diy kesämatto Göstaa muistellen :-)


Neljät farkut ja kolmet puuvillaiset suorat housut olisivat joutaneet vaatekeräykseen ellen olisi aiemmin törmännyt Pinterestissä tähän houkuttelevaan matto-ohjeeseen. Ajatus oli hautunut mielessä jo jonkin aikaa kunnes hieman sateinen sää soi puutarhailulta aikaa sen toteuttamiseen.

Ensin leikkasin housujen lahkeista parisenttisiä suikaleita. (En ottanut mukaan paksuja saumoja vaan leikkelin suikaleet lahkeista pituussuunnassa.) Suikaleet pyörittelin pieniksi keriksi jotka sitten pyörittelin nylonnarun ympärille sitä mukaa kun aloin ommella narusuikalekerroksia siksakilla yhteen matoksi (katso kuva).



Naruksi kannattaa valita sellainen materiaali jota ompelukoneella pystyy hyvin ompelemaan. Tämä 4 mm polypropeeninaru toimi siinä mainiosti, yhtään ompelukoneen neulaa ei työssä katkennut, vaikka ompelin reilusti narun päälle. Narua meni tähän 100 cm mattoon noin puolet 240 m narurullasta (19,90 euron rulla), siis kymmenen euron verran. Pyöreä matto on malliltaan helppo toteuttaa ompelukoneella kun mattoa pystyy kasvattamaan kerroksittain ja jos matskua riittää niin suureksi kuin vain haluaa, kunhan pitää työn neulan vasemmalla puolella. Ainoastaan kovin ison (painavan) maton pyörittely alustalla saattaa olla hankalaa.


Samalla kun ompelin kuuntelin Gösta Sundqvistin 20 osaisen elämänkerran Yle areenasta. Sen seurassa ompelu sujui ripeästi ja aika meni kuin siivillä.

Göstan laulujen sanoituksissa on jotain perin suomalaista. Hän osasi hienosti riimitellä elämänmakuiset raadolliset tarinansa noihin hilpeisiin kuolemattomiin "ralleihin", joista lemppareita tulee aina rallateltua mukana. Vaikka laulajan kuolemasta on jo kohta 15 vuotta laulut sopivat hyvin tai ehkä vielä paremmin tähän aikaan.

20 osainen Göstan elämänkertakuunnelma (20 x 20 min) riitti mainiosti viihdyttämään matontekoa ihan loppuun asti joten suosittelen sitä lämpimästi "kyytipojaksi". Liekkö syynä tarina vai ilmasto kun tästä matostakin tuli tällainen elämännäköinen harmaan-valkoinen, mukana muutama sininen ajatus ja ilonpilkahdus pupillinkulmassa. ;-)

Kivoja ompeluhetkiä toivotellen. 

-Katja-








26 kommenttia

  1. Näyttää hankalalta tehdä, mutta ilmeisesti ei ole. Kivan sävyinen matto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ei ole vaikea toteuttaa mutta aikaa menee niinkuin matoissa yleensä. 🌻

      Poista
  2. Tosi kaunis matto. Kunpa itsellä riittäisi aika ja energia moisen tekemiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kangassuikaleita voi leikellä pikkuhiljaa ja ommella sitten kun on aikaa, vink, vink. 🌻

      Poista
  3. Vautsi, miten upea matto :) Kivaa uutta viikkoa <3

    VastaaPoista
  4. Olipa näppärä idea tuo matto!
    Hyvännäköinen!

    VastaaPoista
  5. Tulipas siitä mukavan näköinen! Göstan musiikki on minullekin mieleen, aikoinaan meillä oli kesäteatterissa Göstan musiikilla ryyditetty "Paperitaivas"-musikaali. Edelleen tuo raparperitaivas on yksi lemppareitani Göstan lauluista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gösta oli mestari sanoittaja. Raparperitaivas on yksi minunkin suosikeistani. :-)

      Poista
  6. Vitsit miten kiva matto! Ja Göstasta pidän myös. Hyvin mielenkiintoinen ja lahjakas ihminen. Kiitos kuunnelma vinkistä, taidanpa kuunnella sarjan myös itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja helppo toteuttaa. Kannattaa käydä kuuntelemassa syvensi minullakin kovasti Gösta tietämystä. 🌻

      Poista
  7. Tämähän oli oikea huippu juttu kävisiköhän se vanhoista lakanoista tehdä?.Olisi ehkä vähän kevyempi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu ihan varmasti. Tämä on saman painoinen kuin mikä tahansa rättimatto, ei yhtään sen painavampi. :-)

      Poista
  8. Kaunis matto! Göstan kanssa ei voi epäonnistua. ;)

    VastaaPoista
  9. Ihana idea, kiitos.<3 Matostasi tuli tosi kaunis!Tuleeko tuo siksakki kummallekin puolin mattoa, vai vain toiselle?
    Ja Gösta, ihana myös! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. 😀 Matto ommellaan vain yhdeltä puolelta kestää hyvin.

      Poista
  10. Raikas matto ja kiva tapa yhdistää käsityöt ja Gösta 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juu homma sujui reippaasti hyvässä seurassa. 😄

      Poista
  11. Voi miten ihana siitä tuli! Osaisinpa itsekin tehdä jotain tuollaista, ottaisin samanlaisen heti meille. Farkuissa on jotain coolin nostalgista tunnetta vielä. Ihana se Göstakin, sanoitukset eivät tosiaan ole tästä maailmasta, koskettavat niin. Olisikohan Gösta meidän Espoolaisten oma (ainoa) ylpeydenaihe....Hänkin kuoli turhan nuorena ja jäi moni biisi vielä tekemättä, nyyh. Onnellista kesää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kierrätys diyt ovat mielenkiintoisia tehdä kun tulos riippuu niin paljon materiaaleista. Gösta oli kyllä lahjakas ja niinhän sitä sanotaan, että hyvät lähtee aina ensin. :-( Samoin oikein kivaa kesän jatkoa sinne.

      Poista
  12. Hienon maton teit, kauniit värit. Farkku on kestävä materiaali matossa. Hyvässä seurassa ompelit, radiossa paraikoo tulloo ohjelmoo Göstasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla, tulipahan vanhoille farkuille käyttöä. Kiitti vinkistä. 👍🏻

      Poista
  13. Ihana matto. :) Kierrätys ja vanhan tavaran tuunaus on parasta. Sinulla on kaunis blogi, kävin kurkkaamassa, ja liityin lukijaksi. Aurinkoista päivää!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos. On aina hienoa kun keksii jotain uuttaa käyttöä vanhoille tavaroille, kaikki kierrätysvinkit ovat aina tervetulleita. Ihanaa kun löysit blogiini, lämpimästi tervetuloa mukaan. <3

      Poista