Appelsiiniaurinkoa viikonloppuunRakastan appelsiineja ja joka kauppareissulla poimin hedelmätiskiltä pussillisen noita oransseja herkkuja jotka ovat nyt parhaimmillaan. Koskapa niitä tulee popsittua välipaloina useampi päivässä syntyy myös kohtuu paljon kuorijätettä. Osan kuorista olen kuskannut mökkikompostoriin mutta osalle olen alkanut miettimään muuta käyttöä. Kuitupitoinen appelsiinin kuori kun on täynnä flavonoideja, kalsiumia ja vitamiineja kuten C-vitamiineja niin tuntuu haaskuulta jättää kaikki nämä tehoaineet hyödyntämättä.  
Netistä löytyikin kuorille monenlaista käyttöä. Kuoria voidaan käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa ja valkoisen kuoren voi jopa hienontaa smoothien joukkoon jos mielii saada 100 %:sti kaikki vaikuttavat aineet talteen. Kuorijauhoa voidaan kokeilla myös omatekoisissa kasvonaamioissa ja kuorinnoissa sillä C-vitamiini kirkastaa ja auttaa ihoa uudistumaan. Näissä ohjeissa kannattaa tietenkin hyödyntää vain luomuhedelmänkuoria jotta välttyy haitallisilta torjunta- ja säilöntäkemikaaleilta. 
Myös muille kuin luomukuorille löytyi hyviä käyttövinkkejä. Kuoria neuvottiin käyttämään pääsääntöisesti kodin puhdistukseen. Höyryttämällä tuoreita kuoria pienessä vesiastiassa puhdistui ja desinfioitui mikro. Lämpimässä appelsiinikuorivedessä lasiastiat saatiin jälleen kirkkaiksi. Niillä raikastui vaatekomero ja sukkalaatikko. Kuoriuutteesta tehtyä torjunta-ainetta käytettiin kirvojen torjuntaan. (Tätä vinkkiä aion kokeilla kesällä ruusuille.)
Parhaillaan minulla on astiallinen kuivattuja ei luomu appelsiininkuoria odottamassa jatkojalostusta. Jauhan ne ensin yleiskoneella hienoksi jauhoksi ja käytän sitten myöhemmin eri tarkoituksiin. Meinasin ainakin ensin lisätä jauhetta jalkakylpyyn ajatuksena, että sitruunahappo pehmentäsi ihoa ja antaisi samalla hyvän tuoksun jaloille. 

Onko teillä lisää hyviä vinkkejä miten kuoria voisi hyödyntää tai mihin itse olette niitä  käyttäneet?

Mukavaa viikonloppua!

6 kommenttia

 1. Tosi kauniisti kuvatut appelsiinit. Ne on myös minun herkkua, mutta en ole tiennytkään mihin kaikkeen kuoria voi käyttää... mielenkiintoista :D
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, yllätyin itsekin kun kävin etsimässä käytövinkkejä mitä kaikkea niillä voi tehdä. Ohjeita löytyi vaikka kuinka ja paljon. Kiitos Jaana <3

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä kuorten käyttöön. Tuo mikron puhistaminen oli varsin näppärän olonen vinkki! Tulisikohan niistä myös tuoksua jääkaappiin, kun joskus pinttyy ei niin hyviä tuoksuja jääkaapin sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Appelsiininkuoresta ja etikasta saa erinomaisen ja raikkaan puhdistusaineen joka sopii hyvin myös jääkaapin raikastukseen. Laita appelsiinin kuoret lasipurkkiin. Kaada päälle etikkaa niin paljon, että kuoret peittyvät. Sulje purkki kannella ja anna liota 2 viikon ajan. Kaada tämän jälkeen liuos suihkepulloon ja lisää siihen puolet tilavuudesta vettä. Puhdistus-suihke on valmis käyttöön. Kokeile ja kerro miten onnistui. Reipasta alkavaa viikkoa!

   Poista
 3. En ole käyttänyt kuoria muuhun kuin kompostorin täyttämiseen. Hyviltä maistuvat tosiaan appelsiinit juuri nyt ja niihin tuleekin oikein himo näin keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Appelsiinit ovat tosi terveellisiä ja auttavat tutkitusti moneen vaivaan joten niitä kannattaakin syödä ja paljon ihan ennaltaehkäisevästi. Laitoin eilen itse valmistamaani appelsiinikuorijauhoa jalkakylpyyn ja tuli ihanan tuoksuiset jalat. Toimii :-)

   Poista