukkoja, liljoja (kolmea eri väriä), narsisseja sekä muutaman extrasipulipussin kaupan päälle. Kaikki sipulit siis enemmän ja vähemmän myyrävapaita. Kylkiäisenä tulleet kymmenen tulppaania istutin liljojen suojiin myyrien kiusaksi mutta voin silti olla ihan sata varma, että yksikään tulppu ei keväällä nouse sen verran hakkeja myyrät ovat tunnetusti tulppaaninsipuleille.

Melkoinen urakka ja hommeli oli näissäkin "festareissa". Ensin odotus, sitten suunnittelu ja järjestely ja lopulta istuttaminen. Lisää haastetta toi vielä se kun hyasintit, liljat ja laukat tulivat samalle alueelle niin että, piti varoa ettei lapiolla tonkaissut toisia ylös kun toisia istutti.

Mukavasti vierähti tämä syksyinen lauantaipäivä omilla "sipulifestareilla" eikä sää päässyt blokkaamaan tunnelmaa, jeh.


Mökillä kukkivat krassit vielä täyttähäkää ja kukinta jatkuu pakkasiin asti. Nyt harmittelen miksi en tullut laittaneeksi krasseja myös parvekkeelle niin olisin saanut ihailla tätä kukkaloistoa myös kaupungissa? Rakastan yli kaiken krassien tuoksua ja kun sen varren katkaisee niin siitä pippurisesta tuoksusta napsahtaa heti lapsuus ja koti mieleen. Näistä pirteistä kukkasista pitää kerätä siemenet talteen, ensi kesää odottamaan, kunhan kypsyvät.


Paprikat ja tomaatit raivasin pois parvekkeelta jo pari viikkoa sitten. Tomaattien sato jäi surkeaksi tai ne eivät yksinkertaisesti ehtineet kypsymään mutta raakileita oli paljon. Paprikat ja chilit sen sijaan ehtivät kasvaa syötävän kokoisiksi ja osa on vielä sisällä kypsymässä ja satoa on syöty ihan sitä mukaan.


Näihin kaupan paprikoista kasvatettuihin suippoihin kasvoi hauskoja ulokkeita. Tälle yhdelle mokomalle kasvoi jopa "korva". Sua kuunnellaan sillä paprikallakin korvat on..heh. Mitähän lie CIA:n paprikavakoojia nämä? :-)) Hei pitääkö olla huolissaan?

Basilika on niin ikään siirretty sisälle ruukkuihin ja persiljat pakastettu. Ensi kesänä taidan laittaa pelkästään paprikoita kun ovat niin satoisia ja helppoja kasvattaa eikä kirvat ja muut tuholaisetkaan niihin iskeneet.

Loppuviikolla tein eka satsin omena chuneytä jonka maustoin omilla chileillä. Chutney on mitä mainiointa makkaran ja liharuokien kyytipoikana, ei tee enää sinappia mieli.

Joulun alla (apua sanoinko joulu? no kuiteskin) kokeilen tehdä chutneytä viikunoista. Hyviä ohjeita löytyy netistä roppakaupalla ja se oma mieleinen makuyhdistelmä ei löydy kuin kokeilemalla.




Näihin herkullisiin tunnelmiin lopetan tältä erää. 
Lupsakkaa viikonalkua ystäväni. 
Katja



28 kommenttia

  1. No on ollut maahanpanijaiset. Krassisi on hienon värinen kannattaa ottaa siemenet tosiaan talteen. Ohjeet olisi kiva lisä. Minua kiinnostaa kaikki uutuudet ja me olemme kovia kokeilemaan. Minulla voi tulla kirjoitus virheitä, kun minulla on kaihi molemmissa silmissä ja näköä enää 40 prosenttia jäljellä molemmissa silmissä. Jostain syystä en saa sinun sivuja suurennettua jotta näkisin paremmin. Mutta ollaan kuulolla paprikan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun voi jo tässä vaiheessa syksyä huokaista helpotuksesta sillä tärkeimmät hommat on nyt tehty. Toivottavasti silmäongelmasi paranee jotenkin vielä. Tsemppiä ja mukavaa syksyä. 👍🏻

      Poista
  2. Aika hurjat festarit...mutta keväällä ja kesällä on sitten mitä katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä odotellessa ei auta kuin haaveilla, kevääseen on niiiin pitkä aika. Mukavia syyspäiviä. 🍂

      Poista
  3. Vai sellaiset festarit:) Mullekin itseasiassa tytär rupesi viikonloppuna sellaisia ehdottelemaan, sillä oli kuulemma ostanut ison satsin kukkasipuleita. En heti sillä istumalla moiseen suostunut. Sitten myöhemmin kun rupesin kyselemäään niistä sipuleista, sainkin kuulla niiden olevan vielä Joensuussa. Mikä harmi, etteivät olleetkaan vielä tulleet tänne:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmi kun meni sulta sipulifestarit ohi.😉 Mikähän siinä oikeen on kun ei riitä innokkaita osallistujia niihin. 😅

      Poista
  4. Aika kiva festariteema. Keväällä etenkin sitä kiittää, että on syksyllä jaksanut kykkiä.
    Miksi ihmeessä en ole tajunnut laittaa krassia laatikoihin kesäkukkien lomaan? Hyvä idea, kiitos!
    Ja omenoista voisi tosiaan tehdä chutneytä. Senkin olen unohtanut kokonaan. Tämä postaus sisälsi monta ahaa-elämystä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin suunnittelin krassien siirtoa parvekkeelle mutta huomasin sitten, että olivat kasvattaneet niin laajan juuriston, että eivät ehkä olisi toipuneet siirrosta. Chutneytä ehtii vielä mainiosti tekemään, vastahan omenat alkavat kypsymään. Hieman hapan omenalaatu on ihan paras siihen.

      Poista
  5. Kyllä oli urakkaa sinulla sipulien kanssa! No sittenpä taas ihaillaan ihania kukkivia kuviasi!
    Ihania herkkujakin olet ahkeroinut!
    Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä sitten nähdään miten kävi nouseeko yksikään, toivotaan parasta. Samoin sinulle.

      Poista
  6. Kivat festarit! Suuri urakka ei tunnu niin suurelta, kun sen sävyttää huumorilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huumorilla selvitään monesta tilanteesta. Mukavaa viikkoa.

      Poista
  7. Aivan ihanan syksyinen postaus! Sipulinistuttajaiset meilläkin on edessäpäin, tosin kyseessä ei ole toistaiseksi kukkia, vaan valkosipulia. Meillä kävi tomaattien kanssa juuri noin. Paljon oli suuria raakileita, mutta siihen se kypsyminen sitten jäikin. Paprikat ovat meilläkin sisällä ruukuissa. Näyttävät kasvaneen hurjaa vauhtia!

    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila. Tämä kesä ei ollut suotuisa tomaateille paitsi jos tykkää vihreistä tomaateista. Paprikat yllättivät kasvullaan minutkin en ole aiemmin kasvattanut ja eka kokeilu oli niin innostava, että laitan ensi vuonnakin paprikoita. Mukavia sipulinistuttajaisia sinne päin.

      Poista
  8. Hihittelin tääl ihan ääneen :D Ihana postaus!! Mukavaa viikkoa Sinulle <3 Koitahan toipua festareista ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi suht kevyt työ "rankan" vapaa-ajan vastapainona niin eiköhän tästä taas toivuta. :-) Mukavaa viikonjatkoa.

      Poista
  9. Keväällä on luvassa upeaa kukintaa! Krassit ovat minunkin lemppareitani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se jää nähtäväksi, toivotaan. :-) Krassit ovat aina yhtä viehättäviä syyskesän piristyksiä.

      Poista
  10. Kyllä kevättä odottaakin, kun tietää, miten paljon ihanuutta on maasta nousemassa...Minä en ole mökkipuutarhaan sipulikukkia istuttanut, kun epäilen metsäneläinten syövän joko sipulit tai sitten jo maasta nousseet kukkavarret.. mutta ehkäpä minäkin jonkun pussillisen voisin sittenkin maahan piilottaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on sitä jännempi mitä enemmän sipuleita on syksyllä istutellut. Meilläkin myyrät ja jänikset yrittävät sabotoida kevään kukkaloiston parhaansa mukaan ja siksi valitsenkin sellaisia lajikkeita jotka eivät niille kelpaa. Tulppaanit olisivat niin ihania mutta kun ne eivät saa olla rauhassa joten niistä olen kokonaan luopunut.

      Poista
  11. Voi mitkä festarit!!:) Nyt vaan peukut pystyyn että talvikohtelee noita sipuleitasi hellästi!! Tuo chutney näytti hyvältä,sitä pitäisi itsekkin kokeilla joskus! Oikein leppoisaa viikonjatkoa sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulisi leuto talvi eikä kovia pakkasia sopisi myös puutarhurille. Samoin sinne päin. 🌻

      Poista
  12. Oo, toi chutney kelpais mullekin :) Näyttää herkulta!

    Ja ihanat sipulifestarit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna 🌼 Chutneytä kannattaa ehdottomasti kokeilla tehdä meillä tykätään kovasti ja pikkupurkkeja on kivaa antaa joulun aikaan lahjaksi.

      Poista
  13. Minua odottaa vielä sipulifestarit. Samalla varmaan saan myös tehdä kitkemismaratonia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä tulee olemaan sitten ihan "kuntopiiri". 😂

      Poista
  14. Ooh, ihania herkkuja. Tuollaiset festarit on ihan parasta mitä on. Mitä noissa pikkuruisissa vihreissä kuutioissa oli? Krasseissasi oli ihana punainen sävy. Onnellista syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niissä oli kuusi kappaletta jalokurjenpolvia Brookside. Mukavaa alkavaa viikkoa.

      Poista