Kylmää kyytiä


Mennyt viikonloppu oli aurinkoinen mutta tuulinen. Tulikellukka ilahdutti runsaalla pirteän orassilla kukinnallaan ja kotoa siirretyt valkoiset pihasireenit avasivat ihanasti tuoksuvat kukkaterttunsa mökin portin pielessä. Ostin heräteostoksena Lumikki kirsikkapuun ja istutin sen rantaan vievään aurinkoiseen rinteeseen. Uuden kirsikan valkoisten marjojen pitäisi olla linnuilta turvassa ja puun talvenkestävä jopa vyöhykkeele V asti, mistä syystä lankesin tähän niin satumaiseen houkutukseen. :-)

Tähänkö kesä sitten loppui? Tästä viikosta näyttäisi tulevan koko maassa todella kolea. Yölämpötilat painuvat niin alas, että suorastaan hirvittää, hrrrr. Miten käy nyt hyvään kasvuvauhtiin lähteneiden perennoiden ja muiden kasvien, pääseekö halla tekemään niille vielä tuhojaan?

Viikonloppuna oli ryhdyttävä varotoimenpiteisiin. Jumppasin painavat ruukut terassilta sisälle ja suojasin loput harsoilla. Kastelin kaikki kasvit vielä hyvin, koska kosteuden haihtuminen tiettävästi nostaa lämpötilaa ja suojaa siten hallalta. Kokeilin myös vesipullokikkaa täyttelemällä 1,5 litran muovipulloja vedellä toivoen, että päivällä vesipullot lämpenisivät ja yöllä vastaavasti luovuttaisivat lämpöä. Sujauttelin näitä "vesipullopattereita" harsojen alle lavakauluksiin vielä viimehetken varmistukseksi. Parvekeviljelmille toin mökiltä sen aiemmin mainitsemani lisälämmittimen, joka on nyt pohottanut siellä lisälämpöä eilisestä lähtien. Näillä varotoimenpiteillä yritetään selvitä isommilta vahingoilta.

Ensiviikko näyttäisi olevan jo kohtuullisen lämmin ja toivottavasti, 
pian päästäisiin kesälukemiin. 
 
Uutta kesää odotellessa älkää vilustuko, kuulumisiin.

 ~Katja~

26 kommenttia

 1. Vähän huolestuneena olen seuraillut, miten yksi kylmä päivä ennusteessa muuttui ensin kahdeksi, sitten kolmeksi ja nyt neljäksi. Ja aina vain lämpötilat laskevat. Pidetään kuitenkin peukkuja, ettei jää pidemmäksi aikaa kiusaksi pyörimään. Sadetta pyydettiin, ei kylmää. Sääherra ei ole nyt oikein taas kunnellut tarkasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sään vaihtelut tulevat täällä pohjolassa aina niin nopeasti ja alkukesä osaa olla tosi arvaamaton. Toivotaan tosiaan ettei kylmä säärintama jää pitemmäksi aikaa roikkumaan ja saadaan pian se lämmin kesä takaisin.

   Poista
 2. Luulen myös, että sääherralla on pilvipumpulit olleet korvillaan kun toiveita latelimme oikein porukalla, sadetta kiitos, ei kylmää!

  Muhkea kukkameri tulikellukassa! Kirsikkasi on varmasti todella kaunis niin kukinnan kuin sadonkorjuun aikana, ihana sireeni ja valo kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei saa sitä mitä tilaa, mutta onneksi vettä kuitenkin ja hyvin jäähdytettynä. :-) Tulikellukka on yksi mökkipihan varmoista kukkijoista ja vaikka kukkaniityltä olen karsinut pois paljon punaisia kukkijoita rantaan tämä on saanut jäädä sinne iloiseksi piristykseksi.

   Poista
 3. Kyllä on kylmää ja myräkkää riittänyt!
  Loppuviikkoon lämpenee taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ihan mahoton meininki täälläkin. Mökin terassi oli aamulla sen näköinen kuin siellä olisi käynyt joku riehumassa. Isoja risuja ja puista irronneita roskia oli ympäriinsä ja koko päivän tuullut enemmän ja vähemmän. Toivottavasti lämpenee, pidetään peukkuja.

   Poista
 4. Ihana tuo tulikellukka! Kylmää ja rajua tuulta on meilläkin. Aamupäivällä lämpöasteita oli +7 aj kova tuuli lisäksi, joten lämpimästi sai olla vaatetta päällä.
  Toivottavasti kasvisi selviävät tästä kylmenneestä ilmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulikellukka on iloinen kukkia. :-) Tämä myräkkä taitaa olla ihan maanlaajuinen sääilmiö. Kylmää on ja mökkipihalla hääräsin toppatakki visusti päällä, muuten ei olisi tarennut. Kiitos, toivotaan parasta.

   Poista
 5. Valitettavasti hallaa on myös luvattu ensi yönä suureen osaan maata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, hallaharsot auttavat jos vaan pysyvät kasvien päällä tässä myräkässä.

   Poista
 6. Meillä lämmitettiin leivinuunii tännään. Eilenillalla ol sen verran kylymä jotta ihan mukavalta tuntuu nyt.
  Hallat ois ihan vihonviimenen noille viljanorraille ja kukille pihamuassa. Toivotaan jotta ei tulis.
  Suojata pittää tiälläkin kukkia kaikenvaralta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinuuni antaakin mukavasti lämmintä ja samalla siinä ruoatkin valmistuu. Voi kuulostaa niin ihanan kotoisalta. Toivotaan sinnekin yösateita ja pientä tuulta niin halla pysyy loitolla.

   Poista
 7. Haha, mä puolestaan olen helpottunut, kun säät viimein hetkeksi viilenevät. Jatkuva helle on ahdistavaa, ja kasvitkin meinaavat nääntyä. Nyt saa vähän pitää taukoa jatkuvasta kastelusta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sade on niin paikallaan. Helle ei kyllä ole mukavaa eikä kuivuus ja arkahan se on joka hallaa pelkää. :-)

   Poista
 8. Tulikellukat on niin kauniita. :) Toivotaan, ettei tämä kylmyys suurta hallaa tee nyt sitten kaikelle kasvuun päässeelle. Oman kolmannen kerroksen lasitetun partsin kukkien puolesta en pelkää, mutta pihoilla ja puutarhoissa voivat tappiot tulla nopeasti. Sadetta saatiin tänne jo pikkuisen, mutta ei tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halla on monesti armoton jos sille päälle sattuu. Pieni vesisade ja tuuli pitää sen parhaiten loitolla. Kiva kun saatiin vihdoin sadetta, täällä satoi yöllä kovemmin. Toivotaan sinne sadetta lisää ja onnea parvekeviljelmille.

   Poista
 9. Kauniit ja rehevät tulikellukat! Toivottavasti yöt pysyvät plussan puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulikellukka kukkii joka vuosi yhtä takuuvarmasti. Tämä viikko on vielä arvoitus miten käy.

   Poista
 10. Oi miten kauniit kuvat! Todellakin viileältä tuntuu ihanien helteiden jälkeen...hrrr.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nopeasti täällä pohjolassa ilmasto muuttuu. Toivottavasti ei tarvitse pitkään värjötellä.

   Poista
 11. Minä tässä jännitän, että kuinka käy mökillä olevien kasvien. Halla on kiusannut niitä turhan monena vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja, että selviävät. Jos yöllä satelee sekin suojaa jonkinverran.

   Poista
 12. Ihania kuvia. Toivotaan, että viileästä kaudesta päästään ilman suurempia tuhoja.

  VastaaPoista
 13. Laitampa vielä uuvven kommentin. Sain arpajaispalakinnon postista. Kiitos! Tutustuin pikasesti kirjaan, paljon on tietuu. Ihan historiallistakin. Mielenkiinnolla luen kirjan ja suattaapa se vielä ajattoo ihan paikanpiällekkin. Kitkan muikkuja myyvvään tiällä Pohjois-Karjalassakin, kalasäilykettäkin oon ostanu. Ovat nuo joet siellä lähekkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kirja löysi perille. :-) Siinä riittää varmasti tutkittavaa pidemmäksi aikaa ja mainiota syventävää tietoa; karttoja ym. jos vaikka kirjan maisemiin sitten joskus matkaatte. :-) Muikut ovat super hyviä, nami.

   Poista